RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трампа небезпечно утримувати в Білому домі за допомогою насильства - колишній офіцер ЦРУ

Екс-співробітник ЦРУ про можливість сепаратизму в США, внаслідок перемоги Джо Байдена

Пол Скаузен ЦРУ Апостроф Пол Скаузен Фото: amazon.com

Американська політична система зараз настільки корумпована, а населення настільки неосвічене в політичному плані, що в майбутньому люди можуть опинитися в неволі. І тоді почнеться збройне повстання проти керівництва країни. Але до цього ще далеко і є шанс врятувати США. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів відомий американський журналіст, письменник, співробітник кабінету 40-го президента Рональда Рейгана і колишній офіцер-розвідник ЦРУ ПОЛ СКАУЗЕН.

- Зараз ситуація в США через вибори загострена. Уже були перші сутички у Вашингтоні. Як ви це оцінюєте?

- Мільйони американців сердиті на безчесність та шахрайство, спрямовані проти американського народу під час останніх виборів. Ті ж мільйони не бачили обраним президентом Барака Обаму, вибори якого супроводжувалися високим рівнем шахрайства. Але вони не виступали проти результату виборів, хоч і були проти нього та його ідей. Вибори закінчилися та й по всьому. Але цього разу ситуація інша. Цього разу докази шахрайства відверті, незліченні, небезпечні та руйнівні.

- Зараз в соцмережах знову виплив тег "Texit", місцеві сепаратисти у Техасі збираються голосувати закон про вихід із США.

- Якби там не було, розколювати націю – це не вихід. Голова Техаського національного руху Деніел Міллер помиляється щодо свого закону про референдум про незалежність Техасу, як помиляються і техаські сепаратисти. Спроба відділитися від країни і сформувати незалежну націю – це дурість і це неконституційно.

Техас не може самовільно голосувати за усі 50 штатів. У Конституції США чітко прописано, як можна стати штатом: сформувати один штат із кількох, чи поділити один штат на кілька. Але в Конституції немає чітко прописаного шляху, як один штат може залишити США.

Конституція Техасу дозволяє йому розділитися на маленькі штати. Це була угода, якої вони дійшли перед тим, як доєднатися до США. Але немає нічого про те, як Техас або будь-який інший штат може вийти із Союзу (тут і далі під Союзом розуміються США, - "Апостроф"). Громадянська війна довела, що такі дії не мають будуть дозволені і будуть антиконституційними.

Читайте також: Здавалося б, до чого тут Росія: чи загрожує перемога Байдена заворушеннями в США

- Чому все настільки категорично?

- У "Записках федераліста" (збірник з 85 статей на підтримку ратифікації Конституції США, - "Апостроф") ще 1787 року було написано, що існування конфедерацій у сенсі кількох груп із 3-4 штатів провокуватиме хаос і заохочуватимуть ворогів нападати. Такий же хаос існував у тогочасній Європі. Також існування різних конфедерацій заохочувало б кожну з них шукати тіснішого союзництва з Францією, Іспанією та Англією. Весь цей безпорядок і плутанина привели б до того, що нова нація погрузла б у міжусобних прикордонних війнах, як це сталося у Європі.

Конституція була написана, аби створити більш довершений вид Союзу. Аспекти існування однієї нації настільки вплетені в кожен штат, що якщо дозволити одному "випасти", то це завдасть непоправної шкоди торгівлі, економіці й обороні інших. Тому цьому чинитимуть опір усі інші штати.

Так. Вони чинитимуть опір, навіть якщо у виборчій система процвітає корупція.

З корупцією краще боротися усім штатам разом, відновлюючи доброчесність та цілісність виборчої системи. Розділення на фрагменти лише послабить цю здатність, зашкодить національній безпеці, безпеці кордонів, міжнародній торгівлі та миротворчій присутності Америки по всьому світу.

Агітація техаських сепаратистівФото: facebook.com/texasnatmov

- Як ви вважаєте, чи зможуть маргінали, такі як Техаський рух за незалежність, дійсно мати вплив на населення?

- Маргінальні групи небезпечні, але не впливові. Сепаратисти не зможуть назбирати собі достатню кількість населення, аби почати громадянську війну. Проблема в тому, що їх дії не засновані на законі чи коректних принципах, і більшість не підтримає їх і спробує придушити.

Хороший приклад – насилля з боку учасників руху Black Lives Matter. Ці групи тероризували центри кількох міст, але більшість населення їх не підтримало. Дехто з Голлівуду, спортсмени, медійні персони дуже активно заявляли про свою позицію, про своє бажання змін, і використали рух як шанс опинитися у центрі публічної уваги. Але середнього американця дратували такі заяви і дії.

Де місцева влада дозволила, заходів вжили швидко, аби припинити беззаконня і насилля та відновити мир. Цим уряд і має займатися. Це було зроблено не для того, щоб встановити диктатуру. Це зробили, аби захистити права усіх інших, захистити власність людей, право на свободу слова, спокій та безпеку майна і його власників. Це було відновлення свободи.

В Америці досі є маргінальні групи, які хочуть змінити речі насильницьким шляхом. Вони існують уже близько двох століть і завжди будуть, тому що Конституція гарантує свободу зібрання, свободу слова та мирного звернення до уряду. Нам це подобається і ми хотіли б, щоб це лишилося. Але все має відбуватися мирно і в рамках закону і не порушувати права інших американців.

- Давайте уявимо, що 12 січня наступного року під час чергової сесії законодавці Техасу підтримають Закон про референдум про відділення. Що тоді?

- Варто лиш маргінальним групам отримати достатньо влади, аби прийняти закон, за яким Техас може вийти із Союзу, Верховний суд відразу ж визнає його неконституційним.

Закон про повстання, прийнятий 1807 року, дає президенту повноваження відправити військових, аби припинити заколот.

- Як щодо того, що голова республіканців Техасу закликав інші штати, які не згодні з результатами виборів, сформувати "Союз, який поважає виборче законодавство".

- Навіть якщо кілька штатів об'єднаються разом, вони не зможуть залишити США. Для цього треба ввести поправку до Конституції, але вона має отримати схвалення три чверті усіх штатів, аби вступити в силу.

Якщо все ж таки такі штати зажадають вийти, якщо їх законодавці таки приймуть закон і формалізують сецесію, це означатиме початок громадянської війни, яку такі штати програють.

Ми даємо Федеральному уряду повноваження захистити наш Союз. Штати повинні користуватися конституційними засобами, аби змінити ситуацію не вдаючись до кровопролиття.

Ці маргінальні групи не переможуть. Може бути такий же шум, публічна увага, як була при BLM, але вона вщухне.

- Я так розумію, ви підтримуєте Дональда Трампа?

- Я голосував за нього перший раз. І голосував за нього вдруге. Він хороший керівник Америки у сенсі благополуччя, національної безпеки, енергетичної незалежності, розумної миротворчості та просування свободи для усіх народів по всьому світу.

Дональд ТрампФото: Getty images

Однак, намагатися втримати його в Білому домі за допомогою насилля, зважаючи на корумповану виборчу систему, - це неправильно та небезпечно. Під час наступних виборів можуть бути процеси, які примусять людей повністю відмовитися від свобод, суперечити Конституції і зрештою перейти від вільного ринку до соціалізму. Треба зосередитися на цьому.

- А як же озброєні трампісти із ProudBoys, сутички з якими уже відбулися у активістів BLM?

- Я не знаю, хто це такі. Я чув дещо про них. І з усього почутого я можу віднести Proud Boys до тої ж категорії людей, які лише викрикують свої лозунги, але не будують нічого позитивного.

Я хочу сказати, що зараз не час для драконівських заходів. Наступні кілька років треба провести, створюючи реальну можливість для відновлення та захисту виборчого законодавства. Нам варто викорінити корупцію. Перший шлях – це голосувати розумніше, отримуючи більше інформації. Другий – скликати конституційну Конвенцію штатів, таку можливість надає 5-а стаття Конституції (Конвенція скликається рішенням 34 штатів, для ратифікації рішення потрібні голоси 38 штатів, - "Апостроф").

Конвенція може примусити Конгрес проголосувати за певну поправку до Конституції і потім відправити її на розгляд кожному штату. Треба написати поправку, яка могла б забезпечити оновлення виборчої системи, щоб вона була більш чесною та захищеною. Техасу, замість того, щоб займатися сецесією, слід було б сфокусуватися на цьому.

- Повертаючись до "Техаського національного руху". Перед попередніми виборами один з його лідерів літав у Санкт-Петербург. Хоча свою причетність до сепаратистських спільнот з російськими інтернет-тролями ця організація відкидала. Як вважаєте, вони отримують гроші із Росії?

- Я сумніваюся, що техаські націоналісти отримують гроші з Росії. Я не маю джерел, які могли б це спростувати чи підтвердити. Але не важливо звідки приходять гроші. Примара "російських грошей" – це риторика Холодної війни. Такі побоювання мали підстави – і це було викрито після падіння Радянського Союзу. Але це не наша найбільша турбота зараз. Незважаючи, хто інвестує в ці опозиційні сили, наша найбільша проблема – це корумпованість політичної системи. Америка має убезпечити свою виборчу систему. Це перша половина проблеми.

Друга половина цієї проблеми - це незнання. Занадто багато американців не здогадуються, чому вони вільні або чому конституційні процеси забезпечують максимум свободи. Поки це незнання залишатиметься, різні конкуруючі політичні сили будуть переслідувати американський народ до тої пори, поки не заженуть його у таку неволю, що збройне повстання залишиться єдиним варіантом.

Батьки-засновники дали право американському народові мати зброю. Сьогодні люди мають на руках близько 400 мільйонів одиниць вогнепальної зброї. Вони купують її не для полювання на оленів, а для захисту своїх прав. Так, дехто використовує зброю для злочину, але це крапля в морі порівняно із законною поведінкою законослухняних власників зброї. Це інструменти повернення наших свобод і нашої Конституції, якщо справа доходить до цього. Але не сьогодні, не зараз. Ми поки дуже далеко від цього. У нас ще є ціла система, якою ми можемо користуватися.

Побачите – майбутня адміністрація спробує зменшити права на володіння вогнепальною зброєю – і все під виглядом боротьби зі злочинністю. Це уже відбувається.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося