RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не заздрю ні Порошенку, ні Зеленському: експерт про ціни на газ в Україні

Валентин Землянський вважає, що уряд тільки імітує роботу, знизивши ціну на газ

Кабінет Міністрів України від 3 квітня дозволив НАК "Нафтогаз України" знижувати ціну для побутових споживачів, якщо кон'юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості. У "Нафтогазі" заявили, що знизили вартість кубометра газу для населення на 17 копійок. Водночас раніше Кабмін прийняв рішення підвищити з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення на 23%, до 8550 гривень за 1000 куб. м. А згідно з меморандумом між Україною та МВФ у рамках нової програми співробітництва, ціна на газ для населення повинна знову підвищитися з 1 травня 2019 року.

Так, скільки українці платитимуть за газ, і як зниження ціни вплине на тарифи на опалення, в інтерв'ю "Апострофу" розповів експерт з питань енергетики ВАЛЕНТИН ЗЕМЛЯНСЬКИЙ.

- Кабмін 3 квітня ухвалив постанову, яка дозволяє НАК "Нафтогаз України" знизити ціни для споживачів газу на 17 копійок. Це пов'язано зі зниженням закупівельних цін на європейському хабі чи є й інші чинники?

- Дуже цікава ситуація з цим зниженням. Вони прийняли постанову, яка, по суті, діє паралельно з постановою №867, яка була прийнята в листопаді. Тобто тепер у нас дві постанови, якими регулюються ціни. Формально йдеться про те, що ціна на хабі знизилася, тому з "панського плеча" можуть знизити ціну на 17 копійок, але не вище, ніж передбачено в цій постанові №867, тобто 8550 гривень.

Більш того, як я розумію, ситуація буде розвиватися таким чином. Поки ще не скасована постанова №867, то в травні ця верхня планка, як і планувалося, підніметься до 9700 гривень за куб. Тобто вище цієї планки НАК не може продавати, нижче - може. По суті, це продовження тієї ж політики, що і була, - чиста імітація. Тому що вона ніяк істотно на платіжках людей не відіб'ється, оскільки влітку газ використовується тільки на підготовку, максимум - на варення, тобто немає великого обсягу споживання.

Більш того, останні два місяці були дуже показові - зростання заборгованості. Це якраз було пов'язано з цінами на газ, на тепло, на гарячу горілку і відсіканням половини субсидіантів.

- Тобто ця ініціатива Кабміну на суми, які будуть приходити людям у платіжках, істотно не вплине?

- Отримаєте платіжки на 17 копійок менше.

- А чи повинні, навіть після цього незначного зменшення, переглядати тарифи на гарячу воду?

- Так. Але, по-перше, НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, - "Апостроф") не встигне. По-друге, думаю, їм потрібні роз'яснення, за якою саме постановою рахувати. Більш того, якщо в травні НКРЕ перегляне тарифи, швидше за все, буде рахувати за верхньою планкою, тому що їм потрібно пройти процедуру, підготувати постанову, у них, умовно, є готова постанова по 8550 гривень за куб, вони можуть до неї повернутися, і підготують постанову по 9700, тому що до цього їх зобов'язує чинне законодавство. Вони повинні пройти півторамісячну процедуру, місцеві ради на них зараз переклали більшу частину обов'язків.

- Чи відповідає уряд і "Нафтогаз" за ті цифри, які накручують у тарифі зверху облгази?

- Звичайно ж, відповідають. Є НКРЕ, і облгази не можуть гратися з тарифами як їм захочеться. Нещодавно була інформація, що облгази судяться щодо компенсації з НКРЕ, яка їх штрафує, потім вони знову судяться, тому що є неврегульоване питання з обліком газу. І варто сказати, що НКРЕ оперативно реагує, коли в платіжці сума вище, ніж це було передбачено в тому тарифі, який надається.

НКРЭ, и облгазы не могут играться с тарифами как им захочется Фото: Евгений Котенко/Апостоф

- Чи могло відбутися зниження ціни на газ без переговорів із МВФ?

- Це питання могло обговорюватися, тому що ціни реально змінюються. Ми перебуваємо в умовах політичної турбулентності, і ніхто не може сказати, що буде через місяць.

- От саме в травні має бути планове підвищення ціни на газ, згідно з домовленостями з МВФ?

- У той час коли всі чекають президента в особі Володимира Зеленського, я йому не заздрю. Хоча, будь-кому, хто б не прийшов. Тому що з тією ситуацією в економіці та енергетичній галузі - там вигрібати потрібно буде багато, і щигликом пальців неможливо буде ситуацію поміняти.

- Чи відбудеться все-таки підвищення ціни на газ на 24%?

- Я думаю, це станеться автоматично, тому що це передбачено в постанові Кабміну, якщо нічого не станеться, і ця постанова не буде скасована. Якщо президентом стане Зеленський, він потрапляє в такий клінч - йому потрібно буде налагоджувати відносини з Верховною Радою, Кабміном, вирішувати кадрову політику, тому йому буде явно не до того, щоб займатися цими питаннями. І за великим рахунком, він не має права давати подібні вказівки щодо перегляду ціни на газ. Тому підвищення відбудеться, а далі вже питання: чи будемо ми переглядати принципи ціноутворення всередині країни, чи все піде по накатаній, і це буде шлях в нікуди. Навіть якщо дивитися по зростанню заборгованості, це призведе до фінансового колапсу галузі і житлово-комунального господарства в цілому, тому що обороту немає, гроші не приходять на підприємства і не дають можливість вести операційну діяльність.

- Якщо в Україні буде новий президент, уряд, можливо, що з Росією на офіційному рівні відновляться переговори з газових питань? Чи без політичної частини (тема Донбасу, Криму) це неможливо?

- Уже зараз без російського фактора можна обговорювати ціну на газ. Друге, навіщо потрібен російський фактор? Потрібно збереження транзиту, потрібно розуміти, в якому форматі буде функціонувати наша газотранспортна система з правової, технічної точки зору, з ресурсної - який обсяг газу буде проходити, тому що без цього нічого неможливо планувати. Так влаштовано, що газопостачання в Україні зав'язано на транзит газу через українську газотранспортну систему. У будь-якому випадку в середньостроковій перспективі нам потрібно буде виходити на якісь переговори і якось це питання регулювати.

Але якщо ми говоримо про ціну на газ, то у нас достатньо ресурсів, щоб зіграти в мінус і скоротити. Я не думаю, що реальний тариф, який дійсно необхідно буде встановити, буде таким, про який говорили політики в передвиборному процесі. Якщо серйозно говорити про галузь, то думаю, реальний тариф буде близько 5 гривень, тобто 5000 гривень за куб. метр. Ось це, більш-менш, економічно обґрунтовано.

Если серьезно говорить про отрасль, то думаю, реальный тариф будет порядка 5 гривен, то есть 5000 гривен за куб. метр Фото: Евгений Котенко/Апостоф

- Це істотно нижче, ніж зараз.

- Так, і при цьому вистачить усім. Адже якщо ми зараз подивимося на структуру тарифу, то 72% - це НАК. А стандартна ситуація була 30-35%, тому потрібно скорочувати ціну газу як товару і розуміти, що потрібні гроші на роботу тих же облгазів, нам потрібно піднімати інфраструктуру, нам потрібно вирішувати питання з лічильниками і багато інших питань. Звичайно, ця ціна істотно нижча, більш того, це торкнеться бюджету, тому що на субсидії не потрібно буде виділяти такі шалені гроші. Люди самі зможуть платити за тарифами, і на субсидії вже не претендуватимуть 60% громадян, а скажімо, 30%.

Скорочення витрат бюджету, платіжна дисципліна тощо - це поетапні питання, їх за один місяць не вирішити. А після цього треба переходити на прямі переговори, це те, про що говорив Бойко, коли вони поїхали в Москву, що можна піти на 25% нижче Європи. Але там є і свої нюанси, "Газпром" - це ще ті персонажі. Але якщо виходити з того, щоб відштовхуватися від середньоєвропейських цін, давати ціну на 25% дешевше, тоді, так, тим більше, у нас є досить багато аргументів для переговорів.

При усьому моєму скептичному ставленні до команди Коболєва, проте, переговорні позиції вони створили шляхом стамбульських позовів. Адже проблема в тому, що представники "Нафтогазу" стоять у глухому куті: "Газпром" хоче позасудове регулювання, а Коболєв каже, що ми не будемо регулювати без Стокгольма. Варіантів дуже багато. Питання в тому, чи готове буде нове керівництво України виходити на прямі переговори, тому що, якщо ми підемо цим шляхом, я думаю, політика підтягнеться. Без вирішення політичних питань ми все одно не вийдемо з цієї ситуації. Але питання в тому, чи хочемо ми знайти точки зближення і обернути ситуацію собі на користь.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР