RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гірше, ніж здається: хто винен, що в Україні падає видобуток газу

Вирішити проблеми українського газовидобутку можуть ефективні стимули для інвесторів

Вирішити проблеми українського газовидобутку можуть ефективні стимули для інвесторів Фото: Getty images

Видобуток газу в Україні не зростає, а показники державної компанії "Укргазвидобування", на яку припадає понад 70% всього газовидобутку в країні, навіть падають, причому істотно. Це зводить нанівець реалізацію планів щодо забезпечення енергонезалежності держави. "Апостроф" з'ясовував, хто винен у провалі програми збільшення видобутку газу і що робити в ситуації, яка склалася.

Видобуток газу в Україні в 2019 році становив 20,7 мільярда кубометрів. Про це свідчать дані компанії "Укртрансгаз". Минулорічний обсяг газовидобутку виявився приблизно на 1% менше, ніж у 2018 році - 20,9 мільярда кубів.

Показники минулих років, у принципі, можна порівняти з обсягом видобутку 2019 року - 20,5 мільярда кубометрів у 2017 році і 20,1 мільярди - в 2016 році.

Не тішить своїми показниками і держкомпанія "Укргазвидобування", на яку припадає понад 70% видобутку в країні. У 2019 році компанія видобула 14,9 мільярди кубометрів газу. При тому, що в 2018-му результат був на рівні 15,5 мільярдів кубів.

Стагнація газовидобутку, в принципі, є не самим втішним результатом, особливо, якщо врахувати, що її істотне нарощування може вирішити проблему енергонезалежності України. Ну, і як тут не згадати про програму "20/20", яку "Укргазвидобування" в 2016 році запланувало для самого себе - передбачалося, що в 2020 році компанія наростить видобуток до 20 мільярдів кубометрів. При цьому загальний обсяг газовидобутку (з урахуванням напівдержавної "Укрнафти" і приватних компаній) у 2020 році мав досягти 27,6 мільярда кубометрів.

Тепер вже зрозуміло, що не досягне. І не допоможуть ні приватники, які потихеньку нарощують обсяги видобутку, ні "Укрнафта", яка в 2017-2018 роках скорочувала газовидобуток, а в 2019-му лише трохи покращила свій показник.

Гірше, ніж здається

Але насправді ситуація з газодобуванням в Україні гірше, ніж здається на перший погляд. За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, в 2018 році реального приросту видобутку не було. "До товарного газу були приписані занадто великі обсяги технологічного газу (який використовується не для споживання, а для підтримки функціонування системи, - "Апостроф"), тоді як у 2019 році зробили більш-менш коректно, усунули помилку", - пояснив експерт у розмові з виданням.

Реального приросту видобутку газу не булоФото: unian

Директор спецпроектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, у свою чергу, зазначив у коментарі "Апострофу", що насправді в країні спостерігається не стагнація видобутку, а її скорочення. За його словами, відбувається це за рахунок збільшення так званих виробничо-технологічних втрат. Фахівець розповів, що в 2019 році була змінена методика розрахунків, які і показали реальний стан речей. "Таким чином, обсяги товарного газу, що віддається в систему, скоротилися", - сказав Рябцев.

І найдивніше, за його словами, це те, що відповідальність за фактичне введення в оману керівництва країни ніхто не поніс.

Так чому все ж падає видобуток? "Укргазвидобування" стверджує, що більшість родовищ, які розробляються компанією, вже вичерпані, а тому збільшити на них видобуток або навіть зберегти на колишньому рівні нереально.

"Дійсно, основні родовища увійшли в пізню стадію експлуатації, яка характеризується їх виснаженням, необхідністю застосування спеціальних технологій, нерідко дорогих, модернізувати обладнання, але коштів, як завжди, не вистачає, - погоджується Геннадій Рябцев. - Тому старі родовища дають все менше, а нові родовища, по-перше, в основному з категорії малих, а, по-друге, для їх освоєння потрібно вкладати кошти, яких, знову ж таки, недостатньо".

У пошуках стимулів

Але є і суб'єктивні причини, і одна з них у тому, що перед державними компаніями, в першу чергу, перед "Укргазвидобуванням", не було поставлено реальне завдання зі збільшення видобутку. "Фактично, "Нафтогаз" відмовився від виконання програми "20/20", оскільки внутрішня стратегія компанії вказує на те, що мета збільшення видобутку не ставиться. Більш того, вкладення у видобуток, як і сам видобуток, будуть скорочені в тому разі, якщо компанія вважатиме, що це їй економічно невигідно, тобто, якщо це буде сприяти скороченню прибутку "Нафтогазу", - зазначив Геннадій Рябцев. І це, за його словами, як мінімум, дивно, враховуючи, що така стратегія суперечить завданню єдиного акціонера "Нафтогазу", яким є Кабінет міністрів.

При цьому приватники все ж примудряються показувати деяке зростання. "Це говорить про те, що приватні компанії більш гнучкі, маневрені, здатні залучати інвестиції, приймати більш досконалі технічні рішення", - говорить Володимир Омельченко. За його словами, "Укргазвидобування" управляється недостатньо ефективно, в управлінні присутня подвійна відповідальність, як зі сторони власного менеджменту, так і зі сторони "Нафтогазу", в структуру якого входить компанія. "Далі так тривати не може. Їм весь час щось заважає, і вже всім очевидно, що державна компанія не в змозі вирішувати завдання щодо підвищення видобутку", - заявив експерт, зазначивши в зв'язку з цим, що було б доцільно виставити "Укргазвидобування" на приватизацію, щоб прийшов ефективний інвестор і показав хороший результат.

Свердловина державного холдингу "Укргазвидобування" в Полтавській областіФото: unian

Однак інвестору, навіть найефективнішому, потрібні стимули. А з цим в українського газовидобутку проблеми. Так, регіональна влада дуже часто блокує видачу нових дозволів на розробку і видобуток вуглеводнів, пояснюючи це, в основному, екологічними мотивами, хоча насправді мова йде про банальну корупцію. "Відмовляли (у видачі ліцензій, - "Апостроф"), зокрема, державній компанії, але Кабінет міністрів вдавав, що нічого не відбувається", - говорить Геннадій Рябцев.

Нинішній Кабмін, нехай і з запізненням, вирішив взятися за вирішення цієї проблеми - на початку лютого 2020 року уряд скасував вимогу погоджувати з облрадами видобуток на родовищах корисних копалин загальнодержавного значення, про що повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. "Ліквідували корупційну складову в сфері видобутку", - написав він у своєму Telegram-каналі. Залишається тепер тільки сподіватися, що цей крок зрушить процес із мертвої точки.

Рента на допомогу

Слід ще зауважити, що останнім часом світові ціни на газ встановилися на рекордно низькому рівні, і це також не сприяє нарощуванню газовидобутку, сказав "Апострофу" експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп.

На тлі низьких цін на газ рентна плата за користування надрами для багатьох компаній, що займаються видобутком, стає просто непідйомною і позбавляє стимулу вкладатися в розвиток виробництва.

"Рентні платежі завжди високі, з точки зору газовидобувників, і завжди низькі - з точки зору Міністерства фінансів. Тому треба знаходити якийсь компроміс", - говорить Володимир Омельченко. За його словами, оскільки при падінні ціни на газ рента не знижується, рентабельність видобутку падає. У зв'язку з цим він запропонував прив'язати рентні платежі до вартості газу.

Андріан Прокіп, в свою чергу, переконаний, що в поточних умовах рента мала бути скорочена до мінімуму. "У видобувних галузях - найвищий мультиплікатор інвестицій, тобто один вкладений долар, приносить більший приріст для ВВП, ніж в інших сферах. Тому не варто оцінювати загальну вигоду тільки в плані отримання ренти", - сказав експерт. За його словами, видобуток корисних копалин, зокрема газу, супроводжується активізацією супутніх виробництв і послуг, які також приносять доходи державній скарбниці. Таким чином, скорочення рентних платежів має стати стимулом нарощування газовидобутку, що забезпечить надходження значних коштів до бюджету і зробить країну більш енергонезалежною.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту