RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Азербайджан заявив про перемогу, Вірменія відступає: нова угода щодо Карабаху обернулася погромами

Росія введе миротворців у Нагірний Карабах, вони вже в дорозі.

Росія введе миротворців у Нагірний Карабах, вони вже в дорозі. Фото: RT

У ніч на вівторок, 10 листопада, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про підписання спільно з президентами Азербайджану та Росії заяви про припинення війни в Нагірному Карабасі. За його словами, це було для нього вкрай важким рішенням. Даний документ у Єревані сприйняли як капітуляцію, що обернулося масовими протестами і погромами. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Що передувало новій угоді

Військові дії в Нагірному Карабасі, який у 1991 році за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану, з новою силою спалахнули 27 вересня 2020 року. Тоді Азербайджан заявив про провокації Вірменії, вірменська сторона звинуватила азербайджанських військових в ініціюванні наступу. З вересня сторони конфлікту кілька разів укладали мирні угоди, які передбачали припинення вогню, але бойові дії не припинялися.

8 листопада азербайджанська сторона заявила, що взяла під свій контроль стратегічне місто Шуша. Президент Азербайджану Ільхам Алієв підкреслив, що з початку бойових дій їх армія захопила понад 200 населених пунктів і Шуша є одним з найбільших (другий за величиною) в Карабасі. Спочатку інформацію про втрату Шуші Вірменія спростовувала, але 9 листопада представник "влади" Нагорного Карабаху Ваграм Погосян повідомив, що армія невизнаної Нагірно-Карабахської республіки більше не контролює його, а азербайджанські війська знаходяться на підступах до так званої "столиці" Карабаху Степанакерта.

Заява Пашиняна

У ніч на 9 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що підписав спільно з президентами Азербайджану та Росії заяву про припинення війни в Карабасі.

"Шановні громадяни, брати і сестри, особисто для мене і для всіх нас прийняв вкрай важке рішення. Разом з президентами Росії і Азербайджану підписав заяву про припинення карабаської війни", - заявив він.

Нікол ПашинянФото: РИА Новости

Незабаром Пашинян уточнив, що у нього не було іншого виходу, крім укладення даної угоди. Він додав, що рішення про припинення бойових дій було прийнято виходячи з положення на фронті і оцінок людей, які найкраще знайомі з ситуацією.

Заява Алієва

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що підписання тристоронньої угоди про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі є капітуляцією Вірменії. Він додав, що Баку досяг всіх поставлених цілей під час військової фази карабаського конфлікту.

Ільхам АлієвФото: Facebook

"Військова фаза закінчується, і ми переходимо до політичного врегулювання. Це максимально вигідний для нас варіант. Це фактично військова капітуляція Вірменії", - підкреслив Алієв.

Заява Путіна

Президент Росії Володимир Путін заявив, що досягнуті домовленості з Вірменією і Азербайджаном щодо конфлікту в Нагірному Карабасі дозволять врегулювати питання на справедливій основі в інтересах народів Азербайджану і Вірменії.

За його словами, Азербайджан і Вірменія зупиняються на займаних ними позиціях, а вздовж лінії зіткнення і в коридорі між Вірменією і Карабахом буде розгорнуто миротворчий контингент російських військових.

Що передбачає нова угода

  • Повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту, азербайджанські і вірменські військові залишаються на займаних ними позиціях.
  • Агдамський район і території, утримувані вірменською стороною в Газаському районі Азербайджанської Республіки, повертаються азербайджанській стороні до 20 листопада 2020 року.
  • Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворців - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.
  • Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не буде зачіпати Шушу.
  • Планується будівництво нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечить зв'язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.
  • Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.
  • Проводиться обмін військовополоненими і іншими утримуваними особами і тілами загиблих.
  • Розблокуються все економічні і транспортні зв'язки в регіоні.

Фото: Вікіпедія

Масові заворушення в Вірменії

Після укладення нової угоди в Вірменії спалахнули масові заворушення, люди почали збиратися перед будівлею уряду, після чого увірвалися всередину. Вони вигукували образи на адресу прем'єр-міністра Нікола Пашиняна.

Демонстранти розбили двері і вікна будівлі, а також розгромили меблі і техніку.

Крім того, учасники протесту побили спікера Національних зборів Арарату Мірзояна. Між його охоронцями і демонстрантами сталася сутичка. Під час неї спікер перебував у автомобілі. Протестуючі оточили машину, витягли звідти Мірзояна і побили. Після цього в бійку втрутилася охорона спікера і військові. Мірзояна знову помістили в автомобіль, про його стан не повідомляється.

Після масових протестів президент Вірменії Армен Саркісян виступив із заявою і зазначив, що про тристоронній документ про завершення війни в Карабасі дізнався зі ЗМІ.За його словами, доля Карабаху повинна вирішуватися на основі широкого національного консенсусу, в зв'язку з чим він ініціює екстрені політичні консультації.

Також опозиція в Вірменії обговорює, як анулювати угоду щодо Карабаху. Опозиційні фракції намагаються скликати позачергове засідання парламенту Вірменії з питання прийнятого щодо Карабаху тристороннього рішення прем'єра Вірменії, президентів Росії і Азербайджану.

"Ми намагаємося скликати позачергове засідання парламенту, але кількість опозиційних депутатів для цього недостатня. Необхідна участь також як мінімум 25 депутатів з правлячої фракції. Для цього вони повинні бути впевнені у своїй безпеці, щоб прийти в парламент", - сказала журналістам депутат опозиційної фракції "Процвітаюча Вірменія" Наїра Зограбян.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним