RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Едуард Соколовський: Ми ніколи не приймаємо рішень, які шкодять якості

За підсумками минулого року Stolitsa Group стала найбільшим забудовником Києва та України

За підсумками минулого року Stolitsa Group стала найбільшим забудовником Києва та України Едуард Соколовський Фото: youtube.com

"Stolitsa Group" - одна з найбільших будівельних компаній у Києві за підсумками 2019 року. На ринку нерухомості 17 років. За цей період побудувала більше як 100 будинків. Про те, як розвивається компанія, про амбітні плани на майбутнє розповідає генеральний директор "Stolitsa Group" Едуард Соколовський.

- Пане Едуарде, "Stolitsa Group" на ринку вже 17 років. Розкажіть про потенціал компанії, як змінювалися?

- У компанії дійсно великий потенціал, великі плани. Компанія за 5 років виросла у декілька разів і торік ми стали найбільшим забудовником у столиці, а відповідно - і в Україні, за кількістю зданого житла. Це все результат тяжкої роботи всього колективу, ідей, креативу тощо.

- У чому особливість компанії "Stolitsa Group"?

- Кожна компанія індивідуальна, але "Stolitsa Group" - це відносини між людьми, згуртованість та готовність допомагати одне одному у різних ситуаціях. Люди універсальні, професіональні та навіть, як ви сказали, сім'я. Всі труднощі ми завжди переживаємо разом. Це та неоціненна річ, яка демонструє компанію та допомагає їй досягати цілі.

У нас дуже амбітні плани, тому намагаємося створювати для киян зони комфорту, а не просто побудувати метри квадратні. Ми вкладаємо у це певну ідеологію та певний сенс.

- Про амбіційні плани. Поговорімо трохи про ЖК "Варшавський": це один з найкращих ваших проєктів чи є інші?

- Будь-який із проєктів, принаймні з тих, що реалізовані за останні 5 років - особливі по-своєму, у кожного свої ідеї та різна цільова аудиторія.

Що стосується ЖК "Варшавський", то тут дійсно великий обсяг роботи, великий комплекс. За нашими планами це можна навіть назвати невеликим обласним центром. У цьому випадку ми підходили дуже системно, наприклад, ми розробили інженерну концепцію розвитку мереж на весь обсяг забудови. У рамках реалізації цієї концепції вже витрачено понад мільярд гривень на інфраструктуру та інженерні мережі, і сьогодні це приносить свої переваги: оптимальні витрати, зрозумілі терміни здачі різних об'єктів. Компанія намагається відповідати усім очікуванням інвесторів та киян.

Якщо говорити про той же "Варшавський", то це закритий простір, відкриті зони для прогулянок та відпочинку, школи і садочки, які, вже будуються та стануть одними з найкращих у плані архітектури та наповнюваності не тільки у Києві, а в усій Україні, а може, навіть і в Європі. Амбіції великі, вони реалізуються і ми хочемо, щоб всі люди, які проживають у наших ЖК, отримували максимальне задоволення саме від цієї локації.

Якщо говорити про Виноградар, то для всіх киян він різний, а місце, де ми розташовані, це повністю самодостатній об'єкт зі своєю інфраструктурою, ТРЦ тощо. У цьому кварталі уже здаємо перші комплекси ЖК "Варшавський Плюс" (13-тий мікрорайон) та будуємо 2,7,10-ті мікрорайони ЖК "Варшавський". Тобто нині можна говорити, що це навіть не житлові комплекси, а цілі житлові масиви зі своєю інфраструктурою. І ми хочемо, щоб усі, хто живе у нас, відчували себе комфортно і отримували задоволення.

Питання із парковками теж вирішуємо, адже навіть на ТРЦ "Retroville" більш як 3 тисячі машиномісць. Будуються й інші, які розвантажать територію ЖК. Це комфортно, зручно і безпечно.

- Які умови ведення бізнесу у наш час? Дуже складно втриматися на плаву чи, можливо, навпаки - легко?

- Не можу, на жаль, похизуватися легкістю ведення бізнесу. Ринок наразі дуже конкурентний, але ми не боїмося чистої, відкритої та прямої конкуренції.

Питання наразі до державних регулювальників ринку, які дуже закриті і через яких виникають певні проблеми. Це славнозвісне ДАБІ, яке не додає прозорості на ринку. Наприклад, повністю готові наші об'єкти іноді вводяться несвоєчасно через різні зауваження, які не стосуються якості або норм будівництва.

- У ЗМІ можна побачити, що компанію пов'язують з певними скандалами. На вашу думку, це робота конкурентів?

- Так і є.Сьогодні, якщо компанія стає однією з найкращих та найбільших на ринку нерухомості, то це завжди привертає увагу конкурентів, тому у цій ситуації чорний піар та інші ситуації, які не стосуються бізнесу, використовуються нашими конкурентами. Від відвертої брехні, до постановчих сцен та акторів, які спочатку протестують, а потім вибачаються.

- З якими ще проблемами ви зараз зіштовхуєтеся?

- Здається, куди легше: прийміть Генеральний план розвитку міста, узгодьте з громадськістю та дайте забудовнику працювати прозоро та цивілізовано.Але, на жаль, це вже багато років не здійснюють, розробляють детальні плани територій, які тривалий час затверджуються із великими проблемами. І це у більшості випадків гальмує цивілізований підхід у веденні бізнесу.

У нас є приклади, коли ми, проінвестувавши в об’єкт інфраструктури близько 200 млн, не можемо вирішити питання, як із цією інфраструктурою далі працювати. Тому що є законодавчі норми, є вимоги, підписані документи, але ми поки що не знаходимо спільної мови з одним із монополістів - це"Київські електромережі ". Але ми працюємо над цим питанням і сподіваюся, що знайдемо цивілізоване його розв'язання.

- Як вдається втриматися на плаву серед такої кількості конкурентів?

- Ми ніколи не приймаємо рішення на шкоду якості та технологічному процесу.

Ми працюємо із залученням фахівців з європейським досвідом , які слідкують за дотриманням всіх норм містобудування, і саме тому, якщо інвестор вибирає об'єкти "Stolitsa Group", він буде впевнений, що там все буде зроблено якісно.

У нас декілька рівнів вхідного контролю якості, який здійснюється фахівцями технічного нагляду. Ми по декілька разів перевіряємо ті чи інші рішення, наприклад, щодо шумоізоляції, ми робимо заміри, запрошуємо лабораторії. Якщо заміри відповідають ДЕСТу, то використовуємо цей варіант, а якщо ні, то відмовляємося від цього, навіть якщо це економічно вигідніше.

- Основна ваша цільова аудиторія? Для кого ви будуєте?

- Основний сегмент ринку, для кого ми будуємо - це економ та економ+ клас, тобто те, що є масовим та затребуваним, хоча є приклади й інших сегментів. Але акцент ми робимо на цьому.

У нас, як правило, життєвий цикл спорудження будинку - приблизно 2 або 2,5 року від початку, до здачі будинку й отримання сертифікату відповідності.

Ми працюємо у конкурентному середовищі, і це безумовно диктує ринкове ціноутворення. Воно залежить від платоспроможності, запиту клієнтів та попиту на продукт, який продається. Одна справа, коли ти інвестуєш в будинок, який тільки почали споруджувати - і ризиків більше, а інше - коли ти інвестуєш в майже збудований будинок. Відповідно і ціна більша. Компанія останнім часом продає об’єкти у майже готовому стані.

- Розкажіть більше про інвестиції SG. Чи співпрацює ваша компанія з іноземними інвесторами?

- Так, наприклад, на один з об'єктів - ТРЦ "Retroville" - для добудови ми залучили понад 40 млн євро від Польського народного банку. Успішно реалізували проєкт та ввели його в експлуатацію. Обслуговуємо та виплачуємо відсотки за цим кредитом.

Це зайвий раз підтверджує прозорість компанії та цивілізоване ведення бізнесу. Ще хочу додати, що це був один з перших проєктів цього банку в Україні. Ми раді, що він успішно реалізується.

Щодо компанії "Stolitsa", то можливо, ми не багато про себе говоримо, але найкраще про все свідчать справи - готові об'єкти, відсутність недобудов та відсутність історій про невиконання обов'язків. Це все - найкраща характеристика тому, що у наші проєкти вигідно інвестувати, і вам буде гарантований якісний продукт.