RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Сплав деменції з маразмом: як Путін з Лукашенком вирішили потрусити своїми комплексами

Навіщо Росія та Білорусь оголосили про ядерні навчання

Путін і Лукашенко з ядерною зброєю Путін і Лукашенко бавляться з ядерною зброєю Фото: rfi.fr

Кремль після тривалої паузи знову вдався до ядерних погроз. Так, днями окупанти оголосили про навчання з застосуванням тактичної ядерної зброї. А білоруський фюрер Лукашенко заявив про раптову перевірку ядерної зброї. Про технічні особливості навчань з застосуванням ТЯО і повну катастрофу з ядерною зброєю у Білорусі - в етері Апостроф TV розповів експерт з питань озброєнь Олег Катков.

Навчання з використання нестратегічного ядерного озброєння - це максимально рідкісна річ. Вона незвичайна і вибивається з того, що робила російська федерація, беручи період за останні 10 років.

Читайте: Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Та й акцент на цьому навчанні також нестандартний. Бо зазвичай, коли оголошувались навчання з ядерним озброєнням, то, звісно, йшлося про стратегічне ядерне озброєння, яке призначене для знищення людства. Тобто ураження США, знищення всіх міст, промислових центрів. Або ж Європи - не так важливо.

Однак коли мова йде про тактичне озброєння, то треба розуміти, що ця зброя призначена для оперативно-тактичних завдань. І знаходиться у розпорядженні фактично нижчого командування в умовах загальновійськового керівництва рф. Така зброя призначена для досягнення цілей безпосередньо на полі бою та у зоні до 1000 км.

Щодо ядерного озброєння як такого, то важливим є те, що ці навчання мають пройти у південному військовому окрузі. Бо це округ, який не лише межує з Україною, але й територіально знаходиться на окупованих територіях України. При цьому буде залучено авіацію, військово-морські сили.

Що саме це буде - наразі невідомо. Але якщо мова йде про повноцінне відпрацювання, то це означає те, що буде відпрацьовано такий аспект як доставка ядерного озброєння. Оскільки такі боєприпаси зберігаються на спеціальних базах ядерного озброєння. І це доволі складний процес, бо він вимагає величезної організації. Залучається велика кількість різноманітних структур для вилучення боєприпасу зі складу, його транспортування і розміщення на носії. Також цей процес потребує значної охорони, збереження режиму секретності тощо. І навіть у СРСР такі навчання проводилися нечасто - раз на декілька років - тому що це доволі масштабний захід.

Читайте: Росія може завдати ядерного удару в космосі: в Пентагоні висловили чергове занепокоєння

І тут важливий аспект полягає у тому, що розвідки інших країн не знають, чи транспортуються реальні ядерні боєприпаси, чи їх макети. Тому такі навчання в часи СРСР були доволі рідкісними і викликали додаткове напруження в часи "холодної війни".

Що стосується навчань, про які заявили в Білорусі - вони аналогічні по суті. Та як би там не було, але ядерна зброя у Білорусі - це трохи кумедно. Справа в тому, що через розмову деменції з маразмом - коли путін з Лукашенком домовлялись про ядерну зброю - вони не могли домовитись відносно літака. Тобто ці диктатори не могли навіть узгодити, про який носій мова йде.

Читайте: Росіяни не сховаються навіть під землею: як працює нова потужна зброя ЗСУ

Зрештою, білорусам довелося інтегрувати ядерну зброю під Су-25, який є штурмовиком, дозвуковою машиною і навіть в часи СРСР не був призначений для того, щоб нести ядерну зброю у вигляді вільнопадаючих бомб в принципі. Але деменція з маразмом погодили це і тому білорусам довелося інтегрувати ядерний боєприпас під штурмовик Су-25. При цьому пілот цього літака стає камікадзе, тому що він жодним чином не зможе виконати скидання ядерного боєприпасу і відійти від зони ураження. Це просто фізично не можливо, тому що єдина тактика скидання такого боєприпасу - це підхід на надзвуковій швидкості на мінімальній висоті, а після скидання здійснюється максимальний маневр з виходом на форсажі. А Су-25 навіть форсажу не має, там максимальна швидкість трохи більше 800 км/год. Але росіяни з білорусами наполегливо продовжують говорити про те, що інтегрували ядерні боєприпаси під цей літак.

І друга компонента, яка вочевидь формально передана до Білорусі - це ядерні бойові частини до ОТРК "Іскандер". Це балістичні та крилаті ракети, які варто сприймати більш серйозно. Але коли ми говоримо про білоруську ядерну зброю, то треба розуміти, що її як такої немає - це російська зброя і контроль за нею залишається саме у рф.

Читайте: Путінський ядерний шантаж Заходу: у ISW назвали цілі Кремля

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території