RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Досьє

Вірастюк Василь Ярославович

Спортсмен, народний депутат від партії "Слуга народу", актор

Спортсмен, народний депутат від партії "Слуга народу", актор Василь Вірастюк Фото: Facebook

Василь Вірастюк народився 22 квітня 1974 року. Навчався в Івано-Франківській ЗОШ №4. Після закінчення середньої школи вступив до Івано-Франківського технікуму фізичної культури. Навчався там з 1989 по 1992 р. У 1992 році закінчив школу ДТСААФ, де отримав професійні права водія категорій B і C. З 1992 по 1994 р. проходив військову службу в рядах ЗСУ.

У 1994-2000 роках працював тренером з легкої атлетики у спортивному товаристві "Україна".

Наприкінці 1999 року переїжджає з Івано-Франківська до Львова, де з 2000 по 2003 рік працює на посаді водія-охоронця в компанії "Галнафтогаз". 2000 року закінчив курси охоронців при МВС України та отримав посвідчення охоронця фізичних осіб, категорії С.

Вірастюк у соцмережах

Сторінка у facebook

Сторизів instagram

Доходи

Згідно з декларацією за 2023 рік , Вірастюк має у власності три квартири у Києві, квартиру в Івано-Франківську, житловий будинок та три земельні ділянки в Івано-Франківській області. Дружина нардепа Інна володіє двома квартирами та будинком у Київській області, а також квартирою у столиці.

Василь Вірастюк вніс до декларації і чотири автомобілі: Chevrolet Caprice (1992 р.в.), AUDI А8 (2017 р.в.), TOYOTA LAND CRUISER 4.2 (2000 р. в.), CHEVROLET CAMARO (1991 р. в.). Дружина нардепа володіє автомобілем Hyundai Тucson (2017 р.в.).

Основний дохід у 2023 році у сумі 547 371 грн. Вірастюк отримав за основним місцем роботи у Верховній Раді. Ще 1 372 грн. він отримав від здачі майна в оренду. Пенсія нардепа-спортсмена принесла йому ще 28 318 грн.

Василь Вірастюк вніс у декларацію і доходи дружини. Інна Вірастюк у 2023 році отримала пенсію у сумі 98 064 грн. Ще 28 772 грн. вона отримала за основним місцем роботи у ТОВ «Технополіс-1».

Василь Вірастюк. Фото: Facebook

Спортсмен зберігав у готівці у 2023 році 50 000 доларів США, а ось у його дружини є золотий злиток вагою 1 кг на суму 1 640 000 грн.

Інших цінностей у родині Вірастюків у декларації не зафіксовано.

Спортивна кар'єра

З 1984 по 2000 р. Василь займався легкою атлетикою (штовхання ядра).

До 1999 був членом збірної України з легкої атлетики.

1995 року виконав норматив майстра спорту України.

1998 р. Василь став майстром спорту міжнародного класу. Наразі він має звання «Заслужений майстер спорту України».

Цікаво, що Вірастюк виконав норматив для поїздки на Олімпійські ігри до Сіднея (Австралія), але на той момент уже вирішив поміняти спеціалізацію та закінчити кар'єру легкоатлета, таким чином відмовившись від шансу стати олімпійським чемпіоном.

Після виходу з легкої атлетики Вірастюк почав виступати у новому для себе виді спорту – силовому екстрімі. Шість разів він брав участь у престижному турнірі "Arnold Strongman Classic", тричі посідав друге місце на цьому турнірі та став заслуженим майстром спорту України.

Василь Вірастюк. Фото: Facebook

У 2004 році Вірастюк виграв титул "Найсильніша людина світу"

2007 року він став переможцем турніру IFSA. Вірастюк був капітаном української команди, яка 4 рази виграла титул World Strongman National – найсильнішої нації планети (2003, 2004, 2006 та 2007 р.) 6 разів ставав найсильнішою людиною України (2000 – 2004, 2007).

2008 року Василь виступив востаннє і через накопичені травми був змушений закінчити професійну кар'єру спортсмена.

У 2009 році разом із провідними атлетами офіційно вийшов із лав Федерації найсильніших атлетів України та зареєстрував Професійну Лігу Стронгменів України.

У 2011 році зареєстровано Федерацію стронгменів України, яка у 2015 році отримала статус Національної Федерації.

Рекорди Вірастюка

Тягнув п'ять трамвайних вагонів масою 101,5 тонни.

Тягнув зчіпку з 10 машин Mitsubishi Carisma (16,5 тонни), за хвилину протягнув на 18,5 метра.

Тягнув сім машин Mitsubishi (11 тонн), пересунув на 25 метрів.

За хвилину підняв і встановив на тумби висотою 130 см чотири крижані куби, кожен по 150 кг.

Усі досягнення внесено до книги Рекордів України.

Скандали

У 2018 році Вірастюк негативно та різко висловився про осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації, використовуючи знецінену лексику.

2020 року Вірастюк потрапив у скандал, намагаючись виправдати Олександра Усика за висловлювання про належність окупованого Криму. Зокрема, Вірастюк заявив, що не вважає Крим українською територією.

«Для мене це загублена територія. Сьогодні я не вважаю її українською. По-перше, саме питання "чим для вас є Крим?", що він мав на нього відповісти? Він там народився, там зараз мешкає його родина і Крим для нього — це Крим. Що відповісти? Сказати, що Крим це Україна, якщо це не так? Сказати, що Крим – окупована територія? Так, це правда. Але так він теж сказати не може, там мешкає його родина. Крим – це Крим, як інакше? ».

Василь Вірастюк. Фото: Facebook

11 лютого 2021 року з'їзд політичної партії "Слуга народу" висунув Вірастюка кандидатом у народні депутати України на довибори до Верховної Ради округу № 87 в Івано-Франківській області. Сам Вірастюк заявив, що балотуватися йому запропонував особисто президент Володимир Зеленський.

Вибори відбулися досить нервово. На шести виборчих дільницях в окрузі було зафіксовано порушення голосування та розбіжності у даних, а на п'яти дільницях голосування визнали недійсним. На 20-ти дільницях округу було проведено перерахунок бюлетенів.

У підсумку, 4 квітня 2021 року ЦВК оприлюднила результати голосування в окрузі №87 на довиборах до Верховної Ради, згідно з якими Вірастюк отримав 31,25% голосів, а його найближчий конкурент екс-нардеп Олександр Шевченко - 29,69%.

Прийняття Василем Вірастюком присяги у Раді, нардепи опозиційних фракцій супроводжували криками «Ганьба!» .

Сім'я

2003 року Василь Вірастюк одружився з чемпіонкою України з фітнесу Світланою Забіякою. Того ж року у пари народився син Адам. Однак у 2006 році Світлана загинула у сніговій лавині на гірськолижному курорті Паландокен (Туреччина). 2017 року Адама на пішохідному переході на Печерську (Київ) збила машина, після чого водій не зупинився, а втік з місця ДТП. Адам мав часткову амнезію.

Вдруге Василь Вірастюк одружився 2007 року. Його обраниця, Інна, працювала у німецькій фармацевтичній компанії "Байєр" в Україні. За поширеною версією познайомився з нею Вірастюк у пробці. Інна не звернула увагу на спортсмена, а він сфотографував номер її автомобіля та дізнався адресу, потім надіслав букет квітів. Вінчалася пара у Києво-Печерській лаврі. У них народилися два сини – 2008 року Олег, а 2016-го — Олександр.

Василь Вірастюк мав старшого брата Романа. Він 17-разовий чемпіон України з штовхання ядра, бронзовий призер ЧЄ-1994 у цьому виді спорту та учасник Олімпійських ігор-1996. Роман помер 27 липня 2019 року після операції з видалення аневризми та розшарування черевної аорти.

Цікава інформація

2004 року Вірастюк брав участь у телевізійному шоу "Форт Боярд" (команда Богатирів). У 2011 знявся у кліпі пісні "Пішла геть" гурту «Бумбокс».

Спортсмен брав участь у серії пародійних пісень від студії "Квартал 95" (такі як "Пісня Лисих", "Танцюй, Росія"). У 2016-2020 pp. знімався у випусках студії "Дизель-шоу" під своїм ім'ям, а у 2018 р. знявся у першому випуску нового шоу "Жіночий квартал".

Василь Вірастюк. Фото: Facebook

рахунку Вірастюка кілька фільмів: "Як козаки…" (2009), "Іван Сила" (2013), "Краща партія", "Код Костянтина", "Останній москаль" (2015), "Пригоди S Миколи" (2018) , "Поліна та таємниця кіностудії" (2019). Нардеп кидав участь у зйомках фільму "Кіборги" про українських військових, які захищали Донецький аеропорт. Також займався дубляжем та озвученням мультфільмів.

Цитати:

Про геїв:

«Сміливо можу сказати, що серед стронгменів таких не знаю. Знаєте, коли мені було кумедно? Коли з'явилися чутки, що Леннокс Льюїс – гомосексуаліст. Гомосексуал, педик ... Було зовсім незвичайно - образ, який бачиш по телебаченню, характер і ... "дірявий". Це хрінова. Особливо коли це все напоказ і коли про це говорять на телебаченні. Коли це останнім часом виставляють як норму. Так як у мене росте троє синів, мені це зовсім не подобається. Це психічне відхилення. Так? Будь ласка, нехай цокаються собі на здоров'я. Все одно не завагітніють».

Про сенс життя :

«Що потрібно встигнути у житті? Народитися , стрибнути в останній вагон , переспати з жінкою, тому що завмерло померти і жодного разу не трахнути ».

Про політику та партії:

«Були пропозиції стати певним номером у одній політичній силі. Декілька разів пропонували підтримати деяких кандидатів на виборах. Але я все це відкидав. Мені не подобаються корупційні схеми та корпоративний дух, які є у кожній партії».

Читайте також

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Пишний Андрій Григорович

Андрій Пишний – голова Національного Банку України, досьє.

Новини партнерів