RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гривня вниз, бензин вгору: що буде з цінами на пальне до кінця року

Бензин в Україні може подорожчати до кінця року

Бензин в Україні може подорожчати до кінця року Фото: УНІАН

Роздрібні ціни на бензин та інші види пального в Україні з кінця літа до середини жовтня практично не змінювалися, однак приблизно два тижні тому істотно зросли. "Апостроф" з'ясовував, скільки буде коштувати бензин, дизельне паливо та автогаз до Нового року.

Ціни на бензин, дизельне паливо та скраплений газ в Україні стрімко подорожчали з другої половини жовтня.

Проте, останні два тижня на ринку пального зберігається певна стабільність. Станом на листопада, в середньому по країні 1 літр бензину коштував 24,2 гривні, дизпалива – 23,5 гривні, автогазу – 12,7 гривні.

Рівняння на Європу

Що ж впливає на ціни пального в Україні і, відповідно, чого чекати від них у майбутньому?

Директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев у коментарі "Апострофу" зазначив, що три чверті палива імпортуються з Європи, а тому потрібно аналізувати європейську ціну та її тенденції. "Якщо говорити про тенденції на кордоні, то тут спостерігається зниження вартості. А кожен відсоток зниження відбивається на цінниках в Україні на 10 копійок (на 1 літрі)", - пояснив він.

Але тенденція найближчим часом може змінитися.

За словами президента Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леоніда Косянчука, всередині європейського ринку вже спостерігається здорожчання. Воно ще не відбилось на цінах в Україні, тому що торговельні мережі ще мають певні запаси пального.

"Європейський ринок з початку місяця демонструє помірне, але стале здорожчання бензину +51 долар/тонна, що тотожно +1,46 гривні за літр в роздрібній мережі, та дизельного пального +57доларів/тонна або 1,63 гривні за літр відповідно", - повідомив експерт виданню.

Нафтові коливання

Ціни на пальне сильно залежать від котирування нафти на світовому ринку, а її прогнозування, як відомо, справа невдячна. Сьогодні її вартість в значній мірі буде залежати від того, наскільки суворим стане карантин, викликаний пандемією коронавірусу, в різних країнах світу, насамперед у США.

СШАФото: Getty images

"На початку тижня нафта подорожчала на 10%, але впродовж тижня ціна стабілізувалася", - сказав у розмові з "Апострофом" заступник директора ТОВ "Консалтингова група А-95" Артем Куюн, який переважно займається питаннями автогазу.

За його словами, спрогнозувати подальшу динаміку нафтових цін зараз дуже важко, але принаймні великих підвищень не очікується, тому й у цінах на газ значних змін не має бути.

"Якщо ціни підніматимуться 7-10 днів, тоді можна очікувати дорожчання газу. Але поки що таких коливань не спостерігається", - додав експерт.

Попит породжує пропозицію

Ще один фактор впливу на ціноутворення – попит. Наразі він грає проти підвищення вартості пального.

"Зараз вже сезон зниження попиту, особливо на дизельне паливо. До того ж не треба забувати про карантинні обмеження, які не сприяють зростанню цін", - говорить Генадій Рябцев.

Леонід Косянчук погоджується з тим, що низький попит не сприяє зростанню цін. Він також додає, що ситуація складається таким чином, що ціни навіть можуть знизитися.

Щодо скрапленого газу, то, за словами Артема Куюна, взимку він не дуже актуальний для автомобілістів: "Заходимо в холодний сезон, а газ має технологічні чинники використання, які більше говорять про здешевшання, аніж навпаки".

Фото: Getty images

Гривня вниз, бензин вгору

Нарешті, ще один фактор – валютний курс. Як раніше писав "Апостроф", попри помірне зниження курсу долара останнім часом, загальна тенденція до кінця року зберігається на девальвацію гривні.

"Просідання кожної гривні дорівнює 70-80 копійкам (на літрі) підвищення ціни, - говорить Генадій Рябцев. - Якщо знецінення національної валюти відбуватиметься в тому ж темпі, можна прогнозувати здорожчання пального до кінця року на гривню з гаком".

За словами Леоніда Косянчука, просідання гривні перш за все відіб’ється на ціні зимового дизельного палива. "Може навіть і бензин здорожчає - у грудні, думаю, треба очікувати +1 гривню на цінниках", - сказав він.

Таких чином, виходячи з вищесказаного, на кінець 2020 року можна очікувати, що ціни АЗС на бензин А-95 дорівнюватимуть приблизно 25-25,3 гривні/літр, дизпалива – 24,2-24,8 гривні/літр, автогазу – 12,5-12,8 гривні/літр. Звісно, якщо не станеться якоїсь несподіванки.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту