RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних

Військово-лікарські комісії чекають на серйозні потрясіння

Військово-лікарські комісії чекають на серйозні потрясіння Рішення ВЛК будуть перевірятися Фото: Армія.Інформ

Президентським указом №576/2023 введено в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України". Що тепер чекає на Військово-лікарські комісії (ВЛК), та чоловіків призовного віку, що були виключені з військового обліку або визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я - з'ясовував "Апостроф".

Квіточки та ягідки

На уряд, Міністерство оборони, Генштаб, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство цифрової трансформації, голів обласних та Київської міської державних адміністрацій, Національне агентство з питань запобігання корупції, Державне бюро розслідувань, МВС, СБУ та Офіс генерального прокурора покладено низку завдань щодо наведення порядку у ВЛК. На виконання завдань дано від тижня до трьох місяців – залежно від того, що потрібно зробити.

Читайте: Залишилось два тижні: непридатним до військової служби закриють кордони

Незважаючи на осінь, для ВЛК настають досить спекотні дні. Найнеприємніші моменти для Військово-лікарських комісій – такі. По-перше, Національне агентство із запобігання корупції має проаналізувати корупційні ризики у діяльності ВЛК, та у разі потреби внести пропозиції щодо змін до відповідних нормативно-правових актів. Але це все розмите. "У разі потреби", "пропозиції щодо змін"… Жодної конкретики, суцільні квіточки.

Ягідки ж полягають у тому, що Державному бюро розслідувань, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки України за участю Офісу Генерального прокурора наказується невідкладно вжити заходів щодо викриття корупційних та кримінальних правопорушень у системі військово-лікарської експертизи. Наголошуємо – невідкладно. Тобто одразу після набрання чинності указом.

"Я не виключаю, що всі територіальні центри комплектування та соціальної підтримки з несподіваними перевірками почнуть відвідувати співробітники вищевказаних структур – перевіряти роботу ВЛК. До речі, я думаю, що відвідувати можуть не лише військкомати, де працюють штатні комісії, а й звичайні заклади охорони здоров'я, де працюють так звані позаштатні ВЛК", – передбачає в розмові з "Апострофом" військовий юрист Дмитро, що до активної фази війни працював у системі надання безоплатної правової допомоги.

До речі, головам обласних держадміністрацій (та Київській міській) спільно з начальниками ТЦК наказано у тижневий термін вжити всіх вичерпних заходів для організації системи постійного моніторингу навантаження на позаштатні ВЛК. З метою своєчасного збільшення їх кількості у разі потреби.

Читайте: Перевірка рішень ВЛК та МСЕК: чому забули про хворих українців, яких мобілізували

Ініціація перегляду

Порівняно з перевіряючими комісіями зі співробітників ДБР, МВС, СБУ та Офісу генпрокурора, створення робочих груп (вони мають бути створені протягом тижня) щодо перевірки обґрунтованості рішень Медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) щодо встановлення інвалідності та рішень ВЛК щодо визнання непридатності до військової служби – це теж квіточки.

"У робочі групи, як я вважаю, повинні входити військові медики (керівник – не нижче за ранг начмеду) та практикуючі лікарі різних профілів, які мають військовий стаж – їм все-таки доведеться перевіряти роботу своїх колег", – каже "Апострофу" військовий медик, голова благодійного фонду "Крила перемоги" Вікторія Крамаренко.

Читайте: Справу кожної людини потрібно розглядати окремо: що не так із президентським указом про перевірку ВЛК

Протягом трьох місяців ці робочі групи мають перевірити обґрунтованість рішень МСЕК та ВЛК. А у разі виявлення необґрунтованого ухвалення рішень – ініціювати їх перегляд. І інформувати при цьому відповідні правоохоронні органи.

Як уже писав "Апостроф", швидше за все перевірятимуться документи, які подавалися на комісію: чи достатньо у справі військовозобов'язаних різних довідок, висновків лікарів, на основі яких приймалося остаточне рішення про придатність чи непридатність до військової служби. І якщо не вистачатиме якихось дуже важливих даних – тоді можуть ухвалити рішення про необхідність повторного огляду. І людину можуть запросити на повторну комісію.

"Але що можна зрозуміти з довідок? Це як ви замовили по інтернету сорочку певного кольору, із певної тканини. А прийшов товар – і колір не той, і тканина не така: все не так, як на рекламному фото. Є жива людина, і рішення не може ухвалюватися без нього. Тим паче, таке серйозне і важливе, як придатність до військової служби", – каже Вікторія Крамаренко, натякаючи, що повторні комісії можуть бути досить масовими.

Нові особливості

Згідно з указом, протягом тижня мають бути вжиті заходи (безумовно, також вичерпні) щодо вдосконалення системи проходження медичних оглядів у ході роботи військово-лікарських комісій.

Заходи такі:

- встановлення граничних термінів проведення медоглядів;

- забезпечення цифровізації відповідних процесів;

- перегляд специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за пакетом медпослуг "Медичний огляд осіб, що організується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки" (мова, зокрема і про належну оплату праці лікарів-фахівців);

Особовий склад позаштатних ВЛК має бути навчений ефективній роботі з електронною системою охорони здоров'я. Також інформований про особливості військово-лікарської експертизи у Збройних силах України в умовах військового стану.

Це справді резонно. І зрозуміло. Єдине, що нормально прописано у документі. Але деякі його положення викликають питання. Ось, наприклад, у двотижневий термін треба опрацювати питання щодо особливостей перетину державного кордону громадянами України, визнаними непридатними (або обмежено придатними, яким не дозволено виїжджати за кордон) до військової служби.

Постає питання, а які можуть бути особливості? Система працює вже півтора року. Непридатні показують на кордоні відповідні документи. Якщо все нормально – проїжджай, є підозри щодо правдивості документів – будьте ласкаві, пригальмуйте. І викликаються представники відповідних органів. Чого, власне, не вистачає?

"Кабінет міністрів має право внести зміни до нормативних документів. Як і Міноборони може подати відповідні пропозиції до Кабміну. Ми до цього відношення не маємо, і що мається на увазі під особливостями перетину кордону – коментувати, відповідно, не можемо", – каже "Апострофу" помічник голови Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Ще один цікавий момент – Міністерству оборони та Генштабу ЗСУ доручено опрацювати (терміни не вказано) питання утворення у структурі Міноборони окремого підрозділу – з метою підвищення ефективності виконання завдань у сфері охорони здоров'я.

З одного боку – навіщо? Ми маємо командування Медичних сил ЗСУ (раніше, до 2020 року, було головне військово-медичне управління), яке відповідає за надання медичних послуг військовослужбовцям. Постає питання – навіщо ще потрібна якась додаткова структура? Не виключено, що це буде якийсь орган, що "спостерігатиме" – саме щоб забезпечувати ефективність роботи медичних сил. Адже створювати тимчасові комісії зі співробітників СБУ, МВС та ДБР – теж не вихід.

Одним словом, за покращення роботи військкоматів та військово-лікарських комісій влада взялася серйозно. З усіма наслідками для процесу мобілізації.

Читайте: Видача "білого квитка": у яких випадках можуть визнати непридатним до військової служби

Читайте також

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Росіяни не зможуть просунутися далеко, оскільки не мають на Сумському напрямі достатньо сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Новини партнерів