RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко не здається: проблеми з фінансами можуть бути в кожного українця

Відмова від антикорупційного суду на умовах Заходу торкнеться кожного українця

Відмова від антикорупційного суду на умовах Заходу торкнеться кожного українця Фото: Прес-служба президента

Запекла боротьба навколо створення антикорупційного суду в Україні триває вже не перший місяць. Західні донори та партнери виставляють Києву жорсткі вимоги і умови, а українська влада не поспішає "здаватися" і з ними погоджуватися. До чого може призвести така впертість політиків, розбирався "Апостроф".

Минулого тижня президент Петро Порошенко зробив заяву, яку неоднозначно сприйняли як в Україні, так і за її межами. Коментуючи в інтерв'ю Financial Times процес створення Вищого антикорупційного суду, глава держави заявив, що міжнародні донори, зокрема Міжнародний валютний фонд, не можуть диктувати Україні закони, мовляв, це буде неконституційно. Більше того, на думку Порошенка, вимоги МВФ та Венеціанської комісії до майбутнього суду будуть порушувати суверенітет України.

Найбільше лякає українську владу те, що міжнародні партнери зможуть суттєво впливати на відбір суддів антикорупційного суду. Порошенко вважає, що в цьому моменті необхідно шукати компроміс. Раніше таку ж позицію висловлювала і представник президента в парламенті, нардеп Ірина Луценко. "Не може група міжнародних експертів, тобто дорадча група експертів, - наполягала депутат, - повністю обирати склад українського суду. Ми – суверенна держава".

Крім цього, не можуть знайти спільну мову і в питанні юрисдикції суду, а саме: чи буде новий орган правосуддя розглядати тільки справи топ-корупціонерів або ж займатиметься і менш високопоставленими чиновниками (останнє позначиться на завантаженості суду).

І тепер процес створення антикорупційного суду, який і без того спізнюється, ризикує ще більше загальмуватися. Незважаючи на те, що президентський проект закону був проголосований у першому читанні ще 1 березня та на ухвалення його в цілому (з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії) розраховували вже в найближчий місяць, після таких заяв президента в політичних колах панує скепсис щодо швидкого розгляду документа.

"Тактика така: щоб суд ніколи не був створений. В крайньому разі – не був створений до президентських виборів. Заява Порошенка – сигнал своїм депутатам, мовляв, ми відступати нікуди не будемо", - заявив у коментарі "Апострофу" народний депутат Віктор Чумак.

Політичний аналітик Ігор Петренко впевнений, що таким чином у владі намагаються дати зрозуміти, що до міжнародних партнерів можуть і не дослухатися. "Це як підготовка ґрунту до того, що вони можуть і не внести побажання міжнародних партнерів у закон і розгорнути відповідну кампанію у медіа", - сказав він "Апострофу".

У той же час, на думку Чумака, міжнародні партнери також не збираються відступати в боротьбі за антикорупційний суд.

На слова Порошенка вже відреагували в Європі. Віце-президент Єврокомісії, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні на брифінгу з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом заявила, що суд має бути створений якомога швидше і повинен стати "повністю незалежним".

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів спільний брифінг з високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні Фото: kmu.gov.ua

Подальше зволікання або взагалі відмова від створення суду, впевнена член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова, загрожує Україні серйозними фінансовими проблемами, які відобразяться на кожному українцеві.

"Якщо ми говоримо, що відмовляємося від фінансової допомоги і підтримки МВФ, то є один варіант, як утримати на балансі країну (і про це вже говорили і міністр фінансів, і в НБУ): без грошей МВФ нам потрібно буде шукати інші джерела фінансування, а єдине джерело – це облігації внутрішньої позики. Якщо раніше ми брали кредити під 3-4%, то зараз – під 15-20%. А враховуючи те, що ми повинні їх віддавати, ми будемо влазити в усе більші борги і, замість того щоб ремонтувати дороги, будувати садочки, будемо віддавати більше грошей за кордон у вигляді відсотків за кредитами. Тільки для того, щоб зберегти зараз найближчому оточенню президента недоторканність, - розповідає "Апострофу" Устинова. – Найбільше влада зараз боїться, що ті люди, щодо яких є кримінальні провадження в НАБУ, будуть сидіти. А якщо вони будуть сидіти, то вся владна вертикаль почне валитися".

Відмова від створення антикорупційного суду може призвести і до інших серйозних наслідків.

"Після того, як МВФ не надав нам останній транш, який повинен був дати восени, можна зрозуміти, наскільки жорстка у них позиція. Що в результаті може статися, так це розірвання офіційної співпраці України і МВФ, але таке траплялося лише кілька разів – і це нереальний міжнародний скандал. Якщо це станеться, то це покаже, що Україна відійде від всього цивілізованого світу", - впевнена експерт.

Але, незважаючи на зовсім не райдужні перспективи, українська влада і далі може продовжувати шукати варіанти, як не до кінця виконати вимоги західних партнерів.

"Намагатимуться знайти компроміс, щоб і президент міг вплинути на формування суду, і в той же час міжнародні партнери мали вплив. Можливо, буде змінена пропорція, буде кворум голосів, адже президенту вкрай невигідне створення незалежного антикорупційного суду, і питання призначення суддів є дуже важливим. Вони в будь-якому разі спробують пропхнути якийсь інший механізм, який дозволить президенту в разі необхідності впливати на суд", - резюмує Ігор Петренко.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР