RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені в Гарварді розвінчали головний міф пропаганди Кремля про Голодомор: подробиці

Від Голодомору 1932-1933 років найбільше постраждали не південні регіони, як вважають історики, а центр України.

До такого висновку дійшли українські дослідники Гарвардського університету, які провели унікальне розслідування в межах проекту "МАПА. Цифровий Атлас України", пише "Голос Америки".

"Ми не повірили своїм очам, коли зрозуміли, що найбільш суворий голод, найбільша кількість загиблих під час Голоду була на території сучасної Київської, Полтавської, Черкаської областей. Перед тим існувало уявлення, що більшість постраждали на півдні України. Бо південь був традиційний регіон, де через засухи і так далі голоди повторювалися, і це накладалось. Голод 1932-1933 року не накладається на ту саму карту, на яку накладаються інші голоди. Він був штучним", - каже директор Українського дослідницького Інституту в Гарварді, професор Сергій Плохій.

Демограф Наталія Левченко, яка також працювала над проектом, розповідає, що під час роботи дослідники зрозуміли, що корені голоду слід шукати у 1931 році.

"Ми провели таке дослідження для 391 району, які існували в межах тогочасного поділу України. Попередні результати показують, що була складна динаміка між хлібозаготівлями і колективізацією на обласному та районному рівнях. І починати треба не з 1932-1933 року, а з 1930-1931 року, коли в 1931-му році були наз'язані підвищені хлібозаготівлі на ті області, які не відігравали ключової ролі у зборі зерна", - пояснює вона.

Досліджуючи загибель населення в розрізі національностей, науковці зрозуміли, що найбільших людських втрат унаслідок Голодомору зазнали саме українці.

"Етнічна група українців має показники втрат щонайменше вдвічі вищі, ніж усі інші. Спочатку йдуть українці, потім поляки, потім росіяни, німці і євреї. Але українці йдуть набагато вище попереду усіх інших", - каже Левченко.

Як відомо, російська пропаганда стверджує, що Голодомор 1932-1933 років не був спрямований на винищення українців як етносу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше користувачів інтернету схвилював пост історика та директора Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, який проникливо написав про Голодомор.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: Голодомор