RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влітку буде дуже багато днів з температурою 30-35-градусів - Микола Кульбіда

Директор Гідрометцентру - про кліматичну ситуацію в Україні

Директор Гідрометцентру - про кліматичну ситуацію в Україні Микола Кульбіда Фото: УНІАН

Кліматичних змін в Україні не помітив хіба що ледачий. Зими поступово стають теплішими, тоді як від літньої спеки дедалі важче сховатися. І поки Україну накрило похолодання з дощами, метеорологи заявляють про надмірно високі температури попереду. За твердженням синоптиків, уже в липні-серпні температура повітря може сягати +40 градусів. Чому на українців чекає спекотне літо, якими будуть подальші температурні тенденції та як кліматичні зміни вплинуть на врожай – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснив географ-метеоролог, кандидат географічних наук, директор Гідрометцентру України МИКОЛА КУЛЬБІДА.

- Ви заявляли, що цього року українцям варто чекати дуже спекотного літа. Звідки інформація про температуру +40 та й більше?

- Справа в тому, що тенденції зміни температурного режиму за останні років 20 показують про те, що середня температура літнього періоду виросла від 1,5 до 2 та навіть більше градусів. Це особливо стосується липня та серпня. Зростання температури продовжується.

Наприклад, нинішній рік, минулий і позаминулий входять до п’ятірки рекордних років на земній кулі з точки зору зростання температурного режиму. Тому інших варіантів, крім як говорити про те, що в нас буде протягом літа, а особливо в липні та серпні, дуже багато днів із температурою 30-35 градусів, немає.

В окремі дні температура може сягати 40 градусів, при чому це можуть бути різні регіони: південь, схід і навіть захід. Ймовірність приблизно однакова. Ми повинні говорити про те, що іншого літа в Україні вже не буде найближчими десятиліттями. Воно може бути тільки спекотним. А, наприклад, певні винятки, які ми маємо в травні та на початку червня (холодні температури) - можуть бути. Але, зазвичай, винятки завжди підтверджують загальне правило.

- Давайте тоді згадаємо минулу зиму, коли снігу майже не було. Це виняткова ситуація, чи нам тепер чекати, що всі зими будуть переважно безсніжними?

- Стосовно минулого року, то це була дійсно виняткова ситуація, коли в Україні взагалі не було зими у метеорологічному розумінні цього слова. Тобто не відбулося стійкого переходу середньої добової температури через нуль градусів у бік зниження. Нинішня зима показала, що все буде по-іншому. То був ще один виняток із загального правила, але загалом зими тепер будуть набагато м’якшими, не сніжними, з великою кількістю опадів у вигляді дощу та з температурним режимом, який може значно змінюватися. Але періоди похолодань будуть дуже короткими.

- Але вони будуть залишатися?

- Імовірність похолодань в зимовий період, звичайно, залишається.

- Всі ці процеси впливають не тільки на нас, коли ми вирішуємо, що надягнути. Вони впливають на врожай, на всі вегетативні процеси в природі. Як такі пом’якшені зими та екстремально спекотні літні сезони вплинуть на сільське господарство та врожайність?

- Вони вже впливають. Виробники сільгосппродукції самостійно, не чекаючи державних рішень, адаптуються до цих умов. Вони вирощують нові сорти з більш коротким строком вегетації від посіву до дозрівання. Вони роблять все можливе для того, щоб територіальне розповсюдження посівів по Україні виглядало найоптимальнішим чином, щоб отримати більш-менш гарантовані врожаї.

Змінюються технології – особливо підживлення культур. Це технології не лише використання добрив, а й обробки різними хімікатами.

Тобто все в процесі. Але без загальнодержавної підтримки і без державної програми адаптації до кліматичних змін різних галузей господарства та економіки Україні не обійтися.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів