RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

25 грудня чи 7 січня: український священик пояснив, коли святкувати Різдво

Не варто протиставляти святкування Різдва 25 грудня і 7 січня.

Про це розповів "Апострофу" священнослужитель, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

"Сьогодні багато говорять, чи святкувати нам Різдво 25 грудня з усім світом, чи 7 січня, як це традиційно є в Україні. Я б не протиставляв ці дві дати, і для початку треба наповнити різдвяним сенсом 25 грудня. Бо, якщо вже говорити про весь світ, то майже весь православний світ святкує Різдво саме 25 грудня: 10 із 14-ти помісних православних церков. І тому в Україні для багатьох людей 25 грудня - різдвяний день. І ми б, православні українці, мали бути гостинними господарями і вважати для себе 25 грудня днем різдвяної гостинності. Хто ці люди? Це працівники різних посольств, це працівники міжнародних організацій, це гості України, туристи, люди які живуть і працюють в Україні", - сказав священик, зазначивши, що православний Константинополь якраз святкує Різдво 25 грудня.

"Я думаю, що ми маємо створити цим людям різдвяний настрій, різдвяне свято. З іншого боку, ми маємо вихідний і можемо в цей день подивитися, як святкує світ. Ми можемо познайомитися з різдвяними традиціями інших країн. Ми можемо відвідати тих християн, у яких Різдво саме 25 грудня. Ми матимемо час для того, щоб написати чи то листівку, чи то смс, чи то в соціальних мережах - привітання нашим знайомим, друзям з інших країн. Ми можемо використати цей день і наповнити його передсмаком різдвяної радості. Бо для нас, православних, це ще буде різдвяний піст, але це саме різдвяний піст, у який вже ми починаємо вчити колядки, починаємо репетиції різдвяних вертепів і вистав. І тому можемо вже в цей день проводити генеральні репетиції або показувати свої різдвяні програми нашим друзям і гостям", - вважає Коваленко.

"А 7 січня прийде наше Різдво. І ми будемо його святкувати з нашими українськими традиціями: кутею, різдвяним застіллям, нашими колядками, вертепами", - додав священик.

Як повідомляв "Апостроф", 25 грудня вночі стовпчики термометра опустяться до 5-8 градусів морозу на півночі, в центрі та на сході України, на решті ж території країни будуть відносно комфортні нічні 1-3 градуси з позначкою "мінус". Сніг в цей день продовжить засипати практично всі регіони України, окрім Одеської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей.