RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Магучіх Ярослава Олексіївна

Українська легкоатлетка, чемпіонка Європи та світу зі стрибків у висоту

Українська легкоатлетка, чемпіонка Європи та світу зі стрибків у висоту Ярослава Магучіх Фото: championat.com

Ярослава Магучіх народилася 19 вересня 2001 року у місті Дніпро. Нині вона студентка Дніпровського вищого училища фізичної культури.

Сторінка Магучіх в Instagram

Кар'єра

Спортом Ярослава почала займатися із 7 років. У цьому віці батьки віддали її до секції карате, де вже тренувалася її старша сестра Анастасія. Ярославові бойове мистецтво не сподобалося.

Паралельно з карате молодша із сестер Магучіх ходила до секції легкої атлетики. Ярослава займалася бігом із бар'єрами, стрибками у довжину та висоту.

У тринадцять років Ярослава вперше поїхала на змагання зі стрибків у висоту до Польщі. Тоді вона змогла здобути срібну нагороду.

У 2015 році на одному з перших у своїй кар'єрі чемпіонатів України Магучіх поєднувала два види легкої атлетики: бігала стометрівку з бар'єрами та стрибала у висоту. У результаті Ярослава вирішила сконцентруватися на стрибках у висоту. Вже за рік вона стала переможницею національного чемпіонату серед спортсменів 2001 року народження.

2017 року Магучіх, стрибнувши на 1,92 м, перемогла на юнацькому чемпіонаті світу. Ще одне золото Магучіх виборола на Літньому Європейському юнацькому Олімпійському фестивалі в угорському місті Дьєр. Тоді для перемоги їй вистачило 1,89 метра.

У сімнадцять років Ярослава стрибнула найвище ще на двох міжнародних змаганнях. У липні 2018 року Магучіх перемогла на юніорській континентальній першості (1,94 м), а у жовтні вона тріумфально провела юнацькі Олімпійські ігри (1,95 м).

Ярослава Магучіх. Фото: sport24.ua

Ще кілька нагород Ярослава привезла зі змагань у 2019 році. На першому етапі Діамантової ліги в катарській Дохі Магучіх стала першою, стрибнувши на 1,96 м. Це стало її особистим рекордом. Крім того, у свої неповні 18 років українка стала наймолодшою переможницею в історії цих змагань.

На етапі Діамантової ліги в американському Юджині Ярослава встановила новий рекорд. Вона стала наймолодшою стрибунню у висоту, якою підкорилася висота рівно за два метри. Із цим результатом Магучіх стала третьою.

У липні вона перемогла на юніорському чемпіонаті Європи (1,92 м). У вересні на "дорослому" чемпіонаті світу молода українка стала другою, поступившись лише росіянці Марії Ласіцкене. Ярослава стрибнула на 2,04 метра, що стало світовим рекордом серед юніорів.

За підсумками 2019 року Магучіх здобула одразу кілька нагород "Висхідної зірки": від всесвітньої, європейської, балканської та української легкоатлетичних федерацій. Крім того, на батьківщині Ярослава удостоїлася титул "Найкращої легкоатлетки року".

2020 рік вона розпочала з нового світового рекорду серед юніорів та повторила національний рекорд у приміщеннях. На "Меморіалі Олексія Дем'янюка" Ярослава стрибнула на 2,01 м. Усього за два тижні, на турнірі в німецькому Карлсруе українка підняла планку на один сантиметр вище. Могучих стала першою у підсумковому заліку Світового туру у приміщенні.

Після цього почалася вимушена пауза у змаганнях із-за пандемії коронавірусу. Після поновлення змагань у серпні Ярослава стала першою на етапі Діамантової лізи в Монако (1,98 м).

У січні 2021 року Магучіх стрибнула на 2,02 м на "Різдвяних стартах" і повторила свій національний рекорд серед жінок у приміщенні. Лютий приніс українці ще один рекорд. На турнірі в Словенії Ярославі підкорилася висота 2,06 м.

Це стало новим світовим рекордом у приміщенні серед юніорів та новим абсолютним (як на аренах просто неба, так і у приміщенні) рекордом України.

У березні Магучіх стала чемпіонкою Європи у приміщенні. Для того, щоб завоювати золото, їй достатньо було стрибнути рівно на два метри.

У травні 2021 року Ярославу зняли з етапу Діамантової ліги у британському Гейтсхеді. Причиною стало порушення ковід-протоколів. Однак у липні Магучих перемогла на іншому етапі у Стокгольмі. Вона взяла висоту 2,03 м. Тоді ж спортсменка пробувала стрибнути на 2,07 м. Проте спроба не вдалася.

На Олімпійських іграх у Токіо Магучіх виграла бронзу з результатом 200 см.

Ярослава Магучіх. Фото: prsport.net

У березні 2022 року, буквально за кілька днів після вимушеного від'їзду з Дніпра, у зв'язку із вторгненням російських військ в Україну, Ярослава здобула золоту медаль на чемпіонаті світу в приміщенні з результатом 202 см.

На чемпіонаті світу 2022 року в американському Юджині Магучіх зараховували до фаворитів турніру, але з результатом 2,02 м вона посіла лише друге місце, поступившись спробам австралійці Елінор Паттерсон.

На чемпіонаті Європи з легкої атлетики 2022 року в Мюнхені Ярослава здобула золото, ставши першою чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту в історії України.

На чемпіонаті світу з легкої атлетики 2023 року у Будапешті Магучіх також виграла золоту медаль, вперше ставши чемпіонкою світу.

2 вересня 2023 року на етапі Діамантової ліги в КНР Ярослава здобула перемогу з результатом 2,02 м, встановивши особистий рекорд сезону та повторивши найкращий результат сезону у світі.

17 вересня 2023 року українська легкоатлетка здобула золоту медаль у стрибках у висоту у фіналі Діамантової ліги в американському Юджині. Магучіх у другій спробі стрибнула на висоту 2,03 м та встановила новий рекорд сезону у світі. Ця перемога стала другою для Ярослави на підсумковому турнірі. Таким чином, Магучіх стала першою дворазовою переможницею Діамантової ліги з України.

За підсумками 2023 року Ярослава Магучіх виграла всі три міжнародні турніри: чемпіонат Європи у приміщенні, чемпіонат світу з легкої атлетики та Діамантову лігу.

Тренується Ярослава під керівництвом Тетяни Степанової.

Сім'я

Батьки Магучіх у молодості також займалися спортом: мати – легкою атлетикою, батько – каное.

Старша сестра Ярослави – Анастасія (1993 р.н.) – займається карате, срібний призер першості Європи. Власниця коричневого пояса.

Фото: facebook.com

Цікаві факти

- зріст Ярослави - 180 см, а вага - 55 кг

– Завдяки своїй модельній зовнішності Ярослава активно знімається для відомих глянців та брендів. Її фото прикрашають рекламні кампанії Puma, а також обкладинки Vogue, Elle та інших журналів.

– У вільний час Ярослава Магучіх любить малювати. Найбільше їй подобається малювати котів.

- Восени 2019 року Ярослава зізналася, що в неї є хлопець. Його звуть Назар Степанов. Він теж спортсмен-легкоатлет, що спеціалізується на бігу з бар'єрами. У листопаді 2023 року Ярослава повідомила, що Назар зробив пропозицію.

Цитати

Про війну в Україні:

"Зараз тут важко бути, але змагаючись на стадіоні, я захищаю свою країну та присвячую цю перемогу всім своїм землякам. Перестаньте вдавати, що війни немає! Росія напала на Україну. Вони бомбять міста, розстрілюють мирних жителів, і це наша реальність. Якщо ви нічого не робите, щоб зупинити це, отже, ви підтримуєте війну.

Про усунення російських спортсменів:

"Я думаю, що World Athletics прийняв правильне рішення, тому що російські спортсмени повинні розуміти, що війну розпочала Росія, і багато росіян її підтримали. Ми не повинні конкурувати, коли наших людей і дітей вбивають російські військові, це жахливо. що Росія розпочала війну, вони були агресорами”.

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів