RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

У 2024 році Україна має виплатити за боргами 4,5 мільярда доларів

Держборг України Держборг України зростає Фото:

Україна через війну накопичила колосальні борги, які у майбутньому доведеться повертати. При цьому по деяким старим боргам очікуються виплати вже всередині цього року. "Апостроф" підрахував, скільки в рамках держзобов'язань винен кожен українець і яку суму з кожного з нас можуть утримати для погашення боргів у 2024 році.

Усі комусь щось винні

Ми живемо в епоху великих боргів. Борги є у звичайних громадян, найчастіше, за іпотечними та іншими кредитами, у борги, також за позиками, влазять міста, провінції та цілі країни.

Природа боргу зрозуміла – він утворюється тоді, коли витрати перевищують доходи, і це однаково стосується як людей, так і країн. Щодо останніх, то їхні борги з'являються і, найчастіше, збільшуються, через дефіцитні бюджети, тобто ті, в яких витрати більше надходжень.

З усіх країн світу найбільший борг у Сполучених Штатів Америки, на початку 2024 року він досяг рекордних 34 трильйонів доларів.

Читайте: Власні доходи йдуть на війну: чи будуть в України гроші на підвищення зарплат і пенсій

В США бюджети виконуються з дефіцитом вже кілька десятиліть, і це ж саме характерно для більшості інших розвинених країн світу.

Втім, не лише розвинених.

Україна теж має державний борг. При цьому він безпосередньо пов'язаний з війною, яка завдає колосальної шкоди економіці, а тому уряд змушений залучати значні кошти як усередині країни, так і за кордоном для фінансування бюджетних витрат.

Держборг у нас був і до російського вторгнення, проте відносно невеликий, а ось за два роки війни він виріс удвічі і на початок 2024 року становив рекордні для країни 145 мільярдів доларів.

Якщо людина бере кредит у банку або позику у родичів, їй неважко підрахувати, коли і скільки їй доведеться повернути (сума повернення буде, швидше за все, більше суми кредиту через проценти, що нараховуються).

У випадку з країнами ситуація дещо інша. Держава, не питаючи своїх громадян, влазить у борги, внаслідок чого ці громадяни, крім власних кредитів, якщо вони у них є, стають боржниками ще й за кредитами державними – згадаємо крилату фразу колишньої прем'єрки Великої Британії Маргарет Тетчер: "Немає ніяких державних грошей, є лише гроші платників податків".

Розглянемо ситуацію на прикладі США. Нагадаємо, що держборг цієї країни на початок року становив 34 трильйони доларів. Населення Сполучених Штатів – 336 мільйонів. Ділимо – отримуємо: кожен американець на сьогодні винен понад 100 тисяч доларів.

Щоправда, приблизно 75% держборгу США – це внутрішній борг, тобто американці як би винні самі собі. У такому разі для кожного з них зобов'язання за зовнішніми боргами становить приблизно 25 тисяч доларів.

Винен, не спорю, віддам нескоро

Але повернемось до України. Наш держборг, нагадаємо, – 145 мільярдів доларів. За даними Міністерства соціальної політики, станом на середину минулого року населення країни становило 36,3 мільйона осіб. Ділимо – отримуємо: кожен українець на сьогодні винен близько 4000 доларів.

При цьому зовнішній борг України становить приблизно 101 мільярд доларів. Якщо виходити із цієї цифри, то на кожного українського громадянина припадає близько 2800 доларів зовнішнього боргу.

Слід розуміти, що вищезазначені суми ми не повинні виплатити негайно. Тут все як із особистими кредитами громадян. Припустимо, ви взяли за іпотечною позикою 40 тисяч доларів. Цю суму плюс відсотки ви повинні повернути в обумовлений термін. При цьому у вас, напевно, є узгоджений графік щорічного, а то й помісячного погашення кредиту.

Має такий графік і Україна. 2024 року наша країна, згідно з держбюджетом, має скерувати на виплати за держборгом 606,5 мільярда гривень. Частка кожного українця, в такому разі, становитиме 16,7 тисячі гривень або 410 доларів (в бюджет-2024 закладено середньорічний курс 40,7 гривні/долар).

При цьому виплати за внутрішнім боргом цього року заплановані на рівні 421,6 мільярда гривень, а за зовнішнім - 184,9 мільярда гривень. Якщо рахувати лише зовнішній борг, виходячи з принципу, що внутрішній держборг – це борг самим собі, то вийде, що цього року кожному українцю доведеться розлучитися з 5000 гривень або приблизно 125 доларами.

Виплати із зовнішнього боргу, закладені до бюджету, це еквівалент того, що наша країна має погасити по євробондах приватним кредиторам - 4,5 мільярда доларів. Саме по цих боргах, як писав "Апостроф, Україна може оголосити дефолт. Уряд намагатиметься вчергове відтермінувати платіж за цими цінними паперами, але в будь-якому разі, дуже схоже на те, що платити ці 184,9 мільярда гривень, або 4,5 мільярда доларів, цього року ми не будемо.

Читайте: Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Новини партнерів

Читайте також

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту

Україна має зайві гроші? Чи спрацює кешбек по-українськи

Україна як воююча країна з серйозними фінансовими проблемами не може собі дозволити програму національного кешбеку