RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Чорний понеділок" на ринку нафти: кому потрібна нова війна і як вона "вб'є" Росію

Ціни на нафту впали, але експерти кажуть, що це ще не межа.

Ціни на нафту впали, але експерти кажуть, що це ще не межа. Фото: УНН

У понеділок, 9 березня, вартість бареля нафти Brent на відкритті торгів Лондонської біржі ICE впала на 30% - до 31 долара. Причиною таких змін на ринку став початок нафтової війни між Саудівською Аравією і Росією, через відмову останньої підписувати угоду з ОПЕК+. "Апостроф" розповідає все, що відомо про початок нової нафтової війни і її наслідки.

У п'ятницю, 6 березня, представник Москви на переговорах у Відні відмовився не тільки від запропонованого Саудівською Аравією плану зі скорочення видобутку нафти, але і від підтримки попередньої угоди, що дозволяла керувати світовими цінами на нафту з 2016 року.

У відповідь Саудівська Аравія заявила про намір збільшити видобуток нафти аж до 12 млн барелів на добу і знизити ціни на чорне золото. Зміни відбудуться вже в квітні - з нинішніх 9,7 млн б/д видобуток збільшиться до понад 10 млн б/д, а якщо буде потрібно - понад 12 млн б/д. Крім того, Ер-Ріяд 7 березня зробив знижку для всіх покупців на деякі види сирої нафти - складе вона 6-8 доларів за барель.

На думку джерел The Wall Street Journal, це зроблено заради того, щоб Росії було складніше продавати свою нафту в Європі і їй довелося повернутися за стіл переговорів по угоді ОПЕК+.

"Навряд чи Москва розраховувала на те, що ціни на нафту впадуть до майже 30 доларів - ймовірно, це дуже неприємний сюрприз у тому числі для тих, хто приймав рішення про вихід з угоди", - повідомив старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко.

У результаті ціни на нафту на відкритті понеділкових торгів обвалилися, падіння виявилося найбільшим з часів війни в Перській затоці в 1991 році. Слідом за нафтою почали падати світові ринки і обвалився рубль.

Крім цього, різко впали акції американських компаній, що займаються видобутком сланцевої нафти - інвестори побоюються, що в зв'язку з низькими цінами їм доведеться скоротити виробництво через нерентабельність.

Падіння цін на нафту також відбулося на фінансових ринках. Ф'ючерси на акції США різко впали, як і нафтові валюти, включно з норвезькою кроною і мексиканським песо, в той час як японська ієна і золото підскочили. Тепер, як вважають експерти, опитані Bloomberg, ціни на ринку можуть обвалитися ще нижче.

"Ми, ймовірно, побачимо найнижчі ціни на нафту за останні 20 років у наступному кварталі", - сказав Роджер Диван, аналітик по нафті з IHS Markit Ltd., маючи на увазі, що ціна може впасти нижче 20 доларів за барель.

Біржі в Європі теж впали, зокрема, німецький індекс DAX знизився на 8,09%, а французький CAC 40 - на 6,31%. Одночасно з цим італійський FTSE MIB впав на 4,95%, а Stoxx Europe 600 - на 6,48%. Найбільше падіння продемонстрував індекс Лондонської біржі FTSE 100 - 8,54%.

Ціна нафти є одним з головних показників для російської економіки, від якого сильно залежить рубль. У результаті падіння вартості "чорного золота" долар оновив максимум з березня 2016 року, євро підскочив до 82,2 рубля, побивши максимум з лютого 2016- го. Центральний банк Росії оголосив, що не купуватиме іноземну валюту на внутрішньому ринку протягом 30 днів. Впали і цінні папери.

Аналітики Fitch заявили, що в Росії в зв'язку з глобальною кризою на нафтовому і валютному ринках, що розгортається, не виключена девальвація і дефіцит бюджету.

Напередодні професор Школи фінансів НДУ ВШЕ Іван Родіонов заявив, що обвал цін на нафту призведе до падіння рубля і зростання інфляції в Росії як у 2015-2016 роках.

"Якщо [ціна нафти] впаде до $35 [за барель], цілком можливо, що [курс долара] буде за 80, під 100 рублів. Основне завдання тут просте - наповнити людей порожніми рублями. Істотна частка продуктів щоденного споживання - це імпорт. Все соціальні зобов'язання будуть виконані, але рубль при цьому на третину, на половину впаде. Буде повторення 2015-2016 років: зростання цін у магазинах при фіксованих або навіть трохи зростаючих істотно нижче інфляції доходах населення", - зазначив він.

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб