RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремнієва долина по-українськи: три головних питання до президент­ського університету

На реалізацію президентського вузу виділять понад 7 млрд грн

На реалізацію президентського вузу виділять понад 7 млрд грн Презентація президентського університету на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука» Фото: president.gov.ua

В останній день весни президент Володимир Зеленський анонсував створення в Україні Президентського університету. Як тільки ця новина з'явилася в ЗМІ і на сайті гаранта, соцмережами прокотилася хвиля скептицизму. Мовляв, значущих досягнень за два роки президентства Зеленського не спостерігається, а отже, і проект вузу, де готуватимуть "людей майбутнього" - чергова піар кампанія влади і не більше. Якщо абстрагуватися від народного скепсису і сарказму, до президентського університету є три головних питання: чи потрібен Україні такий вуз в принципі, чи залишаться його випускники працювати на благо країни і чи зможе влада якісно реалізувати такий проект? Відповіді на ці питання шукав "Апостроф".

Що це буде

Отже, за словами Володимира Зеленського, новий вуз повинен стати "сучасним інноваційним освітнім і науковим центром", де готуватимуть "лідерів для стратегічних галузей розвитку держави". Така собі Кремнієва долина по-українськи.

"Це - установа вищої освіти, яка готуватиме людей майбутнього. Яка збере в одному місці найкращих викладачів і буде навчати фахівців, які зможуть вирішувати важливі завдання для захисту нашої держави в дуже важливих, пріоритетних, найбільш актуальних напрямках - напрямках сьогодення і завтрашніх викликів", - підкреслив Володимир Зеленський.

Планується, що вуз випускатиме фахівців в області інформаційних технологій, кібербезпеки і штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних, енергетичних технологій, а також біотехнологів і експертів з питань міжнародних комунікацій.

У майбутніх студентів вузу будуть найкращі викладачі (як українські, так і зарубіжні), міжнародне стажування, а випускники отримають гарантовані робочі місця в Україні. У цьому, власне, і суть самої ідеї - підготувати найкращих фахівців, які не поїдуть до Польщі, а залишаться працювати в Україні, забезпечуючи конкурентоспроможність країни на світовій арені.

Весь цей освітній рай збираються розмістити на 16 гектарах "Експоцентру України" (ВДНГ). Буде побудовано 11 кампусів з готелями для студентів і педагогів, дипломатичною службою, представництвами іноземних компаній і навіть власною лікарнею.

На реалізацію проекту виділять 7,2 мільярда гривень. Правда, поки не зовсім зрозуміло де їх візьмуть.

"Гроші на цей університет - це будуть якісь нові гроші або їх планують забрати з освітнього бюджету? Уже в цьому році будуть шукати і забирати гроші або з наступного року?" , - говорить "Апострофу" екс-міністр освіти Сергій Квіт.

Але з'явиться вуз, звичайно ж, не завтра: перший набір студентів запланований на 2023 рік.

Що й казати, проект виглядає пафосно, модно і масштабно. Але виникає головне питання.

Чи потрібен вуз країні

На перший погляд, питання може здатися навіть дивним. Невже такий дивовижний проект може бути зайвим? Адже добре, що українська влада нарешті перейнялася освітою майбутнього.

Але з іншого боку, всі спеціальності університету, які були анонсовані Зеленським, вже давним-давно є в діючих вузах країни. Наприклад, вивчитися на фахівця з кібербезпеки можна в університетах Дніпра, Запоріжжя, Вінниці, Києва, Львова, Житомира.

Нанотехнології, штучний інтелект, аерокосмічні технології... Все це звучить футуристично і актуально, але і за цими спеціальностями в українських вузах вже готують студентів. Так навіщо українським платникам податків утримувати ще один вуз, нехай і президентський?

Проєкт президентського університетуФото: Скриншот з відео

Разом з тим, хоча українські вузи вже багато років і навчають своїх студентів, та нобелівських лауреатів серед них поки що, на жаль, немає.

"Є загальне відчуття, що наша освіта разом з науковим прогресом не є передовими. Нема проривів, - каже "Апострофу" завідувач відділом філософії культури, етики та естетики Інституту філософії НАН України Євген Бистрицький. - Наприклад, така величезна країна як Україна не змогла зробити для себе вакцину від коронавірусу. Що це означає? це означає, що рівень розвитку біотехнологій в нашій країні не дозволяє цього зробити. Відповідно, щось потрібно робити з наукою і освітою".

Однак створення райського місця посеред руїн, на думку експертів, не закриє потреб країни в технологічному розвитку.

"Цю потребу хочуть вирішити наївним, пострадянським способом: створити якийсь центр, який би сконцентрував найкращих вчених і студентів. Необхідну реформу освіти і науки хочуть підмінити одноразовою акцією. Але це не допоможе. Будь-який гриб виростає, коли є грибниця, коли є на чому рости. А цього "на чому рости" у нас немає. Академія наук ледве жевріє. Не можна з посереднього рівня знайти найкращих і зробити щось надзвичайне. На жаль, історія з президентським університетом, показує надзвичайно слабке адміністрування держави з боку президента", - нарікає Бистрицький.

При цьому, "Установи нового типу в Україні, звичайно, потрібні", - запевняє "Апостроф" експерт напряму "Освіта" Українського інституту майбутнього Микола Скиба. Але такі установи не можуть існувати паралельно з іншою, забюрократизованою системою вищої державної освіти.

"Адже зараз є законодавчі обмеження, які стримують продуктивність діючих університетів в Україні, - додає Скиба. - Наприклад, обмеження в кадровій політиці: є тарифна сітка і університет не може платити" білу "ринкову зарплату запрошеному фахівцеві, щоб він провів майстер-клас або прочитав спецкурс, провів лекції. А на трудовий договір фахівець швидше за все не піде, адже це громіздкий бюрократичний процес, та ще й за невеликі гроші. Так можливо, треба було б починати з розчищення саме цього правового поля?"

Більш того, на думку екс-міністра економічного розвитку України Павла Шеремети, створення вузу під патронатом влади навпаки погіршить ситуацію на ринку освіти.

"Такий університет ламає конкуренцію на ринку освіти. Кого буде підтримувати президент? Кого буде підтримувати уряд? Звичайно ж, свій університет. Попри те, чи гарний там якість освіти, попри те, чи виправдовують себе витрати на цей вуз. На все це просто закриватимуть очі. А для чого, якщо у нас є ринок освіти і він впливає на інновації, підвищення якості", - прокоментував "Апострофу" Павло Шеремета.

У той же час, виникає інше, не менш важливе питання: чи виконають випускники президентського вузу місію...

Чи виконають випускники президентського вузу місію? / Ілюстративне фотоФото: УНІАН

Залишитися в Україні

Адже якщо, отримавши найкращу освіту в країні, за гроші держави (а навчання в президентському вузі буде безкоштовним), студенти поїдуть з України, тоді навіщо це все?

"Щоб вони залишилися, їм потрібно створювати особливі умови, - каже Бистрицький. - У такому разі, одна частина вчених буде виділятися над іншою. А головним в науковому співтоваристві є колективна, солідарна робота, і цей принцип порушується. Це було можливо в СРСР, в тоталітарній державі, коли створювалися "шарашки". У демократичній державі це неможливо".

"У нас, на щастя, не тоталітарна держава, щоб на кордоні не випускати людей", - додає Скиба.

У такому випадку, як втримати випускників? Відповідь елементарна: "Втримати можна тільки адекватними робочими місцями з ринковою зарплатою", - говорить Скиба.

Ось тільки забезпечити ринкову зарплату далеко не так просто.

"Це означає, що потрібно сприяти загальному інвестиційному клімату в країні і розвитку нових виробництв", - резюмував Микола Скиба.

А поліпшення інвестиційного клімату в країні - питання настільки комплексне, що вирішити його простими піар-заявами або президентськими указами неможливо.

Реалізація проекту

Втім, незважаючи на критику експертного співтовариства, президентський університет, швидше за все, з'явиться на ВДНГ.

"Маємо політичну заяву і включити "задню", навіть під тиском академічної громадськості та медіа, вже навряд чи можливо", - зазначає Микола Скиба.

Але виникають обґрунтовані побоювання, що в українських реаліях проект не буде реалізований в принципі, або буде реалізований "криво".

По-перше, на думку експертів, за якихось три роки проект університету просто неможливо реалізувати.

"Створення якісного університету забере десятиліття. Таким чином, скільки років президент має намір бути при владі? Я знаю тільки два президентських університети: один в Казахстані, інший в Росії. Але там влада не змінюється десятиліттями. А три роки, про які говорить президент і міністр освіти, вистачить тільки для того, щоб побудувати будівлі. Але будівництво будівель - це не створення університету", - додає Павло Шеремета.

По-друге, в Україні вже були грандіозні проекти під патронатом гарантів, наприклад, "Лікарня майбутнього", якою займалася дружина екс-президента Віктора Ющенка Катерина Ющенко. Правда, президентська лікарня так і не з'явилася.

"За доброю українською традицією, через три роки або через 8 років прийде до влади інший президент, і швидше за все, з іншого табору, знову-таки, за гарною українською традицією. Новий президент буде підтримувати цей університет? Ні. Це ми вже проходили з президентської лікарнею Ющенка. Тобто ніякого наступництва не буде, а якщо так, то 7 мільярдів гривень будуть спущені на вітер", - резюмував Павло Шеремета.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів