RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Попередження від Байдена: наскільки серйозно вдарять санкції США по Путіну

Попередні санкції негативно позначалися на стані економіки РФ

Попередні санкції негативно позначалися на стані економіки РФ Фото: Апостроф / Колаж

США ввели чергові санкції проти Росії. Цього разу вони стали реакцією на спроби російської влади вплинути на результат американських виборів і втрутитися в роботу держорганів шляхом хакерських зломів. Починаючи з 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину Донбасу, країни Заходу неодноразово вводили санкції проти агресора, через що фінансово-економічна ситуація в Росії поступово погіршувалася. "Апостроф" з'ясовував, до яких наслідки для російської економіки можуть привести останні кроки адміністрації Джозефа Байдена.

США ввели нові санкції проти Росії. Приводом для покарання стали кібератаки на державні відомства США і спроби втручання в американські вибори.

Зокрема, санкції введені проти 16 організацій і 16 фізичних осіб РФ за втручання у вибори. Також з США будуть вислані десять російських дипломатів.

Разом з ЄС, Великою Британією, Канадою та Австралією введені санкції проти п'яти фізичних і трьох юридичних осіб у зв'язку з окупацією Криму та здійсненням на його території репресій.

Крім іншого, під санкції потрапили компанії, що працюють в країнах Африки, які пов'язують з "кухарем Путіна" - власником ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним.

Окремо варто зупинитися на забороні американським інвесторам купувати державні облігації, що випускаються Центральним банком Росії, Мінфіном РФ та Фондом національного добробуту.

Заборона на купівлю нових держоблігацій вводиться з 14 червня, тобто рівно через два місяці.

Як пояснив в коментарі "Апострофу" інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса, така відстрочка, швидше за все, пов'язана з тим, що американським компаніям потрібно дати час скорегувати плани.

Держоблігації, по суті, являють собою державний борг. Їх можуть купувати як центробанки, так і приватні інвестори. Продаж держоблігацій необхідна для того, щоб покривати бюджетний дефіцит, який є у більшості країн світу. Українцям це відомо, перш за все, на прикладі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які є основним засобом затикання бюджетної "дірки".

Слід зазначити, що у 2020 році Росія істотно наростила свій державний борг - майже на 40%. Однак, незважаючи на це, він все одно залишається досить низьким - менше 20% ВВП. Для порівняння, держборг України перевищує 50%, а держборг США становить майже 100% ВВП.

Могло бути й гірше

До речі, на санкції відреагував вже не тільки російський МЗС, який викликав "на килим" американського посла, а й російський рубль, який обвалився до долара, євро та інших валют на торгах 15 квітня.

Але наскільки серйозними виявляться санкції для економіки Росії?

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер вважає, що якогось серйозного впливу вони не зроблять.

"Інвестори можуть зітхнути з полегшенням, тому що Білий Дім вирішив знову обмежитися санкціями на адресу фізосіб і невеликого числа компаній", - сказав він в коментарі виданню.

При цьому, за його словами, мало хто дійсно чекав по-справжньому жорстких заходів на кшталт відключення Росії від системи SWIFT.

"Однак анонси близького введення обмежень все-таки змусили інвесторів понервувати", - додав експерт.

За словами керівника аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександра Паращія, поки складно говорити про довгострокові наслідки санкцій, однак найбільш очевиднім є те, що держборг (прибутковість по цінних паперах) стане для російського уряду дорожче.

При цьому він зазначив, що мова не йде про різке зростання прибутковості за російськими держоблігаціями.

Зараз, наприклад, прибутковість п'ятирічних євробондів РФ становить 2,36% річних. "Не думаю, що навіть до 3% дійде", - сказав Паращій.

Це пов'язано з тим, що, по-перше, російські облігації зможуть купувати інші - неамериканські інвестори, а, по-друге, заборона поширюється тільки на нові облігації: "Якщо американському фонду не можна купувати нові облігації, у нього може збільшитися попит на старі".

Доведеться почекати

Сергій Фурса, в свою чергу, відзначає, що негайного значного ефекту для РФ від цих санкцій не буде: "Можливо, ми побачимо подорожчання ОФП (облігації федеральної позики, аналог українських ОВДП - "Апостроф") і більший тиск на рубль".

За його словами, Росія зараз перебуває в непоганій економічній ситуації, яка обумовлена високими цінами на нафту (вартість марки Brent, до якої прив'язані ціни російської нафти, становить близько 65 доларів/барель - "Апостроф") тому ці санкції поки для Кремля некритичні.

"Але у них в черговий раз забирають подушку безпеки, яка була в зв'язку з низьким рівнем держборгу - поки є резерви і високі ціни на нафту, це (для Росії) добре, але, якщо, раптом, стає погано, вони завжди могли збільшувати держборг, - говорить Фурса. - Зараз, коли їх євробонди з 2019 року перебувають під санкціями, і ОФП - зараз, ця лавочка, фактично, прикривається".

Глава Комітету економістів України Андрій Новак згоден з колегами, що головними "цілями" санкцій стануть держборг РФ і російський рубль.

"Якщо зараз Росія не зможе продавати свої облігації, це означає підрив доходної частини російського держбюджету, підрив курсу рубля, причому, досить серйозний, а також суттєве зменшення вартості активів російських компаній, перш за все, держмонополій, таких, як "Газпром" і "Роснефть", - розповів експерт виданню.

За його словами, далі, як ланцюгова реакція, піде скорочення соціальних можливостей бюджету РФ і, відповідно, погіршення рівня життя більшості росіян.

"Теоретично, це може мати і соціально-політичні наслідки, - зазначив Новак. - Хоча це викликає великі сумніви, тому що російське суспільство готове багато терпіти заради ефемерного величі Росії".

У цілому, дану ситуацію слід розглядати не як повноцінний удар по фінансовій системі РФ, а, скоріше, як попередження з боку Байдена, який явно має намір "заспокоїти" агресивний Кремль. Про що прямо говориться в тексті указу. "Уряд за необхідності розширить санкції по суверенному боргу відносно Росії", - сказано в повідомленні Білого дому. В якому випадку це буде зроблено, в указі не сказано. Втім, можна говорити про те, що сигнал Володимиру Путіну про те, що йому не варто йти на ескалацію, в тому числі, і в Україні - передано...

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту