RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна чи інтереси однієї людини: МВФ погодився допомогти Україні за умови

Сьогодні в буквальному сенсі на кін поставлена доля країни

Сьогодні в буквальному сенсі на кін поставлена доля країни Фото: Getty Images

Україна найближчим часом може отримати багатомільярдну допомогу від Міжнародного валютного фонду. МВФ готовий дати нашій країні гроші, але висуває низку умов. "Апостроф" дізнався, що повинна зробити наша країна, щоб отримати фінансування.

Україна просить Міжнародний валютний фонд (МВФ) якомога швидше надати фінансову допомогу в межах програми, яка так і не була узгоджена в 2019 році. Раніше українська влада не поспішала виконувати всі умови фонду, так як його підтримка була для країни некритична - головне було перебувати в програмі МВФ, так як це - позитивний сигнал для міжнародних інвесторів.

Однак все змінилося з поширенням коронавірусу COVID-19. Введені по всьому світу жорсткі обмежувальні заходи "остуджують" глобальну економіку, світ занурюється в рецесію, яка може виявитися більш тяжкою за кризу 2008 року. А це означає, що Україна, незважаючи на те, що вона більш підготовлена до кризових явищ, ніж 12 років тому, без зовнішньої допомоги навряд чи впорається. Тим більше, з кінця минулого року не виконується бюджет по доходах, що тільки погіршує ситуацію.

Допоможемо, чим зможемо

Минулої неділі, 22 березня, відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським та главою МВФ Крісталіною Георгієвою. "Ми обговорили збільшення суми підтримки України зі сторони фонду під час великих викликів для економіки, пов'язаних зі світовою пандемією. Україна усвідомлює, що сьогодні потрібно діяти активно і швидко, щоб мінімізувати негативний вплив пандемії і пов'язаних з нею обмежень на економіку і добробут громадян", - заявив під час телефонної розмови Володимир Зеленський. Крісталіна Георгієва, в свою чергу, повідомила, що провела "конструктивну розмову" з президентом Зеленським і висловила підтримку Україні, "тому що країна стикається з величезними викликами, пов'язаними з COVID-19".

Це офіційна частина інформації. Неофіційна полягає в тому, що МВФ готовий надати нашій країні допомогу. Причому, дійсно, мова йде про збільшення її розміру. Якщо раніше передбачалося, що загальна сума нової програми становить близько 5,5 мільярда доларів, то зараз передбачається, що вона буде на рівні 7 мільярдів доларів.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна ГеоргієваФото: Getty images

Інформацію про допомогу зі сторони МВФ і збільшення її розміру "Апострофу" підтвердили три незалежні один від одного джерела. Один зі співрозмовників видання - близький до штаб-квартири фонду у Вашингтоні, два інших - до уряду України.

Джерела кажуть, що очікується ще й виділення додаткової допомоги, яку МВФ пообіцяв країнам в їх боротьбі з епідемією коронавірусу. Раніше йшлося про те, що коронавірусний транш може становити 500 мільйонів доларів, проте пізніше його сума була збільшена до 1,4 мільярда доларів. При цьому обговорюється варіант, при якому Україна в межах боротьби з коронавірусом отримає 3 мільярди доларів. Правда, джерела дещо по-різному тлумачать цю інформацію. Одне з них стверджує, що всі 3 мільярди надійдуть від МВФ, тоді як двоє інших вважають, що в цю суму будуть включені гроші інших міжнародних фінансових організацій. У будь-якому випадку, очікується, що загальний обсяг допомоги для України становитиме близько 10 мільярдів доларів.

Не все так просто

Але фонд висуває нашій країні кілька умов. Одна з них є, швидше, формальністю, говорить один зі співрозмовників "Апострофа". Це - затвердження Верховною Радою нової програми Кабінету міністрів на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем - адже переговори з МВФ щодо програми фінансування велися з колишнім урядом, який очолював Олексій Гончарук.

Друга умова більш складна. Йдеться про законопроект, який покликаний зробити неможливим повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам. Цей документ також відомий як "антиколомойський" законопроект, так як колишній співвласник "ПриватБанку" Ігор Коломойський через суд домагається його повернення під свій контроль або великої компенсації за нього - орієнтовно, 2 мільярди доларів.

Раніше МВФ також вимагав від України прийняття закону про ринок землі, але зараз не наполягає на цьому. Принаймні, для отримання нинішнього фінансування.

Олексій Гончарук радіє прийняттю закону про ринок землі в першому читанніФото: УНІАН

Технічно весь процес прийняття рішень в Раді повинен зайняти не більше тижня, кажуть джерела. Однак насправді все набагато складніше. Пов'язано це з тим, що, як раніше писав "Апостроф", Ігор Коломойський всіляко блокує прийняття законопроекту щодо "ПриватБанку".

Раніше Володимир Зеленський висловлювався на користь прийняття цього законопроекту. В Офісі президента стверджують, що не залишають сподівань, що закон все-таки буде прийнято.

Сьогодні в буквальному сенсі на кін поставлено долю країни. Якщо багатостраждальний закон буде прийнятий, Україна отримає багатомільярдну допомогу, і це допоможе їй мінімізувати втрати від зумовленої коронавірусом кризи. Якщо пріоритет буде віддано інтересам однієї людини, нехай і дуже впливової, країну очікує сповзання в рецесію і неминуче зубожіння населення, а також, цілком можливо, дефолт. Утім, це якраз те, до чого закликає Ігор Коломойський.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту