RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Костін Андрій Євгенович

Генеральний прокурор України

Генеральний прокурор України Андрій Костін Фото: facebook

Андрій Костін народився 17 квітня 1973 року в Одесі.

1995 року закінчив Юридичний інститут Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова за спеціальністю правознавство – отримавши диплом з відзнакою.

Андрій Костін у Facebook .

Доходи

Згідно здекларацією за 2022 рік, Андрій Костін отримав майже півтора мільйона гривень зарплати, з них — 631 769 грн за депутатську роботу (чверть мільйона компенсації видатків, які Костін поніс як депутат) та 835 444 грн за півроку роботи Генпрокурором України.

При цьому він, згідно з декларацією, разом із дружиною був власником адвокатської компанії "Право". У 2022 році компанія отримала 260 тисяч грн доходу. За даними OpenDataBot, вона продовжує працювати та зареєстрована в Одесі, а керує компанією дружина прокурора Ольга.

Як зазначається у декларації, вся родина Андрія Костіна: дружина Ольга, син Михайло та дочка Еліза, з 12 квітня 2022 року отримали право тимчасового проживання у соціальному житлі в Громаді Тегернхайм, у Баварії (Німеччина).

Ольга Костіна зареєструвала майже 12 тисяч євро та понад 11 тисяч доларів готівкою. А на її банківських рахунках перебувало 12,5 тисячі доларів. Андрій Костін задекларував заощадження – 115 тисяч євро готівкою. Народний депутат, а потім і генпрокурор Костін орендував номер у готелі "Україна".

Сім'я Костиних володіє наступною нерухомістю: 4 квартири в Одесі (площею 48 кв. м, 121 кв. м , 130 кв. м , 130 кв. м , 107 кв. м ), житловий будинок в селі Кошари під Одесою, земельна ділянка в більш ніж півтори тисячі кв. м. у тому ж селі.

Кар'єра

Ще під час навчання у виші Костін влаштувався на посаду юриста до Одеського центру Українсько-німецького фонду. Згодом молодий юрист почав працювати в Одеському обласному екологічному центрі.

Цього ж року Андрій Костін отримав Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та став членом Одеської обласної колегії адвокатів. Три роки відпрацював у адвокатській фірмі "Полонський та партнери".

2005 року вирішив заснувати власну адвокатську фірму - "Право", в якій до обрання до Верховної Ради був співзасновником та директором.

З 2000 року Костін є членом Міжнародної асоціації адвокатів (IBA), в якій обіймає посаду заступника голови підкомітету з наземного транспортування Комітету з морського та транспортного права.

З 2010 до 2018 року Костін керував Південноукраїнським відділенням Адвокатського об'єднання "Арцингер" в Одесі.

Також Андрій Костін був заступником голови Ради адвокатів Одеської області та заступником голови президії Об'єднання адвокатів "Одеська обласна колегія адвокатів".

Крім того, Костін обіймає посаду заступника голови правління громадської організації "Одеський дипломатичний клуб".

Окрім цього, генеральний прокурор веде викладацьку діяльність. Він викладає конституційне, бюджетне, податкове та митне право, а також читає лекції про Європейську конвенцію з прав людини на курсах для юристів.

Політична діяльність

У 2010 році Костіна обрано депутатом Одеської міської ради від фракції "Фронт Змін".

На виборах 2019 року відбувся до парламенту від партії "Слуга народу" (номер 108 у виборчому списку). Став заступником голови комітету ВР з питань правової політики, після призначення Ірини Венедиктової виконувачем обов'язків керівника Держбюро розслідувань — очолив юридичний комітет Ради.

Працюючи у Раді, Костін був членом української делегації у Тристоронній контактній групі з Донбасу у Мінську.

19 липня 2022 року Верховна Рада проголосувала за звільнення Ірини Венедиктової з посади генерального прокурора. Натомість 27 липня 2022 року Верховна Рада підтримала на цю посаду кандидатуру Костіна, яку вніс президент України Володимир Зеленський.

Скандали

У 2021 році Костін брав участь у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але співбесіда не пройшла . Також громадські організації " Центр протидії корупції", Фонд DEJURE, "Автомайдан" та Transparency International Україна не рекомендували Костіна як можливий керівник САП.

Активісти " Центру протидії корупції" вказують, що як голова комітету з правової політики Андрій Костін відповідальний у Верховній Раді за судову реформу. Однак саме в період керівництва комітетом Костіним рішення щодо судової реформи блокувалися, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися.

Зокрема, пишуть активісти, зупинився перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, через що Україні не вистачає вже близько 2000 суддів. Замість перезапуску Вищої ради правосуддя розпочалося посилення її ролі. Суддів Конституційного Суду Рада продовжує призначати без проведення прозорого конкурсу, вважають активісти .

Журналіст Тетяна Ніколаєнко заявила , що саме через фігуру Костіна "завалювали" всіх кандидатів на посаду голови САП від НАБУ.

Так, у конкурсної комісії постали питання щодо того, що дружина Костіна працює помічницею його колеги по парламентській фракції Максима Дирдіна. У свою чергу дружина Дирдіна – помічниця самого Костіна.

Проект " Схеми " також зазначає, що дружина Дирдіна, яку працевлаштував Костін, може бути причетна до відмивання коштів у рамках проекту часів колишнього президента-втікача Віктора Януковича щодо проведення в Україні Зимових олімпійських ігор.

Окрім дружин, депутати-"слуги" "обмінюються" ще й дітьми: дочка Костіна є помічником-консультантом Миколи Задорожного, а Задорожний працевлаштував у колеги із фракції свого сина.

У той же час активісти наголошують, що це можливі випадки кумівства (використання службових повноважень на користь близьких осіб).

Крім того, комісію з відбору на голову САП цікавили поїздки Костіна до окупованого Криму. За словами депутата, він їздив туди для консультацій із своїм сімейним лікарем.

У 2019-2020 роках Костін не декларував жодного місця проживання у Києві, хоча, за даними сайту Верховної Ради, отримував бюджетну компенсацію для оренди житла.

Дочка Андрія Костіна Анастасія поскаржилася в Мережі на життя в "Шотландії-Фінляндії" та написала, що хоче "додому в Монако".

" За**ала ця Шотландія-Фінляндія. Я хочу додому в Монако", - написала Анастасія і запостила сумне селфі. Це викликало скандал у мережі.

"Дочка Генерального прокурора України Андрія Костіна всю війну розважається у найдорожчих європейських місцях – Рокбрюн-Кап-Мартен, Берлін, Стокгольм. За словами самої дівчини, на Лазурці вона "розквітає". У Фінляндії, як ми вже знаємо, вона за** Сторінку Анастасія веде двома мовами — російською та англійською. Згадок про війну, ракетні обстріли рідної Одеси або інші трагічні наслідки вторгнення Росії на сторінці немає" , - пише автор каналу "Слон".

Сім'я

Дружина генерального прокурора Ольга Олегівна очолює сімейну адвокатську компанію "Право".

У сім'ї Костіних троє дітей - син Михайло та дві дочки: Еліза та Анастасія.

Сам Андрій Костін розповідав, що його мати працювала адвокатом, а дід лінією матері очолював Одеський обласний суд.

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів