RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на зустріч глави британського МЗС з екс-президентом США, не схоже, що позиція останнього хоч трошки змінилася

Девід Кемерон Глава британського МЗС Девід Кемерон їздив до США з українського питання Фото: Getty images

Під час свого візиту до США британський міністр закордонних справ Девід Кемерон зіткнувся з протиріччями всередині Республіканської партії, намагаючись переконати потенційного кандидата у президенти Дональда Трампа та його найзатятіших прихильників підтримати Україну. Незважаючи на прагнення Кемерона налаштувати американських консерваторів на те, щоб допомогати Україні, його спроби ризикують виявитися нерезультативними. Особливо на тлі внутрішньопартійної боротьби та передвиборних розкладів у США, що підриває надії на швидке вирішення питання військової підтримки. Чому так відбувається, а також чому перспективи голосування у Конгресі пакету допомоги Україні викликають лише стриманий оптимізм, читайте у матеріалі "Апострофа".

Розмова з нульовим ККД?

Під час відвідин Сполучених Штатів британський глава зовнішньополітичного відомства Девід Кемерон провів зустріч із колишнім американським президентом та найвірогіднішим кандидатом на пост глави держави від республіканців Дональдом Трампом. Британський міністр намагався схилити його до ідеї підтримати Україну. На жаль, але британські журналісти, які супроводжували візит Кемерона, побоюються, що його спроби наставити агресивних американських консерваторів на "істинний шлях" щодо допомоги Україні не мали успіху.

"Спроба Девіда Кемерона переконати Дональда Трампа дозволити Конгресу США провести військову допомогу Україні у розмірі 60 млрд доларів, схоже, провалилася, а британському міністру закордонних справ навіть не дозволили зустрітися зі спікером Конгресу Майком Джонсоном, який теоретично міг би поставити цей пакет на голосування", - йдеться у публікації британського видання The Guardian.

Сам факт відсутності переговорів із Майком Джонсоном тут не є критичним "мінусом", оскільки основними ініціаторами блокування допомоги Україні є ультраправі республіканці (так звана фракція MAGA), які повністю орієнтуються на екс-президента США.

Читайте: Пакет від дядька Джонсона: якою буде допомога Україні від США

"Зустріч з Трампом для Кемерона була пріоритетнішою. Ми зараз бачимо, що рейтинги Трампа йдуть вгору. І тут є певна кореляція: чим успішніше йде передвиборча кампанія екс-президента США, тим більше члени Конгресу з числа Республіканської партії оглядаються на фракцію MAGA, яка зараз активно торпедує Джонсона, погрожуючи йому відставкою, якщо він піде на будь-який компроміс із демократами, причому не лише по Україні", - каже “Апострофу” голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

За його словами, практика показала, що помірковані республіканці стають зговірливішими і частіше голосують за двопартійні ініціативи Конгресу, коли у Дональда Трампа починається низка репутаційних та судово-юридичних негараздів.

"Зараз ми бачимо, що Трамп на коні, тому представники фракції MAGA в Конгресі почуваються так впевнено. Тому за найбільш оптимістичним для нас сценарієм, законопроект за допомогою України буде розглянутий наприкінці квітня, але, що саме буде в проекті, поки що мало хто знає навіть у самому Вашингтоні. Тому не можна точно сказати, що це точно буде один із компромісних варіантів, про які раніше говорив спікер Джонсон", - додав Віталій Бала.

Розмова про майбутні покоління

При цьому американські спостерігачі в цьому питанні демонструють, нехай і стриманий, але все ж таки оптимізм.

"Що стосується моєї країни, ви знаєте, факт полягає в тому, що є дуже чітка більшість Конгресу за те щоб зібрати цей новий пакет допомоги. Ми розмовляли з кількома конгресменами з обох партій, і вони хочуть це зробити. У нас є своя химерна внутрішня політика, як і в кожній країні, яка може завадити. Насправді я дещо оптимістичніший з приводу того, що це пройде", - зазначив у коментарі "Апострофу" професор Школи перспективних міжнародних досліджень Університету Джонса Хопкінса Еліот Коен.

На вечері у маєтку Трампа в Мар-а-Лаго, як стверджують британські джерела, Кемерон закликав екс-президента визнати важливість не винагороджувати Росію за її дії в Україні. Він також висловив сподівання, що до майбутнього липневого саміту НАТО у Вашингтоні буде розроблено стратегії для кожного члена Альянсу, спрямовані на досягнення або перевищення встановлених нормативів щодо оборонних витрат.

На прес-конференції за участю держсекретаря США Ентоні Блінкена Кемерон повторив заклик до Конгресу зняти перешкоди для надання допомоги. Кемерон наголосив, що його метою візиту до США було не втручання чи поради, а бажання посилити підтримку України в її протистоянні з російською агресією, при цьому він висловив готовність відмовитися від дипломатичної ввічливості заради цієї мети.

"Майбутні покоління можуть озирнутися на нас і сказати, чи достатньо ми зробили, коли ця країна була захоплена диктатором, який намагався силою перекроїти кордони? Чи засвоїли ми уроки історії? І чи достатньо ми зробили?", - запитав глава британської дипломатії.

Він далеко не вперше згадує досвід Другої світової війни, закликаючи США не потурати Путіну, як свого часу вільні нації Заходу продемонстрували слабкість перед Гітлером, що призвело до небачених трагедій.

Вибори вбивають все

Докази Девіда Кемерона, як логічні, і емоційні, зіштовхнулися з внутрішніми чварами Республіканської партії. Ультраправі республіканці, які висловлюють протест проти сприяння нашій країні, погрожують звільнити навіть власного спікера-трампіста Джонсона, який, на їхню думку, "надто лояльний" до демократів. Причому проявом "завеликої лояльності" вони вважають спроби Джонсона поставити на голосування будь-який законопроект із проблем, які мають особливу важливість для Демократичної партії чи хоч якось пов'язаної з передвиборчою кампанією нинішнього президента Джо Байдена.

Виборчий штаб Трампа оголосив, що під час вечері з Кемероном обговорювалися теми щодо майбутніх виборів у США та Великобританії, політичні аспекти Brexit, зобов'язання країн НАТО щодо фінансування оборони, а також російську агресію проти нашої країни.

Зважаючи на те, що глава британського МЗС і штаб Трампа виявилися небагатослівними, зустріч пройшла без істотних проривів. Сторони просто обмінялися поглядами і кожен – Трамп та Кемерон – залишився при власній думці, зазначив у розмові з "Апострофом" голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Кемерон розраховує обговорити з трампістами тему України саме як із консервативними однодумцями, але нюанс у тому, що трампісти вже жодного стосунку до консервативної ідеології не мають. І нещодавні образливі випади відомої прихильниці Трампа в Конгресі Марджорі Тейлор-Грін на адресу Девіда Кемерона вкотре демонструють, що для радикальних прихильників Трампа нинішній глава МЗС Британії, як мінімум, не авторитет. Трампісти та демократи продовжують рухатися у логіці передвиборчої кампанії, основним геополітичним заручником якої, на жаль, виявилася наша країна", - каже Віталій Кулик.

Справжня причина нинішніх ускладнень з допомогою нашій країні полягає не просто в демонстративній і деструктивній поведінці окремих затятих трампістів, а в тому, що обидва табори – республіканці та демократи - перебувають у стані активної виборчої фази.

"Всі ці тертя триватимуть до кінця виборчої кампанії США. Сторони діють виключно в логіці виборчого процесу, і навіть після президентських виборів восени – неважливо, переможе Байден чи Трамп – США деякий час штормитиме, оскільки жодна сторона просто так не визнає свого поразки, що, на жаль, відкриває додаткові можливості для Кремля. Тому у нинішній ситуації прогноз для нас слід оцінювати як умовно негативний, і, відповідно, готуватися до цього", - резюмував Віталій Кулик.

І навіть якщо переможе Дональд Трамп, то ризики виникають для всіх. Судячи з того, що він каже, основна тактика Трампа у разі перемоги буде наступною: погрожувати Кремлю тим, що Вашингтон дасть Києву більше зброї; погрожувати Україні, що взагалі залишить без допомоги, а європейцям – погрожувати виходом США з НАТО, якщо західні союзники більше не витрачатимуть кошти на оборону. У цьому плані візит Кемерона до Мар-а-Лаго міг бути просто спробою зрозуміти, наскільки передбачуваною буде політика Трампа щодо союзників та України у разі перемоги на осінніх виборах.

Читайте також: Україна втрачає позиції: у Білому домі відзначилися гучною заявою та звинуватили Конгрес

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів