RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні чекають на рекордний урожай зернових: як зміниться ціна хліба

На ціну хліба впливає не тільки урожай

На ціну хліба впливає не тільки урожай Фото: pixabay.com

У 2021 році, за прогнозами Міністерства економіки, врожай зернових буде кращим, ніж минулорічний. Більш того, очікується рекордний врожай за всю історію незалежної України. "Апостроф" з'ясовував, як це вплине на ціну хліба та інших продуктів харчування.

Найбільший врожай українські аграрії зібрали в 2019 році - тоді він склав 75 мільйонів тонн. При цьому в 2020 році показники були істотно нижче - 65,4 мільйона тонн.

В 2021-му, вважають в Мінекономіки, наші аграрії встановлять новий рекорд. І навіть якщо цього року не буде зібрано 75+ мільйонів тонн, то врожай буде одним з найкращих за 30 років незалежності.

Зокрема, очікується дуже непоганий врожай пшениці - він може перевищити 30 мільйонів тонн. Для порівняння, в 2020 році він був близько 25 мільйонів тонн, а в 2019-му вдалося зібрати трохи більше 28 мільйонів тонн пшениці.

Зазначимо, що показники врожаю зернових впливають і на інші продукти харчування. Наприклад, на м'ясо, адже в собівартості продукції птахівництва корми в середньому займають до 70%. Також врожайність зерна на 60% впливає на вартість яйця - це ціна комбікорму.

Бензин важливіший

Чи можна очікувати, що хороший врожай сприятиме зниженню цін на всю лінійку продуктів харчування в Україні, які дуже сильно подорожчали в кінці минулого і на початку нинішнього року через невисокий врожай?

Почнемо, зрозуміло, з хліба.

"Цар столу" постійно дорожчає в Україні, і цей рік не став винятком.

"Так, з початку 2021 року батон "Київський" нарізний (500 грамів) подорожчав на 1 гривню - з 18,94 до 19,94 гривень, хліб пшеничний коштував 19,53 гривень, а зараз ціна коливається в районі 22,95 гривень, хліб житній український "Столичний" коштував 24,62 гривень, а зараз вартує 29,75 гривень, лаваш "Кавказький" коштував 16,39 гривень, а зараз його ціна становить 17,10 гривень", - розповів "Апострофу" аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак.

На думку експерта, до кінця року інфляція в Україні повинна трохи сповільнитися, і на тлі більш високої врожайності темпи зростання цін на хліб також знизяться.

Але хороший врожай зернових не призведе до здешевлення хлібобулочної продукції.

Урожай зернових не призведе до здешевлення хліба Фото: pixabay.com

При цьому на ціни більшою мірою впливатимуть зовнішні чинники, зокрема, світові котирування нафти. Якщо на початку липня 2020 року барель марки Brent коштував трохи більше 43 доларів, то за рік він торгується за ціною 77 доларів.

"Є ризик подорожчання нафти в світі, що відіб'ється на вартості літра бензину. І, як наслідок, це відіб'ється на продуктах харчування, - говорить Максим Орищак. - Врожайність буде стримувати темпи зростання цін, проте на етапі збору врожаю та інших ланок в ланцюжку доставки товару споживачеві фактор енергоресурсів, вартості палива стане визначальним в динаміці цін".

Експерт додав, що інші продукти в Україні також залишаються "у владі вартості бензину". Якщо підвищаться транспортні витрати, то ціни на них також зростатимуть.

З оглядкою на світ

Але ціни на нафту - не єдиний зовнішній фактор, що впливає на ціни продуктів харчування в Україні.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин не поділяє оптимізму Міністерства економіки та вважає, що врожай поточного року становитиме близько 70 мільйонів тонн (і 100 мільйонів тонн разом з олійними культурами). Він зазначив, що наша країна значною мірою залежить від експорту аграрної продукції - і, як наслідок, від цін на світових ринках.

Для внутрішнього споживання нашій країні цілком достатньо 20 мільйонів тонн зерна, відповідно, на експорт в нинішньому році піде 50 мільйонів тонн (а то і більше, залежно від того, яким буде врожай).

Але виробники зерна не продаватимуть свою продукцію на внутрішньому ринку дешевше, ніж на експорт.

"Україна повністю залежить від світової динаміки цін на продовольство. Якщо ми говоримо про настільки значну частку експорту, то зрозуміло, що будь-яка динаміка зміни цін на світовому ринку автоматично призводить до зміни цін на внутрішньому ринку", - сказав він "Апострофу".

Зокрема, за останній рік кукурудза на світових ринках подорожчала вдвічі, пшениця - на 35-40%, соняшникова олія - на 55%.

"І на ті ж відсотки ціни ростуть у нас в країні", - підкреслив експерт.

Але якими будуть ціни на світових ринках? Тут важко давати прогнози.

"Наприклад, в листопаді минулого року на світовий ринок вийшов Китай і почав скуповувати харчі для наповнення своїх резервів. Ніхто цього не очікував і не міг спрогнозувати", - розповів експерт.

Відповідно, так само складно спрогнозувати ціни в Україні.

"Хоча можна очікувати, що ціна на хліб, як росла, так і буде рости десь на 1-1,5% на місяць, незалежно від обсягів врожаю і динаміки (світових) цін", - зазначив Пендзин.

Тобто якщо для зручності округлити нинішню середню ціну хліба до 20 гривень, то неважко підрахувати, що до кінця року вона збільшиться на 1-1,5 гривні.

Таким чином, ми може радіти гарному врожаю, який очікується в нинішньому році, і навіть сподіватися, що він встановить новий рекорд. Адже, чим більший врожай, тим більше зерна буде продано на експорт, і тим більше іноземної валюти прийде в країну. Але ось чекати зниження цін на хліб та інші продукти харчування не варто.

Новини партнерів

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб