RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безкоштовний сир: на що Україна може витратити гроші МВФ

До кінця літа Україна очікує на безоплатну фінансову допомогу

До кінця літа Україна очікує на безоплатну фінансову допомогу Фото: Getty images

Україна може отримати в рамках розподілу коштів МВФ між країнами-членами фонду 2,7 мільярда доларів. "Апостроф" спробував передбачити, як країна могла б їх витратити з максимальною ефективністю.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) планує виділити країнам-членам фонду 650 мільярдів доларів для подолання наслідків кризи, викликаної епідемією коронавірусу.

Про це заявила глава МВФ Крісталіна Георгієва.

Йдеться про додаткову емісію SDR (special drawing rights, спеціальні права запозичення - створений МВФ міжнародний резервний актив) в еквіваленті 650 мільярдів доларів.

"Розподіл SDR допоможе кожній державі-члену МВФ, особливо вразливим країнам, і зміцнить прийняті ними заходи у відповідь на кризу, викликану COVID-19", - сказала Георгієва.

При цьому у фонді сподіваються, що багатші країни поділяться частиною своїх SDR з біднішими.

Якщо держави-члени МВФ підтримають цю ініціативу, розподіл коштів може завершитися до кінця серпня.

Розподіл грошей буде здійснюватися пропорційно квотам країн-учасниць. Україна як член фонду також має свою квоту. За словами глави Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка, наша країна, в разі розподілу SDR, може претендувати на отримання 2,7 мільярда доларів.

Нагадаємо, в червні 2020 року МВФ погодив для України кредитну програму в розмірі 5 мільярдів доларів для боротьби з наслідками коронакризи, виділивши відразу ж перший транш на 2,1 мільярда доларів. Однак уже більше року наша країна не може отримати від фонду нові транші, оскільки не виконує висунуті для цього умови.

Сума, яку Україна може отримати в рамках розподілу SDR, становить більше половини всього ковідного кредиту та є істотно більшою чергового траншу в рамках цієї кредитної програми, який країна, все ж таки, ймовірно, отримає рано чи пізно.

Залатати бюджетну діру

Але наскільки велика ймовірність того, що Україна отримає допомогу МВФ в розмірі 2,7 мільярда доларів?

"Україна точно ці гроші отримає - це вже нічого не може зупинити", - заявив "Апострофу" інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Важливо, мова йде не про кредитні кошти, а про безоплатну допомогу: "Де-факто, це - безкоштовні "вічні" гроші".

Ще одне важливе питання: на що Україна могла б витратити ці кошти - адже йдеться про колосальну суму?

"SDR - це специфічна облікова одиниця МВФ. Як правило, вона направляється на поповнення міжнародних резервів і використовується для покриття дефіциту платіжного балансу і повернення кредитів перед самим же МВФ. Офіційно, вона не є ані валютою, ані борговим зобов'язанням, і використовується переважно в розрахунках між МВФ та його членами", - розповів в коментарі виданню старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб.

У свою чергу, керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин в розмові з "Апострофом" зазначив, що, якщо зазначені кошти МВФ надійдуть в Україну до кінця літа, наша країна "досить спокійно пройде період пікових виплат за зовнішніми зобов'язаннями, який припадає на початок вересня".

Фото: pixabay.com

За словами Сергія Фурси, у України є значна потреба в коштах для покриття бюджетного дефіциту, а тому, цілком ймовірно, саме на це гроші і будуть використані: "Україна може витрачати ці гроші на свій розсуд, у тому числі фінансувати дефіцит бюджету, що, напевно, і буде робити".

Але латання бюджетних дірок - далеко не єдине, на що можна використовувати майже 3 мільярди доларів.

Одна зі сфер застосування - інфраструктурні проекти. Це можуть бути не тільки мости і автомобільні дороги, а й, наприклад, швидкісні залізниці та сучасні аеропорти.

Переозброїти армію

Є, безумовно, ще одна важлива сфера, яка гостро потребує фінансування, - сектор національної безпеки і оборони.

Україні, яка перебуває в умовах постійної військової загрози з боку Росії, необхідно модернізувати свої збройні сили. А потреби нашої армії, на жаль, не збігаються з фінансовими можливостями держави.

Поява ж великої суми, яка, нагадаємо, не є кредитом, могла б задовольнити, принаймні, частково, потреби країни в оборонній сфері.

За словами головного редактора видання "Апостроф", військового оглядача Дениса Поповича, є досить багато напрямків, на які ці гроші можна було б спрямувати.

"Наприклад, існує загроза з моря, відповідно, потрібно зміцнювати морську компоненту", - зазначив він.

За його словами, за рахунок міжнародної допомоги і кредитних програм, за цим напрямком вже реалізуються різні проекти, зокрема, з Туреччиною по виробництву корветів типу Ada, а також з Великобританією з будівництва військових суден та військово-морських баз. Однак лише будівництвом кораблів посилення військово-морської компоненти не обмежується. "Мову можна вести про більш активну закупівлю вітчизняних ракетних комплексів" Нептун ". Є потреба, як мінімум, у двох дивізіонах для Азовського моря і трьох - для Чорного", - розповів військовий оглядач. В рамках цих же процесів є необхідність створення автоматизованої системи відстеження обстановки - знову ж таки на морі, закупівлі більшої кількості безпілотних комплексів, наприклад, тих же турецьких Bayraktar.

Турецький Bayraktar TB2 Збройних сил УкраїниФото: facebook.com/kpszsu

Але можливі й інші проекти. розробки, пов'язані зі 155-мм гаубицею "Богдана" (самохідна гаубиця, котра відповідає стандартам НАТО, яку планують поставити на озброєння ЗС України). Є питання, пов'язані з модернізацією літаків. Йшлося про закупівлю бойових літаків за кордоном, і це можуть бути самі різні варіанти, починаючи від F-16 (американський винищувач F-16 Fighting Falcon) і закінчуючи французьким винищувачем Rafale (багатоцільовий винищувач четвертого покоління Dassault Rafale)", - розповів Денис Попович.

Відомо, що в 2016 році Індія підписала з Францією контракт на 36 літаків Rafale загальною вартістю 7,8 мільярда євро. Тобто один такий літак коштує 217 мільйонів євро. Якби Україна купила за такою ціною 10 літаків Rafale, то загальна вартість склала б 2,17 мільярда євро або 2,57 мільярда доларів - тобто, теоретично, грошей МВФ вистачило б.

Хто платить, той замовляє музику

Втім, поки до кінця не ясно, чи будуть накладатися на країни, які претендують на кошти МВФ в рамках цієї емісії, додаткові умови щодо їх витрачання.

Як раніше зазначав заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован, фонд цілком може прийняти якісь інструкції щодо використання цих грошей. Крім того, за його словами, за правилами МВФ, країни, в яких діють його програми - а Україна якраз належить до таких країн - повинні погоджувати з фондом порядок використання наданих SDR.

З огляду на те, що Україна не тільки перебуває в програмі з МВФ, але, водночас, ніяк не може виконати досить помірні вимоги для отримання нового траншу, ймовірність того, що нам не дозволять вільно розпоряджатися цими коштами, досить велика.

Від себе зазначимо, що такою вимогою, цілком можливо, буде, наприклад, покриття бюджетного дефіциту або поповнення золотовалютних резервів для стабілізації національної валюти.

Таким чином, через недалекоглядні дії влади Україна може бути позбавлена можливості використовувати свої кровні на справді важливі проекти.

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту