RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто очолить НБУ: на фініші визначилися два фаворити

НБУ НБУ Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Президент України Володимир Зеленський найближчим часом визначиться з кандидатурою голови Національного банку України, яку представить для затвердження до Верховної Ради. Шорт-лист складається з трьох-чотирьох кандидатів, при цьому найбільш ймовірними претендентами, за інформацією джерел, є голова ради НБУ Богдан Данилишин і керівник державного "Укргазбанку" Кирило Шевченко. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко розбирався, хто з них більше підходить для цієї посади.

Епопея з призначенням нового голови Національного банку України, схоже, рухається до свого логічного завершення.

Нагадаємо, 1 липня 2020 року на той час керівник Нацбанку Яків Смолій написав заяву про відставку, мотивувавши своє рішення "систематичним політичним тиском" на НБУ під його керівництвом. Верховна Рада 3 липня за поданням президента звільнила Смолія.

На сьогодні обов'язки голови регулятора тимчасово - до призначення нового керівника - виконує перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова.

При цьому відбір претендентів на цю посаду триває. Як раніше повідомляв "Апостроф" з посиланням на поінформовані джерела, у президента Володимира Зеленського - а саме він згідно із законом має запропонувати парламенту кандидатуру на посаду голови правління Національного банку - вже є шорт-лист з кількох претендентів.

Серед найбільш ймовірних кандидатів найчастіше називаються нинішній голова ради НБУ Богдан Данилишин, у якого був системний конфлікт з Яковом Смолієм, і голова правління державного "Укргазбанку" Кирило Шевченко.

За інформацією видання, отриманої від достовірних джерел, Офіс президента передав на перевірку з питань безпеки (стандартна процедура) подання саме на цих двох кандидатів. Остаточне рішення прийматиметься після отримання результатів перевірки, а також проведення консультацій з Міжнародним валютним фондом й іншими міжнародно-фінансовими організаціями, зазначив один зі співрозмовників "Апострофа". Очікується, що лідер держави визначиться з кандидатурою, яку представить Раді, протягом поточного тижня.

Можливий конфлікт інтересів

Богдан Данилишин є досить відомою особою в Україні. Свого часу він був міністром економіки в уряді Юлії Тимошенко, а після обрання президентом Віктора Януковича в 2010 році він піддався кримінальному переслідуванню з боку Генеральної прокуратури, в зв'язку з чим отримав політичний притулок в Чехії.

Богдан Данилишин Фото: facebook.com/profile.php?id=100002184378189

Після перемоги Революції гідності Данилишин повернувся в Україну. З жовтня 2016 року очолює раду НБУ, орган, який, зокрема, дає оцінку роботі правління Центробанку, але не має права в неї втручатися. Перебуваючи на цій посаді, Богдан Данилишин неодноразово критикував Смолія.

Таким чином, як заявило "Апострофу" джерело у банківському середовищі, можливе призначення Данилишина головою НБУ - "це очевидний конфлікт інтересів". Крім того, за його словами, таке призначення йтиме врозріз з позицією українського банківського співтовариства і міжнародних фінансових інститутів.

Ще один співрозмовник видання, що представляє фінансове аналітичне співтовариство і побажав залишитися неназваним, зазначив, що, швидше за все, в разі призначення головою Нацбанку, Данилишин вибере вектор діяльності регулятора, "діаметрально протилежний тому, якому слідував попередній керівник НБУ".

За словами співрозмовника "Апострофа", такий різкий поворот може негативно позначитися на стійкості фінансової системи України: "Найгіршим варіантом внаслідок такої політики був би дефолт української економіки".

Є також побоювання, що Богдан Данилишин може бути залежним від певних олігархічних груп, що небезпечно саме по собі, не кажучи про те, що збереження незалежності регулятора є основною вимогою Міжнародного валютного фонду та інших західних партнерів України.

Що стосується Кирила Шевченка, то він, навпаки, людина абсолютно не публічна. Практично вся його професійна діяльність пов'язана з банківським сектором. "Укргазбанком" він фактично керує з кінця 2014 року (офіційно затверджений на посаді голови правління в травні 2015 року).

Кирило Шевченко Фото: facebook.com/YurPractika/

Як зазначив співрозмовник видання, про Шевченка відомо настільки мало, що поки не дуже зрозуміло, яку політику він проводитиме на посаді керівника НБУ. ""Укргазбанком" він керує терпимо. Він може бути ефективним менеджером, але для того, щоб керувати Нацбанком, потрібно мати стратегічне мислення. Про це нічого не відомо. Він - такий собі кіт в мішку. Але на фоні Богдана Данилишина Кирило Шевченко виглядає просто ідеальним кандидатом", - зазначає співрозмовник "Апострофа".

Не ідеальний, але прийнятний

Інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса не підтримує жодного з названих кандидатів. Однак вважає, що Богдан Данилишин - це "дуже поганий варіант". "Він дуже давно відстоює інтереси Коломойського (олігарх Ігор Коломойський, колишній власник "ПриватБанку", який намагається отримати за нього компенсацію - Апостроф)", - заявив експерт.

Крім того, за словами Фурси, неприйнятною є політика, яку Богдан Данилишин найімовірніше проводитиме на посаді голови правління Нацбанку: "Давайте зробимо гроші дешевими і через держбанки роздамо їх держпідприємствам або тим, кого виберуть держбанки. Ми це вже сто разів проходили, і це закінчувалося інфляцією і девальвацією".

Фахівець вважає, що така політика унеможливить подальшу співпрацю України із Заходом.

"Кирило Шевченко - варіант кращий, але теж не ідеальний. З одного боку він банкір, розбирається у банківській діяльності, з іншого боку - він банкір в держбанку. І головне питання - його незалежність. Тому що, швидше за все, він буде залежним" , - сказав Фурса.

В свою чергу президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак віддає перевагу Кирилу Шевченку, хоча чесно зізнається, що серед потенційних претендентів є професіонали, як мінімум, не слабші за його. "Кирило Шевченко - кадровий банкір з великим досвідом. Не ідеальний, але кандидат з непоганих", - каже Козак.

Що стосується Богдана Данилишина, то, за його словами, "потрібно уважно подивитися, хто його підтримує, і тоді стане все зрозуміло".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що представники міжнародних фінансових установ в Україні намагаються переконати президента не призначати головою регулятора когось зі складу ради НБУ через наявність прямого конфлікту інтересів. Чи дослухається до цієї рекомендації Володимир Зеленський? Це стане зрозуміло вже зовсім скоро, можливо, до кінця поточного тижня.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки