RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не зірватися у прірву: два сценарії для гривні

Ринок поки вірить у співпрацю України з МВФ

Ринок поки вірить у співпрацю України з МВФ Фото: NBU

Останнім часом курс долара в Україні знову опустився і зараз він становить трохи більше 27 гривень. Учасники ринку поки сподіваються, що країна отримає фінансування з боку Міжнародного валютного фонду, і ці настрої утримають гривню на плаву. "Апостроф" з'ясовував, яким буде курс до літа і на кінець року.

Економічні труднощі в Україні традиційно заміряються по курсу американського долара до національної валюти. І, незважаючи на те, що вартість гривні не є найнадійнішим індикатором сили або слабкості вітчизняної економіки, певний взаємозв'язок між ці речами є.

Так, нинішнє зростання курсу долара безпосередньо пов'язане з пандемією коронавірусу, яка спровокувала глобальну рецесію, яка може стати найважчою з часів Великої депресії майже столітньої давнини. Світова криза, безумовно, торкнулася і України, з огляду на відкритий характер її економіки. А введений через пандемію карантин лише посилює тяжкість наслідків.

Гривня не одразу зреагувала на коронавірус і пов'язані з ним ризики. Протягом лютого курс залишався стабільним і тримався нижче 25 гривень/долар. І лише в березні, та й то не одразу, він став набирати висоту. Свого піку курс досяг 26 березня - 28,2 гривень/долар. Правда, мова в даному випадку про міжбанківський валютний ринок, оскільки в середині березня в обмінних пунктах і на "чорному" ринку "зелений" продавали по 29 гривень, а іноді - навіть по 30.

Перший тайм ми уже відіграли

Але з кінця минулого місяця паніка почала вщухати, і в перші два тижні квітня курс тримається трохи вище позначки 27 гривень/долар.

"Як тільки курс опускається до 27 гривень, валютні спекулянти одразу ж починають купувати долари, що знову штовхає курс вгору", - розповів "Апострофу" керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин.

"Те, що зараз спостерігається в обмінниках, це - проекція картини, яку ми побачимо протягом місяця в економіці, - повідав "Апострофу" аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко. - Якщо очікування щодо економіки негативні, багато хто біжить в обмінники і скуповує долар, не чекаючи самого факту".

Зараз долар відіграє очікувану підтримку України з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ). Як раніше повідомляв "Апостроф", загальний розмір зовнішньої допомоги, левову частку якої повинен надати фонд, може скласти до 10 мільярдів доларів.

"До цього додалися учасники ринку, які притримували долар і за курсом 24-26 не хотіли його продавати. Дочекавшись зниження з 28 до 27,5 гривень і нижче, багато хто зрозумів, що вище 28 не буде, і пішов його продавати", - додав експерт.

З іншого боку, зазначив Пархоменко, Національний банк купує валюту при зниженому курсі, тому долар залишається на позначці 27.

Будівля Національного банку УкраїниФото: flickr.com

"Закінчилася перша хвиля (зростання курсу долара, - "Апостроф"), яка була пов'язана з очікуваннями, - розповів "Апострофу" інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса. - І за рахунок того, що в першому читанні ухвалили "антиколомойський" закон, і пообіцяли, що буде МВФ, очікування стабілізувалися, і бізнес перестав купувати долари".

Також потрібно врахувати, що перед Великоднем (19 квітня) населення традиційно несе валюту (у кого вона залишилася) в обмінні пункти, так як потрібно накрити стіл. На свята повертаються (хто ще не повернувся) трудові мігранти, які везуть з собою різну валюту, яку також понесуть в обмінники. А там, дивись, і травневі не за горами, і люди знову будуть продавати долари і євро.

Стабільності немає

Однак ця крихка стабільність може в будь-який момент порушитися. Так, згаданий закон, який не дозволить олігарху Ігорю Коломойському повернути контроль над "ПриватБанком", ухвалять в цілому (якщо ухвалять) ближче до травня. А це означає, що фінансова допомога МВФ, а також, за замовчуванням, Світового банку, Європейського Союзу та інших міжнародних організацій, знову опинилася під питанням.

Але і без цього на ринку панують девальваційні очікування.

Зокрема, після ухвалення закону про зміни до бюджету ринок вирішив, що не все так оптимістично, зазначив Андрій Шевчишин. У новій редакції бюджету-2020 замість зростання ВВП на 3,7% передбачено його падіння на 3,9%, інфляція прискориться з раніше запланованих 6% до 8,7%, безробіття складе 9,4%, а не 8,1% . При цьому курс долара закладений тепер на рівні 29,5 гривні замість 27, а бюджетний дефіцит збільшений понад утричі.

Є й інші тривожні сигнали.

"Нерезиденти продовжують виходити з ОВДП, про що свідчить статистика НБУ. Нових залучень немає, і поки незрозуміло, як буде фінансуватися дефіцит бюджету (14 квітня Мінфін знову відмовився проводити аукціон з продажу облігацій внутрішньої державної позики, - "Апостроф")", - каже Шевчишин.

При цьому, нагадаємо, більшу частину 2019 року гривню підтримували безпрецедентні продажі ОВДП.

Крім того, український експорт падає, врожай у 2020 році очікується гірше торішнього, надходження від трудових мігрантів скорочуються. Все це - чинники тиску на національну валюту.

З іншого боку, за словами Андрія Шевчишина, гривню підтримує низький попит на валюту, тому що імпортери теж сидять на карантині, і, за іронією, закінчення або істотне пом'якшення умов карантину на початковому етапі посуне курс долара вгору.

Поліція забезпечує правопорядок під час карантинуФото: Getty images

Багато залежатиме від глобальних процесів. Наприклад, незабаром в гру вступить економіка, тобто рецесія.

"Зараз нам щастить, тому що товари нашого імпорту падають в ціні, а експорту - поки ні. Але така ситуація навряд чи триватиме довго", - вважає Сергій Фурса.

І це, знову-таки, позначиться на курсі гривні - в гіршу сторону.

Ворожіння на валютній гущі

Яким конкретно буде валютний курс? Є два базових сценарії, один з яких базується на отриманні фінансування з боку МВФ, другий - без нього.

Найближчим часом курс буде балансувати на позначці 27 гривень/долар, переконаний Максим Пархоменко.

"Після підписання програми з МВФ ми можемо отримати від фонду додатковий приплив коштів в нашу економіку, що дозволить посилити позиції гривні. В цьому випадку ми зможемо перетнути позначку в 27 і спуститися нижче", - сказав експерт.

На думку Андрія Шевчишина, до кінця квітня курс буде у коридорі 27-28 гривень/долар, поки не буде ясності у певних питаннях, зокрема щодо співпраці з МВФ.

Влітку, за словами фахівця, курс буде в діапазоні 27-28,5 гривень/долар (з МВФ).

"Без МВФ курс може піти в коридор 28-29,5 гривень/долар", - додав Шевчишин.

Максим Пархоменко вважає, що без допомоги з боку МВФ реальністю може стати курс 30 гривень/долар.

Курс 30 гривень/долар прогнозує і Сергій Фурса, принаймні, на кінець 2020 року. І це - позитивний сценарій.

"Якщо у нас буде МВФ, і, якщо карантин у нас і в Європі буде до червня, то на кінець року ми бачимо 30. Якщо карантин затягнеться, або буде друга хвиля (коронавірусу), то можливий курс 33-34 гривні/долар", - вважає банкір.

А якщо програми фінансування МВФ не буде?

"Це прогнозувати взагалі не можна", - резюмує Сергій Фурса.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів