RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це лише початок: що означають нові санкції Заходу проти Росії

Захід згуртувався у санкційному пориві

Захід згуртувався у санкційному пориві Фото: Getty images

Новий санкційний пакет країн Заходу проти Росії виявився набагато серйознішим за той, що був прийнятий після визнання "незалежності" так званих "ДНР" і "ЛНР". Тепер значного удару буде завдано по російському фінансовому сектору, також постраждає військово-промисловий комплекс. Проте, США та їхні союзники могли б бути більш рішучішими у справі протистояння країні-агресору. "Апостроф" проаналізував чим санкції загрожують РФ.

Країни Заходу запровадили санкції проти Росії через те, що вона вторглася в Україну. Як заявив президент США Джозеф Байден, ці заходи мають максимізувати довгостроковий вплив на Росію, зокрема, підірвати здатність РФ фінансувати та нарощувати свої збройні сили.

Також важливо, що цей пакет санкцій скоординований з іншими країнами "Великої сімки" – Великобританією, Німеччиною, Францією, Італією, Канадою та Японією. На рівні G7 вирішено, що ці країни колективно обмежать можливості Росії вести справи в доларах, євро, фунтах та ієнах і таким чином обмежать можливості РФ залишатися частиною світової економіки.

При цьому міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що її країна добиватиметься руйнування російської економіки. "Ми не заспокоїмося, поки економіка Росії не буде зруйнована, а суверенітет та територіальна цілісність України – відновлені", – сказала вона.

Важливим елементом санкцій стануть обмеження у сфері високих технологій. Зокрема, це стосується постачання до Росії напівпровідників, комп'ютерів, лазерів та сенсорів, що критично важливо для російської оборонної сфери.

Санкції також торкнуться фінансового сектора РФ. Прогнозовано вони введені щодо двох найбільших російських державних банків – "ВТБ Банку" та "Сбербанку".

Британський уряд, у свою чергу, має намір повністю заморозити активи "ВТБ Банку" у своїй країні. Крім того, всі російські банки, проти яких було введено санкції, повністю відключені від фінансової системи Великої Британії. Раніше, нагадаємо, під британські санкції потрапили банк "Росія", "Промсвязьбанк", "Індустріальний ощадний банк", "Чорноморський банк розвитку та реконструкції" та "Генбанк". Крім того, заборонені польоти авіакомпанії "Аерофлот" до Великої Британії.

Європейський Союз, Канада та Японія також заявили про запровадження санкцій, узгоджених із союзниками.

При цьому досить дивно, враховуючи особливі відносини між Берліном та Москвою, прозвучала заява міністра фінансів Німеччини Крістіана Лінднера про те, що його країна запроваджує повну блокаду російських банків та фактично припиняє ведення бізнесу з Росією. Щоправда, він додав, що в окремих випадках будуть можливі транзакції для оплати газу, а також переведення німецьких компаній своїм "дочкам" в РФ.

Без доларів та технологій

"Апостроф" раніше писав, що санкції проти Росії за визнання "незалежності" "ДНР" і "ЛНР" були досить м'якими і мали, скоріше, попереджувальний характер. Але як щодо санкцій за розв'язання війни? Чи йдеться про по-справжньому серйозні санкції, чи це – чергова "велика занепокоєність" Заходу?

Інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса переконаний, що нові санкції цілком реальні, і вони дуже зашкодять економіці Росії. "Чи вб'ють вони її прямо зараз? На жаль, ні. Але це дійсно буде дуже дорого коштувати, і можна констатувати, що найближчими роками економіку Росії чекає падіння. Це буде криза, шок для економіки", - заявив експерт.

Насправді руйнівні наслідки санкцій дуже добре розуміють у самій Росії, хоч там і намагаються применшити їхній майбутній ефект. "Апостроф" проаналізував та узагальнив незалежні експертні оцінки.

По-перше, санкції щодо банків залишає для них можливість здійснювати розрахунки фактично лише у китайських юанях, які не надто привітають навіть китайські компанії. Для розуміння – близько 70% імпорту Росії оплачуються в доларах та євро, а їхня частка у розрахунках з експорту – дещо менше 90%.

Щодо високотехнологічного сектору, то експорт відповідної продукції з Великої Британії буде повністю заборонено, а з інших країн "Великої сімки" він скоротиться вдвічі. Один із прикладів – британські двигуни Rolls-Royce використовуються в літаках А330, А340, Boeing 777, Boeing 787, які популярні в Росії. Власне, виникнуть складнощі й у військово-промисловому комплексі РФ.

Крім того, вважають експерти, величезного удару завдано обробній промисловості Росії. Переважна більшість керівників промислових підприємств РФ вважають, що необхідного їм у роботі російського обладнання немає у принципі.

Вся надія на SWIFT

Україна наполягала на тому, щоб країни Заходу в рамках нинішнього пакету санкцій відключили Росію від інформаційно-фінансової системи SWIFT. Але на цей захід союзники з G7 не пішли – як сказав Джозеф Байден, через позицію Євросоюзу, а, точніше, кількох країн ЄС – Німеччини, Угорщини, Італії та Кіпру.

І, хоча, Байден заявив, що введені санкції порівняні за своєю силою з відключенням від SWIFT, це все ж таки перебільшення.

"Для нас це, звичайно ж, погано, тому що відключення від SWIFT завдало б набагато більшої шкоди економіці Росії. Але ми можемо тільки сподіватися, що ця опція на столі, і Путіна схиляють до дипломатичного врегулювання конфлікту, і SWIFT може бути одним з факторів", - каже Сергій Фурса.

Хоча, не виключено, це справді лише надія, яка, як відомо, вмирає останньою.

Тим більше, що на Заході зараз активно заговорили про відключення РФ від рубильника SWIFT. Паралельно почали діяти і приватні західні корпорації - Apple і Facebook ухвалили низку обмежуючих рішень, спрямованих проти країни-агресора. І, схоже, це тільки початок.

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту