RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відключення світла ОРЛО: Луганськ віддалився від України, з Донецьком все складніше

Україна припинила постачання електрики в окуповану частину Луганської області

Україна припинила постачання електрики в окуповану частину Луганської області Україна припинила подачу електроенергії в окуповану частину Луганської області Фото: УНІАН

Окуповані території Луганської області залишилися без української електроенергії. Причина – мільярдні борги ОРЛО перед постачальниками послуг. Чи не обернеться новий виток енергетичної блокади катастрофою для українців, які змушені виживати в окупації, розбирався "Апостроф".

Росія живитиме

Энергорубильник був відключений рівно опівночі 25 квітня. Рішення про припинення перетоків електроенергії з контрольованої на неконтрольовану територію Луганської області було ухвалено ще місяць тому. За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, борг ОРЛО перед "Луганським енергетичним об'єднанням", яке є єдиним постачальником електроенергії на окуповану частину Луганщини, складає близько 5,2 мільярда гривень. При цьому самі місцеві жителі окупованих територій розповіли "Апострофу", що за електроенергію платять справно. "Звичайно, платимо. У нас, між іншим, черги платити за електроенергію, комунальні послуги дуже великі завжди стоять, - каже мешканка Луганська. – Я скільки ходжу в наш "Держбанк", там весь час стоять черги для сплати комунальних послуг. Я не знаю, може, не платять ті, хто не живе, але вони ж і не споживають".

Проте прес-секретар ЛЕО Євген Насєдкін запевнив "Апостроф", що жодної копійки від влади самопроголошених "республік" підприємство на свої рахунки не отримувало. "Ну хто там збирає гроші? Вони "націоналізували" ресурси ЛЕО ще в минулому році і на їх базі створили підприємство "Нафтопродукт", яке пов'язують з олігархом Курченко. Тим працівникам ЛЕО, які були на непідконтрольної території, запропонували вступити на роботу в "Нафтопродукт", і вони почали збирати гроші з населення, підписувати договори. Гроші там збираються, а куди вони потім йдуть, тут вже велике поле для припущень", - зазначив Насєдкін.

Але незважаючи на припинення поставок української електроенергії, без світла мешканці ОРЛО не залишилися. "Вчора на "циганському радіо" пройшла інформація, що будуть відключати сьогодні вночі. Ну, ми всі один одного обдзвонили, щоб вимкнули всі електроприлади, бо раптом що. Але вранці я встала, увімкнула світло – усе працює. У місті світло є", - додає мешканка Луганська.

"Протягом години після відключення влада так званої ЛНР зуміла в якомусь вигляді відновити електропостачання", - говорить Насєдкін.

Більше того, близько 1:30 25 квітня керівництво ЛНР дзеркально відключило подачу електроенергії на села, що знаходяться під контролем України: Трьохізбенка, Кряківка, Калаус, Оріхове-Донецьке. "Загальна кількість абонентів там близько 2 тисяч. Але вже сьогодні там проводяться роботи, і сьогодні всі ці села будуть з електроенергією", - резюмував Насєдкін.

Звідки тепер громадяни України, які живуть на окупованих територіях Луганської області, будуть отримувати електроенергію, "Апострофу" пояснив екс-член НКРЕ Андрій Герус. "Частково вони перейдуть на російську електроенергію і частково можуть бути поставки з ОРДО: там працює генерація – Старобешівська ТЕС. Тому електроенергія там буде, але питання в тому, чи буде її вистачати для промислових потреб. Для побутових потреб і соціальної сфери її вистачить", - зазначив експерт.

До речі, представник РФ в контактній групі в Мінську Борис Гризлов вже заявив, що російський уряд ухвалив рішення про забезпечення окупованих територій електроенергією.

Але як саме технічно самопроголошена влада ЛНР організує електропостачання квазіреспубліки, експертам поки не ясно. "З Росії ніколи гілок до Луганська жодних не було. У Краснодоні є одна, але вона була несуттєва. Можливо, вони її якось підсилили", - розповів "Апострофу" колишній працівник структури енергетики з Луганська.

Слідом за енергоблокадою ОРЛО в Україні заговорили про аналогічні заходи стосовно окупованих районів Донецької області. Однак Старобешівська ТЕС, яку після блокади "націоналізували" бойовики ДНР, живить електроенергією Маріуполь. Відповідно якщо Україна введе енергоблокаду ОРДО, то не факт, що бойовики не підуть на заходи у відповідь. "Природно, що ймовірність відповідних заходів досить висока, тому ми не поспішаємо ухвалювати таке рішення і зараз зважуємо всі "за" і "проти", - сказав "Апострофу" Георгій Тука.

Розрив зв'язків

За словами експертів, з економічної точки зору відключити або хоча б обмежити поставки української електроенергії в ОРЛО потрібно було набагато раніше. "Не знаю, чи вірне рішення щодо повного відключення, але про певні обмеження рішення повинне було бути давно, - каже Андрій Герус. – Створена в ОРЛО компанія отримувала безкоштовно електроенергію і збирала гроші зі споживачів. Фактично у них був тільки чистий прибуток, адже витрати практично нульові, тому очевидно, що потрібно було навести порядок. Можна дискутувати, чи потрібно повне відключення або обмеження до рівня екологічної броні, щоб електроенергії було достатньо для водоканалів, лікарень, критичних потреб, але те, що потрібно було наводити порядок, — це факт".

З політичної точки зору енергоблокада стає ще однією цеглинкою в умовну стіну між Україною і окупованими територіями. Про це говорять і самі ватажки бойовиків. "Так, будуть тимчасові незручності, але чим більше ми зможемо перебудувати всередині, тим менше ми починаємо залежати від України. На сьогодні це (електроенергія, - "Апостроф") передостанній важіль, яким вони могли б ще щось зробити. Після цього залишиться тільки вода, і ми з нею вже справляємося", - наголосив так ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький.

Віддалення України від окупованих територій визнають і експерти. "Якщо подивитися контекст Мінських угод, то об'єктивно таке рішення є перешкодою для їх реалізації. Елементарно розривається економічний зв'язок регіону з усією Україною, а це лише віддаляє окуповані території від нас", - пояснив "Апострофу" політолог Андрій Золотарьов.

Політтехнолог Тарас Березовець додає, що Росія просто створить на Донбасі свою систему поставок електрики: "Буде як з кримським енергомостом: блокада призвела до того, що росіяни побудували свою замкнуту систему".

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту