RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Беленюк Жан Венсанович

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби, народний депутат України

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби, народний депутат України Жан Беленюк Фото: facebook.com

Жан Беленюк народився 1991 року в Києві. Його мати українка, а батько громадянин Руанди. Батько навчався в авіаційному інституті, був льотчиком. Під час громадянської війни в Руанді його призвали до збройних сил, 1994 року він загинув. Про себе Беленюк казав, що походить із народності хуту.

Беленюк здобув середню освіту в одній із Київських шкіл. Згодом закінчив Національний університет фізичного виховання та спорту України (магістр психології спорту) та Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю "Управління бізнесом".

Має звання лейтенанта Збройних сил України, є спортсменом-інструктором ЦСКА ЗСУ.

Жан Беленюк у соцмережах

Сторінка Беленюка в Facebook

Сторінка Беленюка в Instagram

Доходи

Депутат-спортсмен заробляє на цінних паперах. Так, у листопаді 2023 року Жан Беленюк отримав від ТОВ "Інвестиційний капітал Україна" 7 млн 390 тисяч гривень як погашення номіналу за ОВДП, а також 404,6 тисячі як погашення відсоткового доходу за ОВДП. Також у листопаді нардеп задекларував 227,5 тисяч гривень доходу від цінних паперів.

Пізніше Жан Беленюк придбав тисячу державних облігацій на суму 227 769 гривень. А у грудні отримав дохід у розмірі 221 тисячі гривень.

У декларації олімпійського чемпіона зафіксовано квартиру у Києві площею 39.8 кв. м., а також земельну ділянку у селі Шевченкове Києво-Святошинського району площею 566 кв. м. та будинок на цій ділянці площею 149.1 кв.м. Також у нього є недобудована квартира у Києві площею 52,70 кв. м.

У нардепа Беленюка є два автомобілі Toyota: RAV4 2011 року випуску та Camry 2019 року випуску.

Кар'єра

Основна діяльність Жана пов'язана зі спортом. Відомо, що у дитинстві майбутній нардеп займався різними видами спорту – футболом, баскетболом, карате. Також мати віддала його на танці. Він добре виконує український гопак. У греко-римську боротьбу Жан прийшов у 2000 році. Захоплення цим видом спорту Беленюк пояснював випадковістю: "Та просто до такого тренера прийшов на самому початку".

Вигравати призи на чемпіонатах з греко-римської боротьби Беленюк розпочав із 2010 року. Він став срібним призером чемпіонату світу серед юніорів. Наступного року завоював звання чемпіона Європи серед юніорів і став бронзовим призером юнацького чемпіонату світу.

Перейшовши до дорослої категорії, Жан двічі ставав чемпіоном світу, тричі займав перше місце на чемпіонаті Європи. У 2016 році у Ріо-де-Жанейро він виграв свою першу олімпійську медаль – срібну. На Олімпіаді - 2020 у Токіо, яку через пандемію коронавірусу було перенесено на 2021 рік, Беленюк виграв золото і став олімпійським чемпіоном.

спортивної Жан Беленюк робить і політичну кар'єру. На дострокових парламентських виборах 2019 він балотувався від партії "Слуга народу" (№10 у партійному списку). За словами чемпіона, у політику його покликали представники команди Володимира Зеленського.

В українському парламенті Беленюк обійняв посаду першого заступника голови Комітету з питань молоді та спорту. Крім того, він входить до груп міжпарламентських зв'язків з Японією, Великобританією та США.

Скандали

Не уникнув спортсмен-нардеп скандалів. Після Олімпійських ігор-2016 Беленюк заявив, що в Україні є погані умови для підготовки борців. Ходили чутки, що він збирається змінювати громадянство, проте цього не сталося. Беленюк підтверджував, що такі пропозиції йому надходили, але він відмовився.

У серпні 2019 року Беленюк написав пост у Instagram, у якому назвав жінок "бабами" після чого потрапив у сексистський скандал.

Беленюк оскандалився, говорячи про зарплату депутата та прожитковий мінімум.

"Мені називали різні суми... Вона там якось відповідає прожитковому мінімуму чи мінімальній зарплаті, здається, буде десь у районі 30 тисяч гривень", - сказав Беленюк.

Жан Беленюк про зарплату депутата - YouTube

Восени 2019 року Беленюк заснув під час засідання Верховної Ради, і це зняли фотографи.

Сім'я

Беленюк не одружений. І дітей він не має.

Цікаві факти із життя

Жанна виховували мама та бабуся. Жила його родина дуже бідно, тож уже у 13 років він почав працювати. Спочатку мешкав з мамою в однокімнатній кімнаті площею 36 м² у Києві на Виноградарі. Після перемоги на чемпіонаті Європи Жан написав у своєму блозі, що медаль присвячує меру Києва Віталій Кличко. Таким чином він хотів нагадати про себе міську владу. У травні 2018 року за перемогу на Чемпіонаті світу-2015 він одержав ордер на квартиру на Позняках.

У вересні 2020 року Беленюк перехворів на COVID-19. Після хвороби він розповідав, що у нього з'явилася здатність до запаху визначати людей, які перенесли COVID-19.

Цитати:

Про російських спортсменів: "У спортсменів немає ненависті на національному ґрунті. Ми нормально ставимося до людей з Росії. У них може бути інша думка щодо того ж Криму, ну і що? Російський борець Олексій Мішин — це, між іншим, олімпійський чемпіон, чемпіон світу і багаторазовий чемпіон Європи.Я його дуже поважаю.Він був моїм кумиром.Та й як ми можемо «по-особливому» налаштовуватися на росіян, якщо наш головний тренер — Артур Дзігасов із Росії? Ми спортсмени, нам по барабану — російська, поляк або ще хтось. Ми повинні виходити, боротися та вигравати".

Про здатність розрізняти по запаху людей, що перехворіли на коронавірус: "Виявив у себе здатність визначати людей, які перенесли COVID-19, по запаху їх тіла. Спочатку у себе помітив специфічний запах пахв, потім (займаюся контактним видом спорту, з рясним потовиділенням в процесі) почав помічати у своїх спаринг-партнерів, які перехворіли на ковід, такий самий запах. Мені він чомусь нагадує часник ”.

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів