RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не час давити на гальма: як працюють санкції проти економіки Росії

Пропаганда РФ щосили намагається довести, що санкції не мають жодного ефекту

Пропаганда РФ щосили намагається довести, що санкції не мають жодного ефекту Фото: Pixabay

Західні санкції, запроваджені через війну проти України, досі не обрушили економіку росії, що викликає певне розчарування. Проте фахівці наводять незаперечні аргументи та факти, що свідчать про те, що російська економіка летить у прірву. "Апостроф" з'ясовував, як насправді санкції впливають на країну-агресора, і чому їх у жодному разі не можна скасовувати.

Брехня, нахабна брехня й (російська) статистика

Російська пропаганда веде війну на багатьох фронтах, і один з них - боротьба за скасування економічних санкцій, за кількістю яких рф вже перевершила всі інші країни.

Аргументи пропагандистів зводяться до двох основних тез, знайомих нам ще з 2014 року: по-перше, санкції зовсім не дошкуляють росії і навіть вигідні їй, по-друге, санкції завдають більше шкоди тим країнам, які їх вводять. Відтак, Заходу треба переглянути санкційну політику і піти на поступки москві.

"Вже зрозуміло, що економічна війна проти росії не працює так, як було задумано", - написав нещодавно американський журналіст, редактор тижневика Newsweek International Фарід Закарія. Він послався на прогноз Bloomberg, згідно з яким через зростання цін на енергоносії російський уряд отримає значно більше доходів від нафти і газу, ніж до війни, - приблизно 285 мільярдів доларів цього року проти 236 мільярдів доларів у 2021 році.

Тим часом серйозних досліджень щодо дійсного впливу санкцій на росію до останнього часу не було. Заповнити цей пробіл взялася група науковців Єльського університету (США), яка нещодавно опублікувала дослідження останніх тенденцій в російській економіці і впливу на неї запроваджених санкцій.

В першу чергу, автори дослідження відзначають, що як правило висновки, подібні до наведеної вище, мають один спільний недолік: вони грунтуються переважно на заявах російського уряду. Проте, на думку науковців з Єлю, російські дані є доволі сумнівним джерелом інформації з трьох основних причин.

По-перше, після масованого вторгнення в Україну росія значно скоротила об’єм своїх статистичних звітів. Тепер публікується лише обмежений, ретельно підібраний набір цифр, на підставі яких важко зробити об’єктивні висновки.

По-друге, навіть ті дані, які публікуються, при порівнянні їх з даними інших джерел виявляються такими, що не відповідають дійсності. Автори нагадують, що кремль має великий багаторічний досвід в царині фальсифікації статистики.

По-третє, всі оптимістичні прогнози, які показують, що російська економіка не постраждала від санкцій і успішно працює, ґрунтуються на даних за перший квартал нинішнього року, коли перші пакети санкцій були щойно впроваджені, і російська економіка рухалась по інерції.

Наприклад, прогнози по нафтових доходах, на які донедавна посилалися прибічники кремля, грунтувалися на останніх доступних даних за березень нинішнього року. І тільки нещодавно росія сама визнала, що в квітні доходи від продажу нафти впали більш ніж вдвічі порівняно з попереднім місяцем. Одночасно кремль заявив, що припиняє публікацію будь яких даних, пов’язаних з експортом нафти.

Хто кому потрібніший

Американські експерти в першу чергу зосередилися на питанні, для кого впроваджені санкції є більш болючими - для росії, чи для її колишніх торгових партнерів.

Вони зазначають, що доходи від експорту сировини та енергоносіїв формують близько 60% російського бюджету. А останніми місяцями ця частка навіть зросла через значний спад в більшості галузей промисловості.

В той же час частка росії в світовому експорті за жодною позицією не перевищує 10%.

Найбільшою є частка росії на світових ринках газу, нафти і металургійного вугілля - 10%. Також росія контролює 6% світового експорту нікелю, 4% - срібла, алюмінію і жита, 3% - вівса, 2% - міді, кобальту і кукурудзи. По решті позицій її частка ще менша.

Тож, якщо припустити, що експорт російської сировини в якийсь момент взагалі припиниться, то світ це відчує, але переживе. В той же час, росія при цьому втратить 60% бюджету, що стане для неї повною катастрофою.

Навіть якщо взяти експортний товар, який росія найбільш агресивно використовує, як зброю проти ЄС - природний газ - то й тут перевага не на боці москви. В газовому балансі Європи газ із росії займає 46%, що дійсно є дуже великою часткою. Проте в структурі російського газового експорту на ЄС припадає 83%. Таким чином, закручуючи крани на численних "потоках", росія завдає собі сильнішого удару, ніж "недружній" Європі.

Звичайно, скорочення обсягів постачання газу до Європи на сьогоднішній день значною мірою компенсується зростанням цін. В Європі на спотовому ринку вартість газу вже сягнула 2500 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, росії вдається при постачанні менших об’ємів отримати значну виручку. Однак росія постачає газ своїм європейським партнерам (поки що) за іншими цінами, оскільки має з ними довгострокові контракти (поки що).

Крім того, навіть якщо рф отримає значний прибуток через скорочення постачання газу і зростання на нього цін на певному етапі, їй не варто надто радіти, вважає координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман.

"Перекриття постачання газу - це акція, яку можна здійснити один, раз і ніколи не можна буде повторити, - сказав експерт у коментарі "Апострофу" - Сьогодні Європа максимально швидко диверсифікує шляхи постачання газу. Також прийняте рішення про продовження роботи атомних електростанцій, вкладаються величезні кошти в розвиток відновлюваних джерел енергії. За рахунок цих заходів Європа досить швидко компенсує втрату доступу до російського газу. А росія - остаточно втратить найбільший ринок споживання".

До речі, це дуже добре розуміють у кремлі, інакше як ще можна пояснити "особисту думку" колишнього німецького канцлера Герхарда Шредера, який закликав Європу, насамперед рідну (поки що) Німеччину негайно запустити в роботу газопровід "Північний потік-2", що дозволить швидко вирішити питання газопостачання.

В якості порятунку від західних санкцій президент рф владімір путін нещодавно анонсував великий "поворот на схід" - переорієнтацію експортних маршрутів до азійських країн, переважно до Китаю та Індіії. Проте на східному напрямку у росії немає навіть приблизно такої розвиненої мережі трубопроводів, яку вона має в напрямку Європи.

Будівництво єдиного на сьогодні діючого в напрямку Азії газогону "Сила Сибіру" обійшлося у приблизно 50 мільярдів доларів і було профінансовано переважно за рахунок російського бюджету.

В той же час, за оцінкою експертів з Єльського університету, росії навряд чи вдасться найближчим часом запустити на схід інші трубопроводи, оскільки вони знаходяться тільки в стадії проєктування, і для їх будівництва потрібні значні кошти, яких в рф наразі немає.

До того ж, співробітництво з ймовірними партнерами по "розвороту на схід" навряд чи буде для росії надто сприятливим. Найбільші покупці в цьому регіоні - Китай та Індія - давно користуються славою безжальних хижаків, які нещадно експлуатують "ізгоїв" для власної вигоди. Зокрема с Іраном і Венесуелою, які теж знаходяться під санкціями, вони неодноразово укладали угоди, купуючи їхню нафту за цінами, набагато нижчими від ринкових.

Танкер, що перевозить нафтуФото: Pixabay

І вже зараз росія відчуває на собі міцні обійми східних партнерів. На початку нинішнього року нафта російської марки Urals продавалася практично по тій же ціні, що і еталонна Brent. Проте після вторгнення в Україну її купують зі значним дисконтом, який досягає 30-35 доларів за барель.

"В результаті при світовій ціні близько 100 доларів, росія сьогодні змушена продавати нафту по 65-70 доларів за барель, - говорить Олег Гетман. - Відтак ситуація на цьому ринку для неї набагато гірша, ніж на газовому. Зменшилися і обсяги продажу, і ціна, тож росія вже сьогодні втрачає величезні кошти.

Капитали спливають від путіна

Накладені на росію санкції призвели до скорочення не лише експорту, але й імпорту, від якого залежить без перебільшення практично вся російська економіка. Це призвело до стрімкого падіння майже в усіх її галузях.

За даними дослідження, обсяги будівництва в росії вже скоротилися на 62%, сільського господарства - на 55%, промисловості - на 25%. Найменше поки що постраждали видобувні галузі. Вони скоротилися на 4%.

Проте найбільше від санкцій страждають високотехнологічні галузі. Наприклад, російські авіакомпанії після припинення обслуговування з боку виробників Boeing та Airbus почали розбирати на запчастини одні літаки, щоб підтримувати роботу інших. В деяких авіакомпаніях, як наприклад, "Победа", довелося приземлити 40% парку для підтримання роботи інших літаків.

Майже вчетверо скоротилися продажі на ринку автомобілів. До війни в росії продавалося близько 100 тисяч одиниць на місяць. В червні продажі склали всього 27 тисяч автомобілів. Лідерами падіння стали -Lexus, Volvo, Fiat, Porsche, продажі яких майже зупинилися. Найменше постраждали китайські Geely, а також російські УАЗ і ГАЗ. Проте й іхні продажи упали вдвічі.

Назагал з росії вже пішли понад 1000 іноземних компаній, загальні інвестиції яких складали близько 600 мільярдів доларів. Втрачено близько 5 мільйонів робочих місць.

"За три місяці практично втрачено результати трьох десятиріч інтеграції росії в світову економіку," - зазначають дослідники з Єльського університету.

Звичайно, втрата технологічної частини економіки неминуче впливає і на військові спроможності рф.

"Росія ще має величезні запаси традиційної зброї і боєприпасів, - сказав виданню колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян. - Проте за відсутності імпорту виникли значні проблеми з виробництвом сучасної зброї. Зрештою, широко розрекламований танк "Армата" ми на полі бою так і не побачили. Ймовірно за деякими позиціями (високоточна зброя, навігаційне обладнання) виробництво взагалі зупиниться".

Звичайно, все це впливає на загальне економічне становище в росії. Знижується життєвий рівень практично всіх верств населення.

За даними "Сбербанку", загальний об’єм споживчих витрат в росії скоротився на 20% порівняно з минулим роком, що говорить про те, що більшість домогосподарств втратили значну частину своїх можливостей і змушені економити на найнеобхіднішому.

Російські багатії звичайно не голодують, але теж несуть втрати і намагаються врятувати свої статки. Втеча капіталу з країни різко прискорилася. В четвертому кварталі 2021 року з росії було виведено 20 мільярдів доларів, а в першому кварталі 2022 года - уже 70 мільярдів доларів.

Власники капіталів шукають безпечні гавані, найпопулярнішою з яких отаннім часом став Дубай (ОАЕ). З початку року в цьому еміраті завдяки росіянам ціни на нерухомість підскочили в 2-3 рази.

Державні фінанси росії також тріщать по швах. З 650 мільярдів доларів золотовалютних резервів, які були у росії на момент вторгнення, близько 300 сьогодні заарештовані в рамках санкцій. А те, що лишилося, за чотири місяці скоротилося на 75 мільярдів доларів. Тож, якщо надалі справа піде таким же темпом, за два роки у росії не лишиться жодних резервів.

Ситуація на фондовому ринку росії сьогодні, за свідченням єльських професорів, є найгіршою в світі. Біржовий індекс упав вдвічі. Причому лідерами падіння є "Роснефть" і "Газпром" - колишні "перлини" російської економіки.

"Фінансові ринки не хочуть навіть наближатися до цих компаній через те, що путін "канібалізує" ці прибуткові підприємства задля досягнення своїх геополітичних цілей," - зазначається в дослідженні.

Вперше за багато років в росії очікується дефіцит бюджету - у розмірі 2% ВВП. Таке бувало раніше лише в періоди низьких цін на основний експортний товар - нафту. Проте зараз нестача коштів виникла при високих нафтових котируваннях. І вона є настільки чутливою, що міністр фінансів Антон Сілуанов вже виступив з пропозицією витратити третину Фонду національного добробуту (своєрідна державна заначка на "чорний" день, що формувалася з надприбутків від торгівлі нафтою, на сьогодні завдяки штучному обмінному курсу, його сума складає понад 200 мільярдів доларів).

"Якщо в момент, коли доходи від експорту нафти і газу все ще досить високі, вже треба вилучити третину суверенного фонду для покриття дефіциту бюджету, це свідчить про не надто оптимістичну ситуацію з фінансами, - зазначається в дослідженні. - Насправді картина виглядає так, що у кремля дуже швидко закінчуються гроші".

І це при тому, що по-справжньому санкції ще не почали діяти.

"Вони запрацюють в кінці нинішнього - на початку наступного року, - говорить Олег Гетман. - В грудні наберуть чинності санкції "великої сімки" і Євросоюзу щодо російської нафти. Можливо, це не буде повна заборона на її імпорт, а ці країни дійдуть згоди про обмеження ціни. Але в будь якому разі це радикально зменшить нафтові надходження. А з січня ЄС планує на дві третини скоротити закупівлю російського газу, що зробить ситуацію ще гіршою. Вже цього року санкції призвели до падіння ВВП росії на 10% і (прискорення) інфляції на 20%. В наступному році втрати тільки збільшаться".

Тож економічна ситуація в росії набагато гірше, ніж здається на перший погляд, і вона буде лише погіршуватися, а тому санкційний тиск необхідно посилювати.

"Заголовки, які твердять, що російська економіка наче б то зростає, не відповідають фактам, - пишуть вчені з Єльського університету. - Факти говорять про те, що в усіх вимірах і на всіх напрямках російська економіка падає, і зараз не час тиснути на гальма".

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними