RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На травневі за кордон: як безпечно провести відпустку в ковідні часи

Яких карантинних правил доведеться дотримуватися в тій чи іншій країні

Яких карантинних правил доведеться дотримуватися в тій чи іншій країні Австрія Фото: pixabay.com

На початку травня українці матимуть чотири вихідних — ідеальний час спланувати подорож. Та карантинні обмеження, що регулярно змінюються майже в усіх курортних країнах, ускладнюють цей процес.

Журналісти “Апостроф” поспілкувалися із туристичними операторами та дослідили, як можна відпочити на травневі свята закордоном безпечно, і яких карантинних заходів доведеться дотримуватися в тій чи іншій країні.

Туреччина

Очікувано — найбільш популярний напрямок серед українських туристів просто зараз. Пояснення цьому — доволі прості умови в'їзду, доступні ціни і закритість інших курортів. Хоча, будемо відвертими, Туреччина ніколи не була обділена увагою українців.

"Турецький сезон традиційно починається в квітні. В обсязі продажів компанії TEZ TOUR в Україні тури в Туреччину та Єгипет займають близько 90%. Цьому сприяє безвізовий режим, розвинена інфраструктура на курортах і в готелях, високий рівень сервісу, різноманітні екскурсії, прийнятні ціни", — прокоментував заступник генерального директора TEZ TOUR в Україні Олександр Новиковський.

В Туреччині діють дві основні вимоги для туристів, які в'їжджають в країну:

  • по-перше, мати негативний результат ПЛР-тесту на Covid-19. Отримати його потрібно не раніше ніж за 72 години до перетину кордону. Звільняються від цього лише діти до шести років та транзитні пасажири.
  • по-друге, потрібно обов'язково заповнити форму на сайті МОЗ Туреччини. Зробити це також варто протягом крайніх 72 годин перед поїздкою.

Вимога заповнювати електронну форму почала діяти з 15 березня. До цього туристи заповнювали паперову форму під час прильоту.

Стамбул, ТуреччинаФото: pexels.com

Влада Туреччини застерігає туристів, що якщо вони не заповнять форму, або вкажуть там неправдиву інформацію, їх можуть не впустити в країну та оштрафувати. Те ж саме стосується і відсутності ПЛР-тесту.

Для українських туристів у Туреччині нині є додатковий бонус — практично відсутність російських туристів. З 15 квітня Росія призупинила авіасполучення з Туреччиною і, за повідомленням російських ЗМІ, зламала плани для 500 тисяч тамтешніх туристів, що планували полетіти на море.

Російська влада пояснює це небезпекою поширення коронавірусу, однак тут може бути і політичний підтекст. Стосунки турецького та російського президентів останнім часом зіпсувалися. Окрім іншого, турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган засудив анексію Криму Росією та підтримав Україну.

Таким чином, на травневі свята росіян у Туреччині буде значно менше у порівнянні з іншими курортними сезонами. Але поспішати радіти не варто.

Ситуація з коронавірусом у Туреччині не найкраща. Останнім часом там фіксують десятки тисяч хворих щодня. У середині квітня пікова кількість хворих склала понад 63 тисячі на добу і вже близько тижня тримається на рівні понад 50 тисяч. Це вилилося у запровадження спочатку триденного локдауна — з 22 по 26 квітня, а потім і тритижневого — з 28 квітня по 17 травня. Там заборонили виходити з дому без потреби, а ходити в аптеку, лікарню та по продукти можна лише з 10 до 17 години. Міжміські поїздки дозволили лише за наявності спеціального дозволу, а міський транспорт може працювати лише із заповненістю на 50%. Продуктові магазини можуть працювати лише з 10-ї до 17-ї години, а заклади громадського харчування — лише доставкою, а не на виніс, як це було раніше.

Однак стосуються ці обмеження лише місцевих жителів і не поширюються на туристів. Це підтвердила українка Віра Таргулова, що відпочивала під час триденного локдауна в Стамбулі. Вона зазначила, що транспорт у місті працював у нормальному режимі, а заклади харчування продовжували працювати навинос, але недовго.

"Туристам можна спокійно пересуватися містом. Але, чесно кажучи, після 21 години у місті нема чого робити і туристам. Ввечері все закривається, навіть магазини", — зазначила вона.

Каппадокія, ТуреччинаФото: pixabay.com

У Туреччині місцеві жителі старанно дотримуються карантинних норм, зокрема масочного режиму, навіть на вулицях та в парках. А те, що для туристів відсутні жорсткі обмежувальні заходи, демонструє готовність Туреччини іти на ризики заради одного з найголовніших джерел прибутку країни — туризму.

Погода на початку травня у Туреччині очікується доволі тепла. Вже зараз там відкритий купальний сезон, оскільки температура води в деяких курортах сягає 20 градусів. При цьому ціни для українських туристів більш ніж доступні, у порівнянні з попередніми курортними сезонами. Бюджетний тур до Туреччини на 5-6 днів можна знайти навіть за 6 тис. грн за людину.

Єгипет

Прихильники пірамід та пустельних прогулянок на верблюдах можуть спланувати свій відпочинок у Єгипті. Правила там не надто відрізняються від турецьких.

Обов'язково потрібно мати при собі негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не пізніше як за 72 години до вильоту. Здати аналіз можна і в аеропорту по прильоту, але обійдеться він у 30 доларів. В Україні зараз його можна здати дешевше.

У грудні минулого року влада Єгипту посилила вимоги до ПЛР-тестів в'їжджаючих. На бланку з результатом тесту обов'язково має бути печатка офіційно зареєстрованої лабораторії та QR-код з посиланням на результат тесту на сайті лабораторії. Сертифікат має бути складений англійською мовою з даними людини, яка проходила тестування, та підписом лікаря. Також там має зазначатися час та дата здачі тесту.

Зазначимо, що найпопулярніші українські лабораторії видають саме такі сертифікати, оскільки переважна більшість їх клієнтів — туристи.

Найактуальніше питання серед туристів: "Що буде, якщо під час відпочинку захворіти на Covid-19? Хто оплачуватиме перебування на самоізоляції?". На нього відповіла директорка з продажів туроператора Join UP Марина Дайнеко.

ЄгипетФото: pexels.com

"Стандартна медична страховка покриває лікування коронавірусу і, якщо знадобиться, госпіталізацію. Проте часто туристи опиняються на самоізоляції в готелі, а цього базова страховка не передбачає. Буває також, що люди взагалі не можуть вирушити у відпустку через те, що напередодні вильоту в них виявили COVID-19. Захистити себе від таких несподіванок допоможуть додаткові страховки від невиїзду та додаткових фінансових ризиків. Страховка від невиїзду покриває ризики до дати початку туру. Це може бути позитивний ПЛР-тест на коронавірус, інші захворювання, які передбачають потрапляння до лікарні, або ще якісь несподівані ситуації. Крім того, вона захистить, якщо через позитивний ПЛР-тест турист пропускає свій літак. Важливо: таке страхування покриває всіх осіб, вказаних у заявці, або кількох заявках, якщо мова про одну родину", — зазначила Марина.

Серед місцевих жителів у Єгипті спостерігається підвищення показників щоденної захворюваності на Covid-19. Після піку у січні, коли щодня було майже півтори тисячі нових випадків, у лютому ця цифра знизилась втричі. Однак зараз знову наближається до січневих показників — там фіксують понад 900 нових випадків щодня.

Однак це не заважає Єгипту, так само як і Туреччині, пропонувати своїм туристам практично відпочинковий карт-бланш. Для них доступні найпопулярніші розваги — прогулянки по пустелях, екскурсії, дайвінг. Також працюють заклади харчування. Хоча більшість туристів, як правило, обирають All inclusive з харчуванням у готелі.

Тур за системою All inclusive обійдеться українським туристам на травневі свята мінімум у 12 тисяч грн. Якщо ж купляти квитки самостійно, то їх вартість в обидва боки сягатиме майже 10 тисяч грн.

Чорногорія

Один з основних конкурентів Єгипту та Туреччини включається в боротьбу за українського туриста. Влада Чорногорії заявила, що знімає ледь не усі обмежувальні заходи для громадян України, РФ, Білорусі та Північної Македонії. Це стосується навіть ПЛР-тестів. Пом'якшення діятимуть з початку курортного сезону, однак конкретної дати поки не назвали.

Відтак, чи можна буде потрапити на травневі свята до Чорногорії без ПЛР-тесту поки невідомо. Тому краще орієнтуватися на вимоги, які діють зараз.

Щоб їхати в країну, обов'язково потрібно мати один із трьох документів:

  • негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до перетину кордону;
  • тест на антитіла (зроблений не більше як за місяць до вильоту)
  • довідка про вакцинацію.

З середини березня у країні діяли доволі жорсткі обмеження, спрямовані на боротьбу з поширенням коронавірусу. Торгові центри та магазини працювали лише з 7 по 20 годину, а заклади харчування до 18 години. В деяких регіонах такі заклади взагалі були закриті. Комендантська година діяла з 22-ї години вечора до 5-ї години ранку.

З 17 квітня обмеження послабили. Нині заклади харчування працюють з 7-ї до 23-ї, а комендантська година починається аж опівночі. Також відкрилися фітнес-зали та торгівельні центри.

ЧорногоріяФото: pexels.com

Послаблення карантину в Чорногорії не є безпідставним. Кількість хворих на Covid-19 там останнім часом стрімко зменшується. Ще в середині березня там фіксували майже по 600 нових випадків щодня. Для маленької Чорногорії з населенням меншим, ніж у Запоріжжі, це були катастрофічні цифри. Та наприкінці квітня статистика свідчить про 140-160 нових випадків щоденно. При цьому відсоток вакцинованих людей у Чорногорії невисокий — 3,1%.

Відносно низькі показники захворюваності і лояльність місцевої влади до туристів дають підстави вважати Чорногорію перспективною країною для подорожей у цей стресовий ковідний час. А що ж там із цінами?

За тиждень до травневих свят ціни в Подгорицю, столицю Чорногорії, “кусаються”. Вартість лише одного квитка сягає 5 тис. грн. Вигіднішим варіантом виглядає придбання туру. Він обійдеться щонайменше у 500 доларів, але включатиме вартість проживання на 5-7 днів.

Грузія

За відсутності європейських напрямків Грузія виглядає доволі привабливим і туристично орієнтованим варіантом, аби провести там початок травня.

Ще з першого березня українці можуть безперешкодно літати до Грузії. Обов’язковою вимогою є лише звичний для сучасних туристів ПЛР-тест. Але в самій країні діють певні обмеження, і про них краще знати.

Найголовніше, це комендантська година. І якщо в Туреччині вона туристів не стосується, то у Грузії з'являтися на вулиці з 21-00 до 5-00 не варто, бо можна сплатити штраф у розмірі 500 дол.

Якщо ж ситуація критична і туристу конче необхідно з’явитися вночі на вулиці, тоді варто отримати спеціальний дозвіл. Із цим можуть допомогти в аеропорту, або в готелі.

ГрузіяФото: pexels.com

Ресторани та кафе в туристичних містах Грузії працюють для відвідувачів у будні, але закриті у вихідні. В суботу та в неділю можна скористатися доставкою, або взяти на винос.

Ще одна особливість туристичної Грузії — необхідність здавати повторний ПЛР-тест на третій день свого перебування в країні. Це попри те, що в'їзд у Грузію можливий лише за наявності такого ПЛР-тесту. Після відкриття кордонів для туристів в країні почала зростати кількість щоденних випадків захворювання на Covid-19. Якщо у березні це було 200-300 людей, то зараз — понад тисяча.

Загалом, обмеження в Грузії не можна назвати жорсткими і навряд чи вони завадять комфортному відпочинку. Квитки на травневі свята до Тбілісі обійдуться мінімум у 8 тисяч гривень в обидва боки.

Сербія

Не очікували? Для відпочинку на травневі свята туроператори наполегливо радять розглянути цю країну. Ось як вони описують її переваги: "Туризм у Сербії почав розвиватися порівняно недавно, але набуває все більшої популярності. Передусім, країна відрізняється своїми унікальними оздоровчими курортами. Чисте повітря цих місць, цілющі мінеральні джерела, лікувальні грязі були відомі ще древнім римлянам. Сербія є володаркою найбільшої кількості мінеральних озер у Європі. Сербські курорти у великій кількості розкидані всією країною, оточені чудовими пейзажами національних парків, і приймають туристів цілий рік. Крім унікальної природи, Сербія має багату історію, безліч визначних історичних місць, архітектурних пам’яток, особливу культуру й унікальні кулінарні традиції".

Однак, що там із заборонами?

В'їзд до Сербії нічим не відрізняється від інших країн — все той же ПЛР-тест або сертифікат про вакцинацію є обов’язковими. У самій країні в середині квітня послабили карантинні обмеження. Нині там працюють торгівельні центри із 6 по 22 годину. Біля входу там міститься інформація про те, скільки людей може вмістити цей торгівельний центр.

СербіяФото: pixabay.com

Перекусити можна на літніх майданчиках закладів харчування, або ж взявши їжу з собою. Носити захисну маску обов'язково, інакше на туриста чекатиме штраф.

Громадський транспорт та розважальна інфраструктура працюють майже в звичному режимі з розумними заходами безпеки.

Нині добова кількість нових зафіксованих випадків захворювання в країні становить менше 2,5 тисяч людей. Для майже 7-мільйонної Сербії це достатньо великі цифри, але вони здаються задовільними у порівнянні з піком захворюваності, що припав на грудень минулого року. Тоді за добу фіксували більше 7 тисяч нових хворих.

До того ж, у Сербії один з найвищих показників вакцинації в Європі. Понад 1,3 млн людей отримали щеплення. Це складає майже 20% від всього населення цієї балканської країни. А віднедавна там щеплюють і іноземців.

Злітати до столиці Сербії Белграду на травневі свята українцям коштуватиме майже 6 тисяч гривень в обидва боки.

Таїланд

В Україні достатньо фанатів цієї азійської країни, які регулярно відвідують її в свою відпустку.

"У Таїланді туристів очікують прекрасні пляжі й ідилічні острова на півдні, гірські пейзажі і унікальна культура на півночі, чарівні палаци і храми серед сучасних хмарочосів в Бангкоку, смачна вулична їжа і багато іншого. Чудова природа, багата культурна спадщина і всесвітньо відома тайська гостинність зроблять вашу поїздку в Таїланд, як завжди, незабутньою", - кажуть у представництві TAT в Східній Європі.

Але злітати в Таїланд на травневі свята не вийде, для такої подорожі краще виділяти більше часу. Розповідаємо чому.

Сьогодні в українців є кілька варіантів в'їзду в Таїланд залежно від того, скільки часу вони планують провести в країні посмішок. Безвізовий режим дозволяє залишатися в країні протягом 30 днів з можливістю продовження на місці до 45 днів. Наявність туристичної візи (TR) дає право на перебування до 60 днів з можливістю продовження ще на 30 днів. Спеціальна туристична віза (STV) також доступна для мандрівників, які планують тривале перебування до 90 днів з дворазовим продовженням на 90 днів.

"Таїланд зараз живе в звичайному режимі і повністю готовий до прийому іноземних гостей. Різноманітні довгострокові візові опції надають відмінну можливість для українців, зокрема, для професіоналів, зайнятих віддаленою роботою і членів їх сімей, провести кілька місяців в теплому і сонячному Таїланді, який також є одним з найбезпечніших місць у світі щодо пандемії COVID-19", - прокоментувала директор представництва TAT в Східній Європі пані Ваджанан Сільпаворнвіват.

ТаїландФото: pexels.com

Дійсно, зараз в Таїланді фіксують трохи менше 2 тисяч випадків захворювання на коронавірус в день. При цьому в країні живе майже 70 млн осіб. Для порівняння в Україні з населенням понад 35 млн осіб щодня фіксують мінімум в п'ять разів більше нових хворих, ніж в Таїланді.

Що стосується авіасполучення з Таїландом, все більше авіакомпаній відновлюють рейси в країну. Кілька великих авіакомпаній, в тому числі Turkish Airlines, регулярно виконують рейси в Бангкок.

Але перед польотом до Таїланду необхідно отримати:

  • дозвіл на в'їзд (Certificate of Entry);
  • сертифікат придатності до польоту (Fit to Fly Certificate);
  • негативний ПЛР-тест на COVID-19, зроблений не раніше, ніж за 72 години до вильоту.

Після прибуття в аеропорт Таїланду всіх невакцинованих відвідувачів просять пройти державний карантин (ASQ) терміном не менше 10 днів в затверджених урядом місцях. Наразі існує більше 100 варіантів розміщення на термін ASQ в Бангкоку й інших провінціях, включаючи популярні пляжні курорти, такі як Пхукет, Самуї і Паттайя.

Для повністю вакцинованих туристів термін карантину становить 7 днів. Тайський уряд планує відкрити Пхукет для повністю вакцинованих туристів, і дозволити їм в'їзд без проходження карантину. Але це може статися тільки з липня 2021 року.

У травні один квиток в Бангкок з Києва буде коштувати від 10 тис.грн.

Греція

Ще одна туристична країна Греція прийняти масового українського туриста на травневі свята також не зможе. Кордони для українців там можливо відкриють з 14 травня. І це далеко не факт. Розбираємось, чому.

ГреціяФото: pexels.com

Туристи, які приїздять до Греції зараз, мають відбути тижневий карантин. Нещодавно цю вимогу скасували для країн Європейського Союзу, США, Великої Британії, Ізраїлю та Сербії. України в цьому переліку немає.

Це ж не завадило міністру туризму Греції Харісу Теохарісу публічно заявити про відкритість до українських туристів та пообіцяти їм прийом з 14 травня.

"Ми готові приймати українських громадян і також сподіваємось, що греки, які захочуть приїхати до України, також зможуть це зробити", — сказав Теохаріс.

Він додав, що грецька влада чекає від України зразок сертифікату про вакцинацію, аби грецькі прикордонники могли звіряти з ним сертифікати туристів. Для невакцинованих українців обов’язковим залишатиметься ПЛР-тест.

Однак багато хто в Європі назвав слова грецького міністра квапливими. Оскільки, Греція має отримати згоду Європейського союзу на відкриття кордонів у туристичний сезон. Діалог щодо цього ще триває.

Тут важливо згадати і про інші країни Євросоюзу, такі як Німеччина, Італія, Франція, які за інших умов мали б потрапити до переліку країн для подорожі на травневі свята. Але не в умовах нещадного Covid-19.

Гарантій того, що до 14 травня грецька влада не передумає і не оголосить локдаун, ніхто дати не може. Нині в країні не найкраща ситуація з пандемією. На початку квітня там фіксували рекордні для країни показники щоденної захворюваності — понад 4 тисячі людей. Зараз середня кількість хворих щодня складає понад 2,5 тис. людей. При цьому понад 7% населення Греції повністю вакциноване.

Та якщо ж таки розраховувати на краще і вже зараз купляти квитки, до прикладу, в Афіни, то злітати туди-назад всередині травня можна буде трохи більше ніж за 5 тис. грн.

Кіпр

Не надто гостинним до туристів поки є Кіпр. Звісно, через боротьбу з пандемією. На початку весни для туристів на Кіпрі почали діяти доволі оригінальні обмежувальні заходи. Туристам дозволяється виходити з готелю двічі на день у будні та тричі на день у вихідні, однак лише після отримання дозволу від влади. Зробити це можна телефоном.

Та й полетіти на Кіпр можуть туристи не з усіх країн. Українці увійшли до переліку бажаних туристів, але для в'їзду потрібно здати ПЛР-тест не тільки в Україні, а й по прильоту.

КіпрФото: pexels.com

З 26 квітня на Кіпрі ввели жорсткий локдаун. Діятиме він два тижні. Обмежувальні заходи поширюються там не тільки на місцевих жителів, а й на туристів. Комендантська година діє з 21-ї по 5-ту. Заклади харчування та заклади культури закриті. Їжу можна замовити лише з доставкою або навинос.

Кількість нових хворих на добу на Кіпрі останнім часом наближається до рекордних показників. Під час сплеску на початку року там фіксували в середньому понад 600 нових випадків щодня. Зараз ця цифра наближається до 550. Тоді як населення Кіпру складає менше мільйона людей. Повну вакцинацію отримали майже 59 тисяч людей, що складає 6,7%.

Якщо ж хтось любить Кіпр настільки, що готовий прийняти жорсткі обмеження і локдаун, то за квитки на травневі свята доведеться викласти близько 6 тис грн.

Екзотика (ОАЕ, Мальдіви, Занзібар)

Українці полюбляють екзотику і навіть у карантинні часи регулярно відвідують далекі країни та острови. Це підтверджують туроператори.

"Якщо говорити про попит на вказані напрямки, він звичайно, нижчий, ніж взимку, але чим ближче до дат вильоту, чим менше місць залишається на рейсах. Найбільшим попитом серед вказаних напрямків користуються ОАЕ — до цієї країни у системі бронювань туроператора фіксується цілорічно високий попит", — зазначила директорка з продажів ТО Join UP Марина Дайнеко.

Полетіти в екзотичні країни можна і на травневі свята. Але варто знати про правила та обмеження.

Аби полетіти в Дубаї, столицю Об'єднаних Арабських Еміратів, потрібно мати з собою негативний тест ПЛР. Але попри це доведеться здавати такий же тест ще й в аеропорту по прильоту. Чекати на результат тесту, зробленого в аеропорту, доведеться 1-2 доби. Протягом цього часу потрібно залишатися в готелі. Якщо все добре і ПЛР-тест негативний, можна насолоджуватися відпочинком. З певними обмеженнями, ясна річ.

Дубаї, Арабські еміратиФото: pexels.com

Скрізь обов’язковий масочний режим. Знімати маски можна лише в басейнах, аквапарках та на пляжах. Бари біля басейнів закриті, а кафе та ресторани працюють. Там обов'язково потрібно дотримуватися дистанції. Тих, хто їде в Дубаї за нічним життям, чекає розчарування — нічні клуби закриті, а приватні вечірки заборонені. Натомість працюють масажні кабінети, SPA та салони краси.

Нині в Еміратах стабільна ситуація з Covid-19. Там фіксують щоденно майже по 2 тисячі нових хворих. На початку року ця цифра була майже вдвічі більшою.

Полетіти в Дубай можна, придбавши тур на одну людину за 14-15 тис.грн. Самі ж квитки, без готелю та послуг туроператора, обійдуться майже в 10 тис. грн.

Мальдівські острови відкриті для туристів з України. Для в'їзду, крім обов’язкового негативного ПЛР-тесту, також необхідно заповнити електронну анкету. Якщо турист має підтвердження про подвійну вакцинацію, то негативний ПЛР-тест йому непотрібен.

По приїзду проходити самоізоляцію туристам не потрібно. Однак для відпочинку потрібно вибрати лише один курорт. Переїжджати з одного острова на інший туристам заборонено. Заклади для відпочинку та розваг на Мальдівах працюють практично так само, як і в ОАЕ.

Вартість подорожі на Мальдіви через туроператора складає близько тисячі доларів.

Танзанія, до якої належить доволі туристичний острів Занзібар, виглядає “білою вороною” на фоні інших туристичних країн. Влада Танзанії заявляла, що вільна від Covid-19 і хвороби в країні немає.

ЗанзібарФото: pexels.com

Президент Танзанії Джон Магуфулі навіть заборонив публікувати офіційну статистику захворюваності в країні. Однак у березні він помер у віці 61 року. В країні поширювалися чутки, що президент хворів на коронавірус та лікувався в Індії. Ці чутки влада спростувала.

Хай там як, для подорожі на Занзібар потрібно мати з собою негативний ПЛР-тест, а в громадських місцях носити захисну маску. Інших вимог та заборон в країні немає.

Вартість польоту на Занзібар на травневі свята складе мінімум тисячу доларів на одну людину.

Після прильоту з будь-якого відпочинку громадяни України повинні надати в аеропорту результати тесту, зданого заздалегідь, або встановити додаток "Дій Вдома".

"Після установки програми є два варіанти: або провести 2 тижні на самоізоляції, або здати тест в Україні (можна і в аеропорту), після чого лабораторія направляє результат тесту в додаток, і в разі негативного результату, туриста знімають з ізоляції", — пояснив Олександр Новиковський.

Якщо ж закордонні відпустки для вас поки не в пріоритеті, а обмеження і невизначеність деяких країн лякає, то в наступній статті ми розкажемо про небанальні туристичні місця всередині України, які найкращим чином підійдуть для подорожей на травневі свята.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами