RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Stratfor: Чому Грузія задумалася про перезавантаження відносин з РФ

Грузія почала шукати шляхи, щоб відновити відносини з Росією, оскільки прогрес діалогу із Заходом застопорився

Грузія почала шукати шляхи, щоб відновити відносини з Росією, оскільки прогрес діалогу із Заходом застопорився Близько 31% грузин сподіваються на поліпшення відносин з Росією Фото: EPA/URG

Це рік обіцяє бути вдалим для Росії. Ослаблена економіка країни готова вийти з рецесії, хоча її фінансові проблеми далекі від вирішення. Крім того, потрясіння в Євросоюзі, нова адміністрація президента в США може означати кінець, або принаймні скорочення, економічних санкцій, введених три роки тому ЄС і Штатами проти РФ. Від колишніх радянських країн, таких як Україна, Молдова і, зокрема, Грузія, ці зміни вимагають переосмислення своєї зовнішньої політики. Як туманні перспективи подальшої інтеграції з Європейським союзом і НАТО та невизначеність політики нової адміністрації США змушують уряд у Тбілісі переосмислити відносини Грузії з Москвою, пишуть аналітики приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

Ще задовго до голосування за Brexit і виборів президента США Грузія почала шукати шляхи, щоб відновити відносини з Росією, оскільки прогрес діалогу з Заходом застопорився. Між Москвою і Тбілісі за минулий рік проводилися різні торгові переговори, уряди країн перебувають у постійному контакті.

Нещодавні події в енергетичному секторі Грузії говорять про те, що вплив Росії в країні зростає. Так, у кінці грудня Тбілісі і Москва досягли нової угоди, яка дозволяє транзит російського природного газу до Вірменії через Грузію. Хоча в рамках попередньої угоди Грузія отримувала 10% від обсягу природного газу, що транспортувався через її територію, нова угода передбачає, що Москва запропонує Тбілісі грошову компенсацію за послугу. (Терміни цієї угоди є конфіденційними, як повідомив грузинський уряд.) Пропонуючи Тбілісі гроші, Москва отримає більше можливостей збільшити обсяги транспортування природного газу. Ходять чутки, що російський енергетичний гігант "Газпром" запропонував купити 25% Georgian Gas and Oil Corp., що контролює трубопровід, який транспортує природний газ до Вірменії. Якщо угода відбудеться, то це буде найбільша присутність Росії з 2006 року в енергетичному секторі Грузії.

Зараз Тбілісі вивчає можливість більш глибоких економічних зв'язків з Москвою, водночас грузинські політики і виборці зважують свої можливості для інтеграції в західні інститути – НАТО і ЄС. Так, 24 січня депутати почали обговорювати, чи слід додати положення до Конституції Грузії, яке зобов'язує керівників країни домагатися членства в цих організаціях в якості першочергових цілей зовнішньої політики країни. Думки виборців сильно розділилися з цього питання. За останніми даними соцопитувань, 53% грузинів виступають за європейську інтеграцію, це майже на 10% менше, ніж у минулому році. До 31% грузин, тим часом, підтримують поліпшення відносин з Росією, цей показник майже на 10% більше порівняно з попереднім роком.

Зміни, що відбулися в Росії, Європі та Сполучених Штатах, схоже, безпосередньо впливають на відносини між Грузією та її відокремилися територіями – Абхазією і Південною Осетією. Абхазькі і російські представники в кінці 2016 року відновили переговори зі своїми грузинськими колегами, щоб запобігти конфлікту на демаркаційній лінії в Абхазії. У той же час, офіційні особи з Південної Осетії повідомили, що лідери цієї території планують відкрити новий торговий пост на демаркаційній лінії поблизу Ахалгорі - це знак того, що Грузія може відновити торгівлю з регіоном. Тбілісі також висунуло ідею зміни Конституції країни, щоб тим, хто в'їжджає з Абхазії або Південної Осетії без попереднього повідомлення Тбілісі, погрожував тільки штраф, але не пред'явлення обвинувачення. Крім того, грузинський уряд розглядає можливість виходу на лідерів в Абхазії по дипломатичних каналах. Враховуючи важкі умови інфраструктури на цій території, лідери в столиці Абхазії Сухумі, швидше за все, будуть вітати зусилля Тбілісі з мовчазного схвалення Москви.

Грузія може навіть розглянути питання відновлення дипломатичних відносин з Росією, які були перервані під час недовгої війни між двома країнами в 2008 році. Спецпредставник Грузії з питань Росії 30 січня заявив, що він не виключає можливості відновлення відносин. Відкритий контакт з Росією особливо важливий для Тбілісі, оскільки Грузія намагається не втратити велику територію – сепаратистські регіони, де зараз знаходяться приблизно 10 000 російських військ.

Тбілісі спробує зберегти деяку гнучкість у своїй зовнішній політиці. Тим не менш Грузія не буде переглядати свою позицію по відношенню до Заходу найближчим часом. Країна, як і раніше, твердо стоїть на необхідності виконання своїх зобов'язань перед ЄС і НАТО, із яким вона підписала численні угоди про партнерство. Але, враховуючи внутрішню увагу Європейського союзу і невизначеність політики нової адміністрації США по відношенню до регіону Південного Кавказу, Тбілісі не має іншого вибору, крім як розглядати кілька варіантів.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним