RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гривня падає: скільки коштуватиме долар до Нового року

Останнім часом попит на іноземну валюту зріс

Останнім часом попит на іноземну валюту зріс Фото: pixabay.com

Після тривалого періоду стабільності валютний ринок України трохи заштормило. Курс долара до гривні зростає протягом місяця, і не зрозуміло коли це зростання зупиниться. "Апостроф" з'ясовував скільки коштуватиме долар до кінця 2023 року та у 2024 році.

Курс долара до гривні, який більшу частину 2023 року залишався стабільним, останнім часом почав зростати.

Курс на міжбанківському валютному ринку, торги на якому поновилися на початку жовтня, коли Національний банк України (НБУ) запровадив режим його керованої гнучкості, з початку коливався в різні боки, але здебільшого падав. На початку листопада він навіть досяг позначки у 36 гривень/долар. Проте вже наприкінці минулого місяця тенденція повністю змінилася.

Читайте: План "Б" не врятує? В МВФ розповіли, скільки Україна зможе протриматися без грошей Заходу

Тож, якщо 24 листопада долар на міжбанку коштував 36,1 гривень, то за місяць він торгується на рівні 37,5 гривень. Тобто подорожчання склало майже півтори гривні.

Готівковий долар трохи дорожчий – наразі він коштує 37,5-38 гривень.

Звідки попит

Виникає цілком закономірне запитання – чому так відбувається?

"У грудні чистий попит на іноземну валюту продовжив зростати", - заявив днями заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

За його словами, враховуючи цю тенденцію, регулятор збільшив обсяги продажу валюти на ринку.

"Ця ситуація є для нас абсолютно нормальною. Ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватні відповідній ситуації, і курс повинен коливатися в обидва боки. Ми згладжуємо ці коливання, водночас даємо змогу курсу виступати коригувальним механізмом і для валютного ринку, і для макроекономічних процесів", - сказав Ніколайчук.

Проте не зовсім зрозуміло, з якої причини виник цей підвищений попит на іноземну валюту, про який кажуть в Нацбанку.

Засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан вважає, що частково він пов’язаний з падінням експорту, який забезпечує приплив іноземної валюти в країну.

Однак ще більшим джерелом отримання валюти є фінансова допомога наших іноземних партнерів, а вона останнім часом надходить із запізненням.

"Новини останнього часу породжують серед учасників ринку невпевненість щодо того, чи надійде ця допомога, і чи в повному обсязі, - сказав Іван Компан у коментарі "Апострофу". - Це породжує невпевненість, особливо серед імпортерів, для яких валютний курс є дуже важливим фактором. І вони зараз, побачивши зниження курсу гривні, активно скуповують валюту, що сприяє подальшому падінню".

З цим погоджується і фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

"Зараз в експертному товаристві вважається очевидним, що протягом принаймні січня і першої половини лютого надходження іноземної допомоги сповільниться через бюджетні процеси в США і ЄС. Тому потрібно сформувати запас міцності, який дозволить перекрити дефіцит фінансування. На це і спрямоване послаблення гривні, яке дозволить збільшити бюджетні надходження з митниці і обмежити імпорт", - сказав експерт у коментарі виданню.

З новим курсом!

Тож напевно тренд на ослаблення гривні найближчим часом збережеться.

А яким буде курс, умовно кажучи, "під ялинку"?

"Найближчими тижнями орієнтир для курсу долару на міжбанку - 37,5-38 гривень, і ми дуже швидко до нього наближаємося. Аналогічно буде рухатися і курс на готівковому ринку, - каже Андрій Шевчишин. - На сьогодні ціна купівлі на готівковому ринку зрівнялася з ціною продажу на міжбанку. І це хороший знак, який говорить про те, що в Україні є єдиний курс для готівкового і міжбанківського ринку".

За словами інвестиційного банкіра та фінансового аналітика Сергія Фурси, за той час, що залишився до кінця року, навряд чи валютний курс принципово зміниться.

"Можливо встигне добігти до 38", - сказав він у розмові з "Апострофом".

Він також вважає, що принаймні на початку 2024 року також не варто очікувати значного зростання курсу долара: "Я думаю, що там буде все стабільно".

Втім, у подальшому можливі варіанти.

"НБУ має досить оптимістичні прогнози щодо середнього курсу на наступний рік - 39-40 гривень за долар. А ось щодо курсу на кінець наступного року прогнози різняться. Деякі експерти називають цифру 44,5 гривні за долар, хоча більшість вважає, що він буде меншим", - каже Андрій Шевчишин.

Не будемо забувати, що наразі не вирішено питання про надання нашій країні фінансової допомоги зарубіжних партнерів у 2024 році. Якщо цих грошей не буде, тоді Нацбанку, можливо, прийдеться запустити "друкарський верстат".

Якщо грошова емісія буде значною, гривня девальвує. Згідно з розрахунками "Апострофа" на основі експертних оцінок, в цьому разі наступного року курс долара може коливатися в коридорі 43-47 гривень. Але це, скоріше, песимістичний сценарій.

Читайте: "План Б" без грошей Заходу: сподівайся на краще, але готуйся до гіршого

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів