RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Веніславський Федір Володимирович

Народний депутат України IX скликання від фракції "Слуга народу"

Народний депутат України IX скликання від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський Фото: РБК-Україна

Федір Веніславський народився 16 травня 1969 року в смт. Олика Волинської області у родині тракториста та медсестри.

З 1976 по 1986 р. Федір навчався в Олицькій середній школі, яку закінчив із срібною медаллю.

1994 року майбутній нардеп закінчив з відзнакою Українську державну юридичну академію та вступив до аспірантури того ж вузу на кафедру конституційного права України.

2000 року Веніславський захистив дисертацію на тему "Конституційні засади взаємин виконавчої та законодавчої влади в країні" та отримав ступінь кандидата юридичних наук.

Веніславський у соцмережах

Сторінок у Веніславського у соціальних мережах не зафіксовано. До 2017 року він був активно присутній в російській соцмережі ВКонтакте.

Доходи

У декларації за 2023 рік Веніславський задекларував квартиру у Харкові площею 141,8 кв. м. та частку в іншій квартирі у Харкові (59,7 кв. м.). Також нардеп орендує квартиру у Києві площею 55 кв. м. у Тищенка Ольги Василівни. З січня 2023 року нардеп орендує у столиці також офісне приміщення.

У власності Вениславської акції у ВАТ "Тепловозоремонтний завод".

Також у декларацію нардеп вніс три винаходи, права на які є спільною власністю із третіми особами.

Зарплата нардепа за основним місцем роботи у Верховній Раді склала 705 409 гривень. Плюс до цього, Веніславський отримав кошти на відшкодування видатків, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень у сумі 644160 гривень та компенсацію витрат на оренду житла у сумі 237 250 грн. Скористався "слуга народу" компенсацією витрат на транспорт, яка становила 90 000 гривень.

Федір Веніславський зберігав у звітний період готівкою 130 тис. доларів та 300 тис. грн. Є у нардепа незначні кошти на рахунках у банках, які він зберігає у валюті та гривнях.

Автомобілів та коштовностей у декларації Веніславського немає.

Кар'єра

Трудову діяльність Федір Вениславський розпочав одразу після закінчення школи у 1986 році робітником будівельної бригади колгоспу ім. Леніна у рідному селищі Олика.

З 1987 по 1989 р. служив у радянській армії. Дослужився до сержанта.

Федір Веніславський під час служби в армії

1997 року після закінчення аспірантури пішов працювати асистентом кафедри конституційного права України Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. 2003 року став доцентом цієї кафедри.

Брав участь у законопроектній роботі, готував висновки у справах, які перебувають у провадженні Конституційного суду України.

У 2001 р. за контрактом із Міністерством юстиції України проводив дослідження правової системи України на замовлення Світового банку.

У 2004 році на спільне замовлення Міністерства юстиції Канади та Міністерства юстиції України досліджував причини корупції в Україні в рамках проекту сприяння чесноті у державному секторі.

У 2014 році проводив дослідження якості судових рішень за наслідками розгляду виборчих спорів судами України.

Наукова та правозахисна діяльність

Федір Веніславський автор та співавтор понад 120 наукових, науково-методичних, науково-публіцистичних праць з проблем організації та функціонування органів державної влади в Україні, забезпечення прав та свобод людини та громадянина.

Брав участь у робочій групі щодо доопрацювання проекту Закону України "Про очищення влади".

Від імені правозахисних організацій неодноразово відстоював права людини у судах, надавав безкоштовні юридичні консультації соціально незахищеним верствам населення.

Політична кар'єра

Веніславський п'ять разів балотувався до Верховної Ради, але не проходив:

- у 2002 році йшов до Верховної Ради IV скликання по мажоритарному округу №23 (Волинська область) як самовисуванець;

- 2006 року балотувався до Верховної Ради V скликання від партії "Вперед, Україно!" (№34 у списку);

- у 2012 році був кандидатом у Верховну Раду VII скликання округом № 181 (Харківська область);

- у 2014 році та на проміжних виборах 2016 року балотувався до Верховної Ради VIII скликання по округу №23 (Волинська область) як самовисуванець.

Веніславський за роялем. Фото з відкритих джерел

На дострокових парламентських виборах 2019 року Веніславський нарешті пройшов до Верховної Ради IX скликання за списками партії "Слуга народу" (№88). Входить до однойменної фракції та міжфракційного об'єднання "Інтелектуальна Україна". Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

З 3 червня 2019 року по 12 вересня 2022 року – представник Президента України в Конституційному суді України.

З 12 вересня 2022 по 7 грудня 2023 року - представник Президента України у Верховній Раді.

Скандали

У вересні 2021 року Вениславський не проголосував за антиолігархічний закон. Його колеги щодо фракції "Слуги народу" у внутрішньому чаті висловили обурення цим фактом, оскільки Веніславський сам запропонував голосувати за законопроект щодо спецпроцедури, але його голосу не було.

Він пізніше пояснив журналістам, що проголосував, але його голос не зарахували.

"Можливі два варіанти: або не спрацювала кнопка, або моя карта. Коли я виходив до трибуни і готувався доповідати, була вставлена в трибуні в слеш, а я проголосував на робочому місці без картки. Але я підтримую цю процедуру", - виправдовувався Вениславський. .

У грудні 2020 року Веніславський під час виступу в Раді заявив, що він представляє фракцію "Голос".

Деякі ЗМІ звинувачували Федора Вениславського у тому, що він нібито лобіював призначення свого молодшого брата на посаду керівника прокуратури Одеської області.

Вадим Веніславський за Януковича обіймав високі посади у прокуратурі Волинської області. З чуток, просував його Артем Пшонка, син тодішнього Генпрокурора. Після 2014 року Вадим був люстрований. Але у 2019 році, коли Федір став представником президента у КСУ та нардепом, суд скасував люстрацію його брата та розпорядився виплатити йому зарплату за п'ять років.

Він пояснював, що в Україні готують законопроект, який передбачає вручення повісток електронною поштою та рекомендованим листом. Також нардеп був автором законопроекту, який передбачав скасування відстрочки від мобілізації для чоловіків віком від 30 років, які здобувають другу вищу і більше освіту.

Також Веніславський висловлювався щодо своєї колеги з оборонного комітету Мар'яни Безуглої. Він заявив, що Безугла в комітеті може становити реальну загрозу національній безпеці, оскільки вона критикувала головкома ЗСУ Валерія Залужного за те, що він "не зміг надати плану задуму на 2024 рік" і тому військове керівництво України "має піти".

Федір Веніславський у літаку. Фото з відкритих джерел

Сім'я

Федір Веніславський одружений з Веніславською Кароліною Борисівною. У подружжя двоє синів - Андрій та Федір. Як випливає з декларації, Федір працює в Міністерстві закордонних справ.

Федір Веніславський має брата Вадима. Він обіймав керівні посади у прокуратурі Волинської області за часів Віктора Януковича та був люстрований. Проте у 2019 році Київський окружний суд скасував люстрацію.

Цитати:

Про перенесення Конституційного суду до Харкова :

"Харків - давня юридична столиця України, з потужним інтелектуальним потенціалом, з найбільшою концентрацією вчених-правознавців, з добрими традиціями проведення різних юридичних наукових форумів. Тому перенесення КС саме туди - цілком обґрунтована пропозиція. Розташування КС не в столиці держави є звичайною практикою для багатьох західних країн. А нинішнє приміщення КС, як на мене, можна буде запропонувати розглянути президенту Володимиру Зеленському як один із можливих варіантів розміщення нового Офісу президента" .

Про Зеленського, як голову виконавчої влади:

"Президент таки має бути головою виконавчої влади, тому що зараз у нас виходить певний дуалізм, тому що є прем'єр, який має досить широкі повноваження, але є і президент, який також має ці повноваження у сфері виконавчої влади, у сфері нацбезпеки, оборони та зовнішніх відносин. І тому ось цей дуалізм не завжди забезпечує ефективне функціонування держави” .

Про нардепку Мар'яну Безуглую:

"Я вважаю, що висловлювання в умовах війни можуть мати вкрай негативні наслідки, тим більше з огляду на ті чутливі питання для безпеки та оборони держави, які розглядає комітет. Тому я вважаю, що така діяльність, така поведінка пані Безуглої неприпустима. Тому її перебування у комітеті може становити реальну загрозу національній безпеці".

Про завершення війни у 2022 році:

"З урахуванням тих результатів, які ми маємо на сьогоднішній день, з урахуванням того, що наші Збройні сили продемонстрували, як вони можуть відтісняти ворога з українських земель, з урахуванням того, що західні партнери змінили не лише свої оцінки того, що Україні потрібні терміново нові зразки озброєння і вони вже надходять ЗСУ, я прогнозую, що гаряча, рішуча фаза війни – це там два-три тижні, а війна повністю має завершитися протягом двох-трьох місяців” .

"Ми все ще маємо можливість завершити війну до зими. Це залежить від того, якими будуть найближчі тижні, до кінця вересня, як складатимуться події, як ми отримаємо зброю і як цю зброю використовуватимемо. Тому виключатимемо, що до кінця цього року ми можемо завершити гарячу фазу війни на території, окупованій з 24 лютого, не можу",

Про кримінальну справу проти Порошенка:

"Справді, це прецедент з погляду обвинуваченої в державній зраді особи, а саме колишнього президента, нинішнього народного депутата України, лідера однієї з парламентських політичних партій, який сам себе називає лідером всієї опозиції".

Читайте також

Ляшко Віктор Кирилович

Віктор Ляшко набув популярності під час пандемії коронавірусу

Синєгубов Олег Васильович

Олег Синегубов – досьє на голову Харківської обласної військової адміністрації

Руденко Євген Вікторович

Фінансовий аналітик Євген Руденко входить до ТОП-100 провідних українських підприємців

Новини партнерів