RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

Всі новини

Глобальна криза і "смерть" бюджету: чим обернеться для Росії падіння рубля

У понеділок, 9 березня, в Росії рекордно впав рубль, долар злетів до 73 рублів у результаті падіння ціни бареля нафти Brent на відкритті торгів Лондонської біржі ICE на 30% до 31 долара.

Про це повідомляє CNN.

Причиною таких змін на ринку став початок нафтової війни між Саудівською Аравією і Росією, через відмову останньої підписувати угоду з ОПЕК+.

Долар оновив максимум з березня 2016 року, євро підскочив до 82,2 рубля, побивши максимумом з лютого 2016-го. Центральний банк Росії оголосив, що не купуватиме іноземну валюту на внутрішньому ринку протягом 30 днів.

"Рішення прийнято з метою підвищення передбачуваності дій грошової влади і зниження волатильності фінансових ринків в умовах значних змін на світовому ринку нафти", - йдеться в заяві.

Уточнюється, що заборона поширюється як на регулярні покупки іноземної валюти, так і на реалізацію покупок, відкладених у 2018 році.

У Центральному банку додали, що рішення про відновлення операцій з іноземною валютою в рамках виконання механізму бюджетного правила буде прийматися з урахуванням фактичної обстановки на фінансових ринках.

Аналітики Fitch заявили, що в Росії в зв'язку з глобальною кризою на нафтовому і валютному ринках, що розгортається, не виключені девальвація і дефіцит бюджету.

Напередодні професор Школи фінансів НДУ ВШЕ Іван Родіонов заявив, що обвал цін на нафту призведе до падіння рубля і зростання інфляції в Росії як в 2015-2016 роках.

"Якщо [ціна нафти] впаде до $35 [за барель], цілком можливо, що [курс долара] буде за 80, під 100 рублів. Основне завдання тут просте - наповнити людей порожніми рублями. Істотна частка продуктів щоденного споживання - це імпорт. Всі соціальні зобов'язання будуть виконані, але рубль при цьому на третину, на половину впаде. Буде повторення 2015-2016 років: зростання цін у магазинах при фіксованих або навіть трохи зростаючих істотно нижче інфляції доходах населення", - зазначив він.

У свою чергу, професор факультету економічних наук ВШЕ Олег Вьюгін вважає, що ситуація з обвалом нафтових цін навряд чи буде катастрофічною для банків РФ, але може вдарити по їх маржі.

"Можливо, якщо ціна протримається на такому низькому рівні, буде деяке підвищення інфляції, відповідно Центральний банк перестане знижувати ставку, а може навіть її підвищить. Але це все поки припущення. Для банків, якщо Центральний банк піде на підвищення ставки - це певний удар по маржі, тому що банки кредитували населення за ставками, що знижуються, якщо ж Центральний банк підвищить ставки, то, відповідно, їм доведеться підвищувати ставки по депозитах і, відповідно, буде зменшуватись маржа", - заявив він.

Глава комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков зазначив, що не очікує повторення кризової ситуації 2014 року на тлі нинішнього падіння цін на нафту

"Ситуація 2014 роки навряд чи повториться, бо ЦБ вже накопичив досвід роботи в таких ситуаціях і буде реагувати набагато швидше і ефективніше", - підкреслив він.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Чорний понеділок" на ринку нафти: кому потрібна нова війна і як вона "вб'є" Росію.