RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Роттердам +": як українців обікрали на 19 млрд, подробиці схеми

Правоохоронці повідомили про підозру топ-чиновникам, причетним до "Роттердам+"

Правоохоронці повідомили про підозру топ-чиновникам, причетним до "Роттердам+" Фото: UNIAN

У четвер, 8 серпня НАБУ, САП та СБУ повідомили про підозру шістьом топ-чиновникам, причетним до запровадження в Україні формули "Роттердам+". Окрім того, було затримано директора держпідприємства "Оператор ринку", екс-члена Національної комісії з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Володимира Євдокімова. Він, серед іншого, причетний до встановлення в Україні необґрунтовано високих тарифів на електроенергію.

Встановлено, що запровадження формули "Роттердам+" завдало Україні величезних збитків. Слідство називає суму у 18,87 мільярдів гривень.

Кого затримано

НАБУ у своєму повідомленні окремо підкреслює, що людина залишається невинною до того, як її винуватість встановить суд. В зв'язку із цим бюро не повідомляє особисті дані чиновників, яким оголошено підозру, а лише називає займані ними посади.

  • екс-голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП);
  • чинний директор ДП "Оператор ринку" (на момент запровадження "Роттердам+" - член НКРЕКП);
  • начальник відділу НКРЕКП;
  • керівник управління НКРЕКП;
  • заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України;
  • директор департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

З цього можна чітко встановити особу Євдокімова, якого було затримано. А також особу Дмитра Вовка, який раніше очолював НКРЕКП.

У чому їх обвинувачують

Дії усіх підозрюваних кваліфіковано як зловживання службовим становищем (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України). Працівникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Місцезнаходження інших підозрюваних крім Євдокимова наразі не відоме.

Як усе було

Слідчі встановили, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році вчинили тиск на керівництво НКРЕКП з метою включення до тарифу на електроенергію, яку виробляли ТЕС цієї групи, витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. При цьому доставка вугілля була фіктивною.

З березня 2016 року НКРЕКП піддалася тиску, та включила в тариф неіснуючі послуги доставки вугілля. В результаті зросла вартість всієї електричної енергії та тарифів для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців. Як наслідок, відбулося подорожчання товарів та послуг для українців.

Зібрані докази доводять, що в зв'язку з рішенням, прийнятим НКРЕКП, за 2016-2017 роки споживачам електроенергії було завдано збитків у розмірі 18,87 мільярдів гривень.

Встановлено, що основну частину цих коштів – 14,3 мільярдів гривень - отримали приватні-компанії, які зініціювали введення формули "Роттердам+".

Наразі слідчі встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до цієї афери.

Як працювала схема "Роттердам+"

НАБУ також опублікувало цікаву інфографіку про те, як саме працювала схема "Роттердам+"

Схема Роттердам+
1 / 1
Схема Роттердам+
1 / 1
Схема Роттердам+
1 / 1
Схема Роттердам+
1 / 1
Схема Роттердам+
1 / 1
Схема Роттердам+
1 / 1

Хто за цим усім стоїть

За даними журналістських розслідувань, основну вигоду від "Роттердаму+" отримав енергетичний холдинг Рината Ахметова ДТЕК, а також пов'язана із екс-президентом Петром Порошенко інвесткомпанія ICU, яка скуповувала облігації ДТЕК.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту