RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нафта пішла в круте піке: кому вигідний колосальний обвал на ринку і що буде далі

Причин глобального падіння цін кілька, ситуація на ринку дуже тривожна.

Причин глобального падіння цін кілька, ситуація на ринку дуже тривожна. Фото: mk.ru

У понеділок, 21 квітня, вперше в історії травневі контракти на американську нафту WTI на торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) досягли від'ємних значень - до мінус 55 доларів за барель. Незабаром пішла в мінус російська нафта марки Urals, її ціна за барель опустилася до мінус двох доларів. Подешевшала і північноморська Brent, хоча не так сильно. "Апостроф" розповідає, що трапилося на ринку, кому вигідний обвал і що буде далі.

Глобальний обвал цін на північноамериканську марку WTI вперше в історії спостерігався на травневих контрактах - ціна за барель стала від'ємною, що означає, що продавець повинен доплатити покупцеві. Червневі контракти торгувалися на NYMEX значно дорожче - за ціною 21,37 долара за барель. Це на 15% нижче рівня, на якому торги закрилися в минулу п'ятницю.

Падіння вартості нафти не означає, що в реальності продавці будуть платити покупцям, як це декларується, оскільки на біржах йде торг не "живою" нафтою, а цінними паперами на фючерси - деривативами. Термін дії травневих контрактів закінчується вже вівторок, 21 квітня, що частково може пояснити спад, що стався на ринку.

Кому вигідний обвал

Аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук вважає, що нинішнє падіння цін на нафту до від'ємних значень є грою американських нафтовиків і банків, щоб вибити держпідтримку для галузі. За його словами, обвал на ринку не означає, що компаніям уже не вистачає резервуарів для нафти.

"Просто не хочуть зупиняти видобуток, тому що потрібно віддавати кредити. Будуть банкрутити компанії. На травень так пішло, тому що США увійшли в пік історії з вірусом. У березні сланцевики йшли на банкрутство десь на 120 млрд доларів. Потім традиційний видобуток додав ще прогнозів на банкрутство на 250 млрд. Ідеальний час, щоб банки списали борги і взяли на це гроші в уряду США", - заявив він "Страні".

Керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев заявив, що зміни котирувань на руку спекулянтам, які зможуть більше заробити. Більшість тих, хто не збирався торгувати реальною нафтою, вийшли з торгів, коли ціна була вище нуля.

"Для країн-видобувачів зараз складний момент. У них є три варіанти. Перший - швидко скорочувати видобуток, що можуть зробити США за рахунок сланцевих технологій, але не може Росія, так як у неї багато родовищ знаходяться на завершальній стадії розробки і, якщо зараз припинити видобуток, потім його вже не можна буде відновити. Другий - різко наростити продажі за низькими цінами і виграти за рахунок обсягів. Третій - продавати надлишки хоча б за скільки-небудь. Для країн-покупців у зв'язку з цим зараз сприятливий момент для формування стратегічних запасів. Закупівлі активно веде Білорусь. У нас це неможливо, так як немає нормативної бази. Законопроекту про створення таких запасів так і не дали хід", - сказав він.

Віце-президент "Лукойлу" Леонід Федун вважає, що падіння цін на нафту є технічним моментом, адже йде закриття травневих контрактів, але відображає ситуацію з нестачею резервуарів для зберігання нафти. Її менше купують через ситуацію з коронавірусом, а виробники не зупиняють видобуток у надії, що конкуренти першими підуть з ринку.

Вперше в історії основний американський хаб у Кушингу практично заповнений, якщо ситуація на ринку не зміниться, ціна на липневі контракти впаде. Ситуація з Urals і Brent в Європі складна, але поки не катастрофічна, оскільки угода ОПЕК+ зняла тиск з ринку.

Старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко вважає, що обвал цін може носити емоційний характер.

"Ціни на ф'ючерси WTI з поставкою в червні-серпні поки торгуються в коридорі 20-30 доларів, а в вересні-грудні - 30-35 доларів. Тобто ринок вірить у поступове відновлення цін", - сказав він.

За словами аналітика Raiffeisenbank Андрія Поліщука, різке падіння пов'язане з тим, що країни-учасниці угоди ОПЕК+ поки не скоротили видобуток. Саудівська Аравія видобуває більше 12 млн барелів на добу, великі обсяги нафти відправили в США, що вплинуло на падіння цін на марку WTI, що добувається в Техасі.

Що буде далі

Президент США Дональд Трамп відреагував на рекордне падіння цін на нафту, пояснивши його "фінансовим тиском". За його словами, ціни повернуться до колишнього рівня, а криза - хороший привід, щоб заповнити резерви.

"Якщо ви подивитеся на місяць вперед, думаю, ціна десь $25-28 за барель... Це більше фінансове питання, ніж нафтова ситуація ... Це всього лише фінансовий тиск", - підкреслив він.

У Аналітичному кредитному рейтинговому агентстві (АКРА) заявили, що обвал цін стався в результаті закінчення терміну продаж ф'ючерсів, а також у зв'язку з переповненням сховищ. Залізнична комісія Техасу, яка займається видобуванням вуглеводнів, найближчим часом може ухвалити рішення про скорочення видобутку.

Директор російської Національної ліги фінансових радників Андрій Паранич вважає, що колосальне падіння вартості нафти не говорить про те, що вона нікому більше не потрібна, оскільки контракти на її постачання в літні місяці торгуються на рівні 20-25 доларів за барель, а осінні ф'ючерси - близько 30 доларів. Тобто саме цю ціну закладають у свої прогнози та продавці, і покупці.

Падіння цін на нафту істотно вдарить по економіці Росії і курсу рубля. Провідний аналітик Forex Optimum Іван Капустянський зазначив, що нафтогазовий сектор дає близько чверті ВВП Росії, а бюджет країни формується більш ніж на 30% з нафтогазових доходів. Низька вартість нафти впливає на його стійкість.

Він додав, що ослаблення рубля зумовлено падінням цін на нафту через побоювання за глобальний попит, а також проблеми зі складуванням надлишків нафти. Поки підстав для відновлення цін немає, а це значить, що рублю загрожують серйозні проблеми.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними