RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За планом Путіна: бізнес йде з Росії, повертаючи країну в часи СРСР

Жителі РФ залишаються без звичних товарів, послуг та технологій

Жителі РФ залишаються без звичних товарів, послуг та технологій Фото: Pixabay

Країни Заходу запровадили безпрецедентно жорсткі санкції проти Росії за її агресію щодо України. Ці обмежувальні заходи супроводжуються виходом іноземного бізнесу з РФ, що призведе до зникнення в цій країні вже звичних для її мешканців товарів та послуг. При цьому деякі сфери, наприклад, транспорт та охорона здоров'я, опиняться у вкрай плачевному стані. "Апостроф" розбирався, від чого позбавлять росіяни, і як їхня країна повертається в печерні часи СРСР.

Півцарства за Бігмак

Протягом останніх днів Росія стала світовим лідером з кількості санкцій, накладених на країну, обігнавши за цим показником навіть таких одіозних вигнанців, як Північна Корея та Іран.

Проте самими лише санкціями на державному рівні економічні проблеми країни-агресора не обмежуються. Щодня поповнюються списки міжнародних компаній, які припиняють або обмежують свій бізнес в Росії. Серед тих, хто направився на вихід, є представники найрізноманітніших галузей економіки. Є постачальники продуктів харчування, такі, як виробник молочки Danone. Є мережі громадського харчування, зокрема McDonald's (який оголосив про припинення роботи 850 закладів, розташованих на території Росії), KFC та інші. Виробник напоїв Coca Cola спочатку заявив, що не має наміру згортати бізнес в Росії, проте згодом під тиском громадської думки все ж таки погодився закрити свої заводи і припинити продаж продукції.

Виходять з Росії і відомі бренди одягу (H&M, Mothercare, Prada, Reserved). А черги росіян до магазинів IKEA, щоб наостанок прикупити там щось із домашнього краму, вже стали темою безлічі інтернет-мемів.

Особливий ажіотаж утворився навколо McDonald's. До ресторанів перед їхнім закриттям вишикувалися величезні черги з бажаючих востаннє скуштувати гамбургер і смажену картоплю. Вони нагадують знамениту чергу в перший радянський McDonald's на Пушкінській площі в Москві, яка, на думку багатьох сучасників, стала ознакою початку остаточного розпаду Радянського Союзу. Тож сьогоднішні черги символізують своєрідне повернення Росії до СРСР.

З’явився навіть новий різновид спекуляції - перепродаж бутербродів. Російські сайти об’яв рясніють пропозиціями, які вражають уяву. Наприклад, "набір", що включає чотири гамбургера і вісім нагетсів, пропонують придбати за 20 тисяч рублів. Тобто, якщо вважати, що реальний курс долара (на чорному ринку, оскільки продаж населенню валюти там уже офіційно заборонили) складає сьогодні близько 200 рублів, то вартість такого набору сягає 100 доларів.

Звичайно, неможливість придбати заморський бутерброд чи бюстгалтер від Victoria's Secret (ця фірма також закриває мережу своїх закладів в Росії) доставить росіянам безліч побутових незручностей. Проте наслідки відходу міжнародних компаній з російського ринку цим далеко не обмежуються.

"Кожній країні для розвитку потрібні прямі іноземні інвестиції, - коментує засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан. - Ми бачимо в світі багато прикладів того, як країни, яким вдалося залучити значну кількість таких інвестицій, зробили великий стрибок в економіці (наприклад, Китай). Іноземні компанії приносять гроші, створюють робочі місця, завозять технології і передові методики ведення бізнесу. Це корисно і для місцевого бізнесу, який активно переймає стратегії у іноземців. З виходом міжнародних компаній, всі ці можливості для Росії будуть втрачені".

Крім того, відхід іноземних інвесторів призведе до втрати великої кількості робочих місць. Причому не лише на самих підприємствах з іноземним капіталом, але й на суміжних. Наприклад, закриття McDonald's (компанія певний час продовжить сплачувати співробітникам зарплату) боляче відіб’ється на виробниках харчових продуктів, транспортниках та інших підприємствах.

"За приблизними оцінками, закриття міжнародних компаній може викликати зростання безробіття в Росії на 2,5-3 мільйони чоловік, - говорить Іван Компан. - Всі ці люди потребуватимуть соціальної підтримки від держави. Тож замість того, щоб виробляти національний продукт, вони будуть приносити державі збитки".

Все це сприятиме економічному занепаду Росії. За попередніми оцінками провідних фінансових експертів, в першому кварталі 2022 року її ВВП скоротиться на 20%, порівняно з четвертим кварталом минулого року. І компенсувати це падіння буде практично неможливо, оскільки іноземний капітал повернеться до Росії ще дуже нескоро (якщо взагалі повернеться).

Back in the USSR

Проте зникнення популярних міжнародних брендів – не найсерйозніший наслідок виходу іноземного капіталу з Росії. Разом із харчевнями, виробниками напоїв і одягу, з країни йдуть і фірми, які визначають уклад сучасного технологічного суспільства.

"Сьогодні рівень розвитку технологій в Росії і без того не надто високий, - говорить виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук. - А відтік іноземного капіталу та заборона на імпорт технологій ще більше погіршить ситуацію".

На сьогоднішній день росіяни позбавляються таких звичних і поширених в усіх куточках світу технологій, як карткові платіжні системи Visa та Mastercard. З ринку повністю виходять компанії Apple та Google, що з часом зробить практично неможливим використання смартфонів. Також повністю закривають свій сервіс для росіян електронні платіжні системи Apple Pay, Google Pay, PayPal та інші. Припиняють будь які продажі на території агресора Amazon та eBay.

Також Росія залишиться без продукції лідерів сучасного ринку електронних технологій. Про завершення співробітництва з країною-агресором оголосили провідні виробники комп’ютерів та їхніх складових, такі як Intel, IBM, AMD, Dell Ericsson та інші. А також виробники програмного забезпечення, наприклад Adobe Autodesk, Cex Io, Microsoft тощо. Відтепер росіяни навіть будуть позбавлені можливості користуватися сервісом Google Maps.

І, як вишенька на торті: доступ росіянам перекрито також до одного з найпотужніших у світі постачальників "полунички" - сайту Pornhub.

Назвати зараз всі ІТ-компанії та сервіси, від яких позбавляють росіян, практично неможливо. Проте зрозуміло, що вже незабаром жителі РФ втратять доступ до всього, що формує сучасне інформаційне суспільство, і без чого вже неможливо навіть уявити життя в сьогоднішньому світі.

Також величезні зміни чекають на транспортний сектор. Ринок Росії покидають провідні виробники транспортних засобів: авіабудівні компанії Boeing, Airbus, Embraer, виробники залізничної техніки Bombardier та Alstom.

Все це має досить далекосяжні наслідки. Адже машини Boeing та Airbus складають основу авіапарку російських перевізників. Причому переважна більшість літаків знаходяться у лізингу, тобто належать іноземним компаніям і використовуються перевізниками на правах оренди. Тож сьогодні вони у зв’язку з розривом співробітництва повинні бути повернені власникам. Перші арешти в закордонних аеропортах на вимогу лізингодавців вже відбулися.

Фото: Pixabay

Хоча, росіяни в своєму фірмовому стилі вирішили, що літаків власникам вони не повернуть. За кордон на них літати, правда, тепер не вийде. Але можна використовувати всередині країни.

Втім це проблеми також не вирішує, оскільки літаки потребують постійного технічного обслуговування за участю компанії-виробника. Росія заявила, що візьметься обслуговувати літаки самостійно, закуповуючи запчастини на ринку, який славиться виробництвом різного роду копій - в Китаї. Проте влада Китаю, не бажаючи псувати стосунки з провідними авіабудівниками, спростувала цю інформацію, заявивши, що запчастини для літаків в Росію постачатися не будуть. Тож буквально через кілька місяців, коли виникне серйозний дефіцит запчастин, російська авіація може "приземлитися" надовго.

Дається вже взнаки і припинення співробітництва з виробниками залізничного обладнання. На російських залізницях введено режим жорсткої економії, скорочується кількість пасажирських поїздів та знижується їхній клас. І це при тому, що від моменту розриву співробітництва з виробниками локомотивів, двигунів, підшипників та інших комплектуючих пройшло лише два тижня.

Ну і, звичайно, автотранспорт. Про вихід з російського ринку оголосили практично всі великі світові автоконцерни. Серед них і виробники вподобаних російськими скоробагатьками люксових брендів (Ferrari, Rolls-Royce, Cadillac, Mercedes-Benz) і більш демократичні компанії (Chevrolet, Renault, Škoda, Toyota, Volkswagen, Volvo).

"Найвище досягнення російського автопрому на сьогоднішній день - це "Лада Калина", - говорить Іван Компан. - І, очевидно, російським споживачам доведеться в майбутньому задовольнятися цим рівнем".

Оголосили про закриття своїх філій в Росії і Білорусі аудиторські компанії з так званої "великої четвірки": Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young и KPMG. Присутність цих компаній на ринку будь якої країни є вкрай важливою. Адже для укладення серйозних зовнішньо-економічних угод в більшості випадків потрібна аудиторська перевірка, зроблена однією з цих компаній. Відтепер російські і білоруські підприємства будуть позбавлені можливості пройти такі перевірки, і це стане ще однією значною перешкодою для експорту та імпорту, які залишаться після введення санкцій.

Ще одна галузь,в якій Росія критично залежить від імпорту - охорона здоров’я. Практично все медичне обладнання, технології і більшість медичних препаратів імпортуються із західних країн. І припинення їх постачання призведе до серйозних проблем в цій галузі.

Зазначимо, що в російських аптеках вже спостерігається дефіцит елементарних ліків. Спостерігаються проблеми з такими медикаментами, як "Тантум Верде", бальзамом "Зірочка" і навіть з усім відомим валідолом.

Найкраща санкція - ембарго

Проте мабуть найдошкульнішими для Росії (хоча населення, що стоїть у чергах за бутербродами, білизною і меблями, можливо цього і не усвідомлює) будуть обмеження, накладені на постачання обладнання і технологій для видобутку вуглеводнів - нафти і газу. Ці галузі економіки, які складають левову частку російського експорту і, відповідно, валютних надходжень, попали під міжнародні санкції. І компанії, які присутні на російському ринку, припинили співробітництво.

"Для того, щоб видобути нафту і газ, потрібне спеціальне обладнання, від якого залежить, наскільки використовується потенціал родовища, - говорить Іван Компан. - А на деяких родовищах без сучасного обладнання видобуток вже взагалі неможливий. Тож такі санкції незабаром призведуть до зниження видобутку вуглеводнів".

Проте, на думку експертів, обмеження у постачанні видобувних технологій і обладнання є, хоч і дієвим, але недостатнім заходом.

"Основним джерелом достатку Росії були і залишаються сектори навколо видобування та обслуговування видобутку нафти та газу, - говорить Дмитро Боярчук. - Тому найбільш дієвою санкцією для Росії було б накладення ембарго на експорт енергоносіїв".

Поки що про повне ембарго на нафту і газ з РФ заявили США та Канада. Велика Британія запроваджує поступове ембарго на російські вуглеводні впродовж 2022 року. Проте Європейський Союз не готовий повністю заборонити їхній імпорт з Росії. Особливо це стосується російського газу, на який припадає близько 40% газового імпорту ЄС.

Втім, Євросоюз планує на 70% скоротити закупівлі нафти та газу в РФ вже до кінця цього року.

Фото: Pixabay

Окрім того, вже зараз є фактичне ембарго, оскільки багато енергетичних компаній з власної ініціативи відмовляються від співробітництва з російськими контрагентами і не купують в них нафту.

Читайте також: Справа пахне газом: США вдарили по Росії енергетичним ембарго

Чи допоможе Китай?

Звичайно, російське керівництво традиційно стверджує, що відсутність співробітництва із Заходом ніскільки не дошкулить країні. А необхідні товари і технології можна придбати і в інших місцях. Переважно при цьому як альтернатива згадується Китай, який Росія традиційно вважає своїм союзником.

Китай дійсно явно не засуджує російський напад на Україну. Проте і вступати в конфронтацію з США та Європою через це не виявляє бажання.

"Річний товарообіг Китаю з Заходом - більше трильйона доларів, - говорить Іван Компан. - З Росією - до 100 мільярдів доларів. Тож навряд чи Пекін піде на те, щоб зіпсути стосунки з Заходом заради співробітництва з Росією".

Прикладом може служитити вже згадана відмова від постачання авіаційних запчастин, а також небажання китайських банків працювати з російськими, які потрапили під санкції.

"Звичайно, Китай не відмовиться повністю від співробітництва з Росією, - вважає експерт. - Проте це не будуть стосунки рівноправних партнерів. Китай діятиме з позиції сили, для того щоб витиснути з російської економіки природні ресурси за дуже низькою ціною".

Цю думку частково підтверджують повідомлення про те, що китайське керівництво розглядає питання про придбання пакетів акцій "Газпрому" і нафтодобувних компаній в Росії.

До того ж, попри сподівання російського керівництва, китайський ринок навряд чи зможе запропонувати все необхідне.

"В Китаї можна отримати далеко не всі технології, - вважає Іван Компан. - Наприклад, електронні мікрочіпи, без яких зараз неможливо виробляти практично жодну складну техніку, в тому числі, озброєння, виробляють інші країни (Тайвань, США тощо)".

Тож попри намагання РФ робити вигляд, що санкції і втеча інвесторів підуть їй тільки на користь, реальність така, що вже найближчим часом на неї чекають значний економічний спад і технологічний відкат на кілька десятиліть. Фактично вона опиниться в тому ж становищі, що і Радянський Союз у 80-х роках минулого століття. І можливо з тим же результатом.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними