RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Bitcoin в законі: чи може Україна перетворитися в криптопральню

Ринок криптовалюта в країні функціонує в правовому вакуумі

Ринок криптовалюта в країні функціонує в правовому вакуумі Фото: pixabay.com

В Україні збираються прийняти закон про регулювання ринку криптовалют та інших віртуальних активів, і це може статися вже до кінця 2020 року. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовувал, що це буде означати для бізнесу, простих громадян, а також чи є ризик, що Україна перетвориться на хаб по відмиванню злочинних коштів через крипту.

Незважаючи на жваву торгівлю криптовалютою і її майнінг, самі віртуальні активи в Україні залишаються нелегальноми. Влада неодноразово піднімала питання про необхідність узаконити Bitcoin та інші криптовалюти, але далі слів справа не дійшла.

Кардинальним чином ситуацію вирішили змінити в нинішньому році - в червні група народних депутатів, які представляють різні фракції (при численній перевазі "Слуг народу"), підготувала законопроєкт "Про віртуальні активах" . Документ незабаром був включений в порядок денний Верховної Ради, проте в липні профільний парламентський комітет з питань цифрової трансформації відправив його на доопрацювання.

За поняттями або за законом

"Апостроф" вирішив дізнатися у Міністерства цифрової трансформації, яке брало участь у розробці законопроекту, що не так з документом.

"Необхідність доопрацювання проекту закону "Про віртуальні активи" N3637 пов'язана з тим, що після оприлюднення та реєстрації проєкту закону у Верховній Раді України, були отримані зауваження і пропозиції від центральних органів влади та представників ринку відносно базових визначень в проєкті закону", - йдеться у відповіді Мінціфри на офіційний запит видання.

У відомстві зазначили, що в законопроєкт вносяться уточнюючі дані та конкретизують зміни, що стосуються правового статусу та класифікації віртуальних активів, а також державного регулювання ринку віртуальних активів.

Принциповим положенням документу є питання "легалізації ринку віртуальних активів і впровадження процедур фінансового моніторингу". Крім того, регулювання ринку віртуальних активів дозволить компаніям працювати з банківською системою, додали в Міністерстві.

"Тому Мінціфри разом з депутатським об'єднанням Blockchain4Ukraine, комітетом цифровий трансформації, експертами та організаціями ринку (FATF) розробляє законодавство в статусі віртуальних активів, а також пільгових умовах оподаткування протягом перших років. Наступні наші кроки - це автоматизація інструментів реєстрації і аналітики для кращого моніторингу відповідно зі світовими практиками протидії відмивання коштів", - йдеться в повідомленні.

У відомстві розраховують, що повторне подання законопроекту після доопрацювання відбудеться вже на початку вересня.

У Мінціфри також відповіли на ряд уточнюючих питань "Апострофа".

Зокрема, там відзначили, що в законопроекті мова йде про легалізацію не тих або інших криптовалют, а в цілому ринку віртуальних активів.

"Адже для компаній, які зараз працюють на ринку криптовалют, досить важливо легально працювати в умовах нашого законодавства. Однак досі в Україні немає жодної офіційно зареєстрованої компанії, яка займається криптовалютою. Тому що вони, навіть маючи бажання, не можуть це юридично оформити, тому що відсутній юридичний простір", - розповіли в Мінціфри.

На прохання видання там також раз'яснили поняття "віртуальні активи" в світовому контексті: "Раніше це стосувалося тільки до опису криптовалют, зараз віртуальним активами також можуть бути ігрові активи, бали лояльності, віртуальні бонуси і т.д.".

У відомстві переконані, що регулювання віртуальних активів дозволить компаніям працювати з банківською системою і капіталізувати свій бізнес в майбутньому, "адже зараз вартість їх бізнесу дорівнює нулю, і він не існує в юридичному просторі України, тобто не можна говорити про якісь інвестиції або банківські кредити".

Цивілізований ринок або піраміда "МММ"

Але наскільки дійсно такий закон потрібен сьогодні в Україні?

За словами співзасновника Bitcoin Foundation Ukraine, радника Міністерства цифровий трансформації Андрія Дубецького, за фактом, ринок криптовалюти в Україні існує, але він ніяк не регулюється, і це створює певні проблеми.

"Чи хочемо ми, наприклад, щоб були правила на ринку електроенергії або на якомусь іншому ринку? - сказав експерт, відповідаючи на питання "Апострофа" в тому, для чого потрібно законодавство про віртуальні активи. - Якщо є ця сутність, і вона використовується, і через те, що у нас юридичний вакуум, за фактом весь бізнес, який я знаю, він або поза Україною, поза її правового поля, або піддається ризику, оскільки до них можуть прийти і сказати, що вони ведуть незрозумілу комерційну діяльність, а також інші ризики, коли їм пропонують нечесну допомогу".

Дубецький розповів, що в нашій країні існує ринок обміну, ринок девелоперів, ринок інноваційних продуктів в геймер-індустрії та інших індустрії, здійснюється майнінг. "Але як ми все це називаємо в правовому полі, що це? Як це взаємодіє з іншими контрагентами? А це можна застрахувати? А можна це закласти і взяти під це кредит? - Ви нічого цього зробити не можете. При тому, що все це можна в Америці, Європі, наприклад, Естонії ", - додав він.

Відеокарта, за допомогою якої відбувається майнінгФото: pixabay.com

Крім того, легалізація ринку віртуальних активів забезпечить надходження додаткових коштів до бюджету за рахунок оподаткування, яке буде прописано в законодавстві. Втім, не варто сподіватися на мільярдні суми, попереджає Андрій Дубецький. "Світові обороти (ринку криптовалют) оцінюються в мільярди, але ми - не передова економіка, тому що крипта не існує у вакуумі, все визначають закони щодо захисту інвесторів, існують традиції венчурного інвестування, у нас цього немає, і тому у нас все значно скромніше", - сказав фахівець.

Однак не всі з оптимізмом дивляться на перспективу легалізації ринку криптовалют.

Глава Комітету економістів України Андрій Новак вкрай скептично ставиться до криптовалют і вважає їх аналогом фінансових пірамід. Відповідно, за його словами, закон про ринок криптовалют - це приблизно те ж саме, що узаконення піраміди "МММ" (найбільша фінансова піраміда на пострадянському просторі, що лопнула в 1994 році - "Апостроф").

"Якщо нам таке потрібно, то тоді давайте закріпимо на законодавчому рівні спекулятивні операції з відомим заздалегідь фіналом", - сказав Новак в розмові з виданням.

Криптовалютний рай чи профанація

Але чи все так страшно?

На сьогодні криптовалюта легалізована - повністю або частково - в багатьох країнах світу. У той чи іншій мірі, віртуальні активи узаконені в США, Канаді, Японії, Південної Кореї, країнах Європи.

При цьому, однією з найбільш просунутих в цьому плані країн є Білорусь, де створено всебічне правове регулювання криптовалют. З січня 2019 року в країні функціонує криптовалютная біржа.

Однак, як зазначає Андрій Дубецький, з криптовалютною "просунутістю" Білорусі не все однозначно: "На папері воно непогано, але по факту, я не бачив, щоб якась величезна кількість бізнесу використовувала цю юрисдикцію для ведення діяльності".

Експерт пояснив, що, якщо взяти який-небудь "супер-класний закон", неважливо, в якій сфері, все одно не будуть вирішені такі проблеми, як обмеження прав інвесторів, несправедливі рішення судів. "Все має бути в комплексі, і один закон не визначає, що раптом тут рай, і сюди побіг весь світ. Є привабливість чи непривабливість юрисдикції країни в цілому", - сказав він.

До речі, злі язики стверджують, що головною метою криптовалютної легалізації в Білорусі є отримання чинного і зовсім легального інструменту відмивання грошей сумнівно походження. Очевидно, що головними клієнтами такої "пральні" - якщо вона дійсно існує - є російські корупціонери (але, наприклад, українцям і іншим теж будуть раді). З введенням персональних і деяких секторальних санкцій проти Росії через анексію Криму і війну на Донбасі такий спосіб легалізувати свої капітали на Заході став особливо затребуваним.

Пральня або Інститут культури

А що Україна? Чи може наша країна стати "криптопральнею" в разі легалізації ринку віртуальних активів?

Андрій Новак переконаний, що прийняття відповідного законодавства якраз до цього і призведе. При цьому, жартує він, необов'язково обмежуватися криптовалютою: "Давайте зробимо з України "кримінальний офшор ї", де можна все. Може бути, цим Україна зможе виділитися в глобальній економіці, якщо інші способи знайти своє місце в глобальному світі не працюють".

Андрій Дубецький також бачить ризик того, що легалізація кріптовалютного ринку буде сприяти тому, що через нашу країну будуть відмиватися незаконні засоби. Однак, за його словами, такий ризик пов'язаний не зі специфікою крипти, а із загальною ситуацією в країні, в першу чергу, з тим, що стосується корупції.

"А є ризик, що все те ж саме відбувається через ринок нерухомості? Наскільки я пам'ятаю останні звіти FATF (міжурядовий орган, діяльність якого спрямована на боротьбу з відмивання грошей - "Апостроф"), ми як країна відмиваємо через нерухомість колосальний гроші. Є також питання відмивання через банківську систему. Тобто ризик є, але він не більше, ніж в інших інструментах, за допомогою яких відбувається відмивання грошей", - резюмував експерт.