RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бенкет під час коронавірусу: які продукти подорожчають через карантин

Все залежить від термінів карантину

Все залежить від термінів карантину Фото: УНІАН

Українці запасаються найнеобхіднішим, побоюючись дефіциту продуктів і медикаментів через пандемію коронавірусу. Особливо серед населення популярні медичні маски і гречка. "Апостроф" з'ясовував, що вже подорожчало, і що буде з цінами далі.

Загроза поширення епідемії коронавірусу і введення карантину, покликаного цю епідемію приборкати, підштовхнули багатьох українців до того, щоб зробити значні запаси найнеобхіднішого на випадок виникнення дефіциту і/або зростання цін на відповідні товари.

Очевидно, що громадяни почали змітати з полиць медикаменти, а також засоби індивідуального захисту, в результаті чого вони зникли з полиць - принаймні на певний час. Аптеки в зв'язку з цим навіть стали вивішувати оголошення про відсутність тих чи інших товарів у продажу. А спекулянти і недобросовісні торговці накрутили ціни на медичні маски до космічних розмірів, але люди все одно їх купують.

Однак ситуація може незабаром змінитися, вважає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. За його словами, в країні не було такого попиту на ці товари, а тому їх просто не виробляли в таких обсягах.

"Якщо раніше купували 100 тисяч флаконів антисептика на місяць, то зараз готові купити мільйон, але випустити стільки просто неможливо. Те ж саме - з масками. Але зараз на пошиття масок перемкнулися всі цехи, які виробляли одяг, постільну білизну", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Експерт додав, що торгівля теж поки не перебудувалася, і мережі ще істотно не збільшили обсяги замовлень у виробників.

Антивірусний набір

Дорожчають не тільки медикаменти, але й продукти харчування. За даними Українського проекту бізнес-розвитку у плодоовочівництві на сьогодні оптова ціна цибулі становить 12 гривень/кілограм, тоді як кілька днів тому вона була на рівні 6 гривень/кілограм. Однак причина такого подорожчання полягає в тому, що у вітчизняних овочесховищах залишилося не дуже багато якісної цибулі, бо на початку поточного року його активно експортували до Румунії та Молдови, а також в країни Близького Сходу.

Також подорожчав часник: за тиждень його оптова ціна на кілограмі зросла з 45 до 50-60 гривень. Буквально на одну гривню подорожчала картопля, що пояснюють скороченням поставок з Білорусі. Ціни на інші овочі не змінилися.

Незважаючи на те, що оптова ціна на мед не виросла, у роздробі, через зростання продажів, збільшуються ціни. Причому не стільки на сам мед, як на продукти бджільництва - прополіс, настойку воскової молі.

З огляду на те, що за останні тижні фіксується істотне подорожчання лимонів, можна зробити висновок, що ростуть ціни на так звані "антивірусні" продукти, попит на які виріс у зв'язку з коронавірусом. І це незважаючи на те, що, як заявляють медики, ці продукти не допомагають в лікуванні захворювання.

Черга в АТБ, Київ, 17 березня Фото: УНІАН

Яка ситуація з продуктовими цінами зараз? Принципового подорожчання, за винятком, можливо, горезвісної гречки, яка в мережі стала мемом, не відбулося.

Фахівці також не бачать значних цінових відхилень.

"На сьогоднішній день не можна говорити про серйозне подорожчання в зв'язку з коронавірусом. Навіть ті товари, які наші громадяни купують в період паніки - а це класичний набір: гречка, макарони, сіль і туалетний папір - теж не подорожчали", - сказав "Апострофу" виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

При цьому основна овочева група навіть дешевшає. І вперше за тривалий період часу хліб зупинився у ціні.

Олексій Дорошенко також зазначає, що немає однозначних прикладів подорожчання продуктів, пов'язаних з підвищеним попитом у зв'язку з карантином. Що стосується гречки, то її просто стало менше.

"Залишився здебільшого найдорожчий вид гречки. Відповідно вона не те, щоб подорожчала, просто інших видів уже немає", - пояснив фахівець.

Крім того, дефіцит того чи іншого товару може бути ситуативним - тобто він з'являється на полицях магазину вже на наступний день або через кілька діб.

Це не означає, що ціни на продукти взагалі не ростуть - є інфляція, і в межах показників цієї інфляції на рівні 3-4% на рік ціни на продукти підростають, зазначив Олег Пендзин.

Природно, якщо знизиться імпорт деяких продуктів, а він, до речі, вже дещо скоротився, ціни на них збільшаться. Також зростання цін викликане девальвацією гривні.

"Але поки воно незначне - у межах 4-5%", - каже Олексій Дорошенко.

Всерйоз і надовго

Але як будуть себе "вести" ціни в подальшому?

Якщо курс гривні буде знижуватися, ціни на імпортні товари продовжать рости. Це, насамперед, екзотичні фрукти - апельсини, лимони, банани, а також риба.

Лимони та інші імпортні фрукти можуть подорожчатиФото: pixabay.com

"При цьому, 92% продуктів на столах українців - вітчизняного походження", розповів Олег Пендзин.

Разом з тим, ціни в Україні вже цілком європейські, і, якщо якісь продукти з якоїсь причини дорожчають, починають постачати аналогічні товари по імпорту з-за кордону. Як приклад експерт навів картоплю, яка у 2019 році через подорожчання вітчизняного продукту, завозилася з Білорусі.

"Така ж ситуація була по гречці, по цибулі, це ж стосується яблук, м'яса і багато чого іншого, - сказав Пендзин. - Але, оскільки зараз дуже дешевшає гривня, є ймовірність зростання цін, тому що балансова ціна імпорту стає вищою".

Зрозуміло, недобросовісні торговці, користуючись загальною панікою, можуть накручувати ціни, але влада обіцяє жорстко карати за такі дії. За словами Олексія Дорошенка, в Україні створена урядова моніторингова група, яка буде відслідковувати подібні випадки.

Але зростання цін не уникнути, якщо епідемія коронавірусу затягнеться.

"Ми можемо побачити шоковий сценарій як в 2008 або 2014 роках", - вважає Дорошенко.

В цьому випадку дорожчатиме все, і, насамперед, все ті ж продукти підвищеного попиту - хліб, крупи, молочні продукти, борщовий набір, меншою мірою м'ясо.

Однак дефіциту продуктів, на думку експертів, не буде.

"Ми вирощуємо більше, ніж нам необхідно", - підкреслив Олексій Дорошенко.

Адже вся продукція на експорт не піде.

"Зараз продавати її на внутрішньому ринку вигідніше, ніж за кордон", - підсумував експерт.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР