RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Застій по-путінськи: на скільки ще вистачить РФ

Ціни зростають, економіка стагнує

Ціни зростають, економіка стагнує Фото: Pixabay.com

Кремль напередодні старту президентської передвиборчої кампанії стурбований катастрофічним послабленням рубля і зростанням цін, що помітно прискорилося, оскільки це може знизити рівень підтримки російської влади з боку населення. Втім, заходи, спрямовані на боротьбу з інфляцією та девальвацією, поки що не приносять особливих успіхів, натомість економіка країни-агресора впевнено рухається до рецесії. "Апостроф" розбирався, чи зможе путінський режим одночасно робити подачки біднішому електорату і нарощувати витрати на війну проти України.

Ситуація в економіці Росії продовжує погіршуватися. Про це свідчать дані, оприлюднені Центральним банком РФ.

Свій прогноз російський регулятор оновив наприкінці жовтня, коли вчетверте за останній час підняв облікову ставку – до 15% річних – з метою стримати інфляцію та девальвацію.

Обвал рубля, який спостерігається з середини минулого літа, російська влада також намагається зупинити адміністративними заходами, зокрема, вимагаючи від експортерів продавати на внутрішньому ринку валютний виторг. Поки що це допомагає не дуже - якщо на початку жовтня курс долара переступав позначку в 100 рублів, то зараз, після початку дії положення про продаж валюти і за нової облікової ставки, він знаходиться в районі 93 рублів і, схоже, не збирається далі знижуватися.

Читайте: Не тільки снаряди: стало відомо, що КНДР передала Росії для війни з Україною

Що ж до інфляції, то вона лише набирає обертів. І, судячи з прогнозу ЦБ РФ, сам регулятор не особливо вірить в ефективність заходів, які він вживає для приборкання зростання цін (підвищення ставки саме відноситься до класичних інструментів боротьби з інфляцією). Якщо ще недавно Центробанк Росії прогнозував інфляцію на кінець поточного року на рівні 6,6%, то зараз розглядається ймовірність прискорення зростання цін до 7,5%.

При цьому, як раніше писав "Апостроф", реальна інфляція в РФ суттєво перевищує цей показник, а зростання цін на продукти харчування в середньому знаходяться біля позначки 20%.

Ще не так давно міжнародні фінансові організації прогнозували для РФ помірне економічне зростання. Так, наприклад, МВФ навіть покращив його із 1,5% до 2,2%. У свою чергу, Світовий банк у жовтні спрогнозував, що ВВП РФ зросте цього року лише на 1,6%.

Проте, ці прогнози робилися до того, як російський регулятор підвищив ставку до 15%. Після цього ілюзій вже ні в кого не залишилося, а ЦБ Росії фактично "обнулив" економічне зростання країни. У "московських вітальнях" заговорили про майбутню рецесію (у суворому сенсі рецесія - це падіння економіки протягом двох кварталів поспіль, проте вона трактується досить широко і часто під нею розуміється стійке уповільнення економічного зростання).

В очікуванні кризи

Як було зазначено вище, підвищення облікової ставки, зазвичай, призводить до уповільнення інфляції і девальвації, але, як бачимо, особливих успіхів на цих напрямах в РФ непомітно. При цьому висока ставка сприяє також уповільненню, а то й взагалі зупинці зростання ВВП (кредитування стає дорожчим, що охолоджує ділову активність), про що чесно попереджає центробанк країни-агресора.

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак не виключає, що російський ВВП до кінця поточного року все ж зросте більш ніж на 2%, але тільки завдяки низькій порівняльній базі з 2022 роком, в який економіка РФ через санкції стиснулася на 2,1%.

"Однак кінцева цифра багато в чому залежатиме від темпів інфляції. Якщо вона продовжить набирати обертів до кінця року, то фактичне зростання ВВП РФ може виявитися навіть нижчим за 2%", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Щодо наступного року, то, на думку Орищака, зростання буде ще більш млявим – на рівні 0,7-0,9%.

"Але ця оцінка не включає високо ймовірне погіршення ситуації у світовій економіці і зниження попиту на енергоносії - основний експортний товар РФ, - додав аналітик. - Якщо світова кон'юнктура погіршиться, а на це зараз вказують уповільнення зростання в Китаї, охолодження ринку праці в США та рецесія в єврозоні, то економіка РФ замість зростання у 2024 році покаже спад” .

Щоправда, проблеми можуть виявитися вже й цього року. Серйозним сигналом є неухильне падіння промислового виробництва - у червні воно становило 0,2%, у липні – 0,1%, а у серпні – 0,3%. І це при тому, що зараз у військову промисловість вливаються колосальні суми. Таким чином, якщо винести за дужки ВПК, російська промисловість котиться у прірву.

Ще один критичний ризик для економіки агресора – вже згадана інфляція. Як повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела у російській владі, якщо інфляційні ризики не знизяться, облікову ставку до кінця року піднімуть знову.

А це ще більше вдарить по економічному зростанню.

"Стан близький до стагнації, - констатує у розмові з "Апострофом" економіст, колишній член Ради Національного банку України Віталій Шапран. - Я б навіть не дивився на їхню офіційну статистику. Зростання ВВП у них залежить від цін на нафту, а інфляцію їх Держстат "намалює" таку, як скажуть у Кремлі".

За його словами, основна проблема країни-агресора полягає в тому, що санкції завдали величезних збитків цілим галузям її економіки, зокрема, таким, як автомобілебудування та авіація (практично щотижня з'являються повідомлення про відмову двигуна або "жорстку" посадку літака - "Апостроф").

"Цей процес почав супроводжуватися локальними кризами на окремих галузевих ринках: зростання цін на бензин і дизпаливо всередині РФ, зрив літньої навігації на Крайній Півночі та Далекому Сході, проблеми з логістикою на РЖД (держкомпанія "Российские железные дороги"), - розповідає Шапран. - Додамо до цього все більш зростаючу залежність від КНР і проблеми з надходженням ВКВ на російський валютний ринок, і ми отримаємо великий букет майбутніх ризиків, які стануть каталізатором економічної кризи в РФ".

Війна як пріоритет

Але, схоже, російську владу ці ризики поки що, принаймні, не дуже турбують. Адже для неї зараз головним пріоритетом є війна з Україною, про що у вересні відкритим текстом говорив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов.

Нагадаємо, у довоєнному 2021 році воєнні витрати Росії становили 3,6 трильйона рублів, а в 2022 році вони зросли майже вдвічі - до 6,4 трильйона рублів. При цьому до бюджету 2024 витрати на війну закладено на рівні 10,8 трильйона рублів. "Це немаленьке напруження для бюджету, але воно - безумовний наш пріоритет", - заявив тоді Сілуанов на одному з публічних заходів.

Але чи буде в країни-агресора достатньо коштів на війну з нами в умовах рецесії та ширшої деградації, причому не лише економічної?

За словами Максима Орищака, сьогодні Росія має фінансову "подушку безпеки" у розмірі приблизно 175 мільярдів доларів. І, якщо виходити із суто математичних розрахунків, цих грошей при рівні видатків, які закладені до бюджету-2024, має вистачити на 2-2,5 роки війни.

"А за більш низького рівня витрат, наприклад, як у 2023 році, РФ вистачить грошей і на цілих шість років війни", - додав він.

Однак однією математикою справа навряд чи обійдеться.

"Запас міцності розраховувати складно, оскільки диктатура при дефіциті ресурсів відразу ж закликає населення затягнути пояси. Наприклад, у них у 2024 році не буде індексацій виплат бюджетникам, - пояснює Віталій Шапран. - Тобто тут не тільки фінансове питання, тут питання поєднання терпіння російського соціуму з готовністю путінського режиму розлучатися з грошима".

За його словами, накачувати пропагандою населення, що біднішає, Кремль зможе ще рік-півтора, доки не почнуться протести.

"Перші ластівки ми вже бачили - бунт Пригожина, заворушення в Дагестані. І вихід з-під контролю соціуму може значно прискорити економічний колапс навіть за відносно здорових фінансів", - резюмував експерт.

Читайте: Євреям у нас не місце: в Дагестані власниця мережі готелів записала промовисте відео

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР