RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рівняння на Захід: скільки українці платитимуть за електро­енергію через рік

Ринкові механізми будуть впроваджуватися в Україні поступово

Ринкові механізми будуть впроваджуватися в Україні поступово Фото: pixabay.com

Влада збирається скасувати пільговий тариф на електроенергію для частини побутових споживачів. Очікується, що найближчим часом ринкову ціну електроенергії будуть платити ті, хто споживає понад 500 кіловат/година на місяць. Цей обсяг значно більше того, що використовує середньостатистична українська сім'я, однак згодом на ринкові тарифи повинні перевести всіх споживачів. "Апостроф" з'ясовував, чи гряде подорожчання електроенергії, і на скільки можуть зрости тарифи.

Уряд планує відмовитися від пільгового тарифу на електроенергію для побутових споживачів. Про це на поточному тижні заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель. За його словами, мова йде про скасування так званих спеціальних зобов'язань (ПСО), відповідно до яких населення оплачує електроенергію за тарифами, нижчими за ринкові.

"Ми будуємо ефективні енергетичні ринки. ПСО - інструмент, який не покращує ефективність ринку", - сказав Оржель, додавши, що, швидше за все, в 2020 році влада не відмовиться повністю від режиму спецзобов’язань. "Але ми будемо рухатися в напрямку того, щоб зменшити обсяг ПСО", - зазначив він.

За словами міністра, в першу чергу, скасування пільгового тарифу торкнеться тих побутових споживачів, які споживають набагато більше, ніж інші - понад 500 кіловат.

Ринок є ринок

Заява міністра укладається в логіку ринку електроенергії, який почав функціонувати з 1 липня 2019 року. При цьому, як писав раніше "Апостроф", лібералізація ринку електроенергії неминуче призведе до зростання тарифів. У червні поточного року президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про відтермінування на рік введення ринку електроенергії. У пояснювальній записці до документа, зокрема, йшлося про те, що введення ринку "при оптимістичному варіанті" призведе до зростання ціни на електроенергію на 20-30%, а при песимістичному - в рази. З огляду на те, що законопроект був поданий в Раду попереднього скликання, яку сам Зеленський до цього розпустив, у неї до розгляду документа руки не дійшли. Таким чином, ринок, як і планувалося, запустили з 1 липня, а президентський законопроект був відкликаний.

Ціни на електроенергію для промислових підприємств підвищилися на 20-25%Фото: pixabay.com

При цьому питання зростання тарифів нікуди не поділося. Уже практично з перших днів функціонування ринку, ціни на електроенергію для промислових підприємств підвищилися на 20-25% (втім, у листопаді тарифи повернулися до червневих показників). Населенню поки вдалося уникнути підвищення, але воно, очевидно, не за горами, так як уряд, як було зазначено вище, має намір відмовитися від пільгових тарифів, оформлених через режим спецзобов’язань.

Директор спецпроектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у розмові з "Апострофом" назвав плани уряду "цілком очікуваними", так як в Україні, начебто, функціонує ринок електроенергії, при цьому приблизно половина цього ринку таким не є через регульовані тарифи. За його словами, 500 кіловат/година дійсно є великим об'ємом, який не споживає середньостатистична українська сім'я. "Скорочення кількості тих, хто користується режимом ПСО, збільшить обсяги електроенергії, які торгуються на ринку", - сказав експерт.

Операція "уніфікація"

Експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп згоден із логікою уряду, що багато з тих, хто споживає понад 500 кіловат/година на місяць, швидше за все, використовують своє житло для якогось виробництва, а тому цілком справедливо, що такі споживачі повинні платити за ринковими цінами.

Водночас, враховуючи, що подорожчання електроенергії для комерційних споживачів після введення ринку було нівельовано в останні місяці, можливо, ця категорія громадян і не відчує на собі серйозного зростання цін.

Утім, Прокіп не впевнений, що влада піде на скасування ПСО щодо тих, хто споживає великі обсяги електроенергії. У коментарі виданню він зазначив, що заява міністра була зроблена "на емоціях" і, цілком ймовірно, нічого зі сказаного ним реалізовано найближчим часом не буде. "Але, можливо, вони уніфікують ціну - не буде різних тарифів для тих, хто споживає до 100 кіловат/година і тих, хто споживає більше. Тобто для всіх ціна буде однаковою", - додав фахівець. При цьому, на його думку, швидше за все, така "уніфікація" відбудеться в сторону більш високого тарифу.

Як відомо, на сьогодні населення платить за електроенергію за двома тарифами. Для тих, хто щомісяця споживає менше 100 кіловат/година, тариф встановлено на рівні 90 копійок за 1 кіловат/годину, а для тих, хто понад 100 кіловат/година - 1,68 гривні за 1 кіловат/годину. Таким чином, найбільш "економні" українці, можливо, незабаром будуть платити майже вдвічі більше, ніж зараз. Наприклад, якщо сім'я споживає 95 кіловат/година на місяць, вона зараз платить за електроенергію 85,5 гривні, у разі ж "уніфікації" тарифу, в платіжці за той же обсяг спожитої електроенергії буде вже сума майже 160 гривень.

Європа кличе

Спецзобов'язання, що забезпечують пільгові тарифи на електроенергію для населення, діють до кінця 2020 року, якщо уряд не скасує їх достроково, а це значить, що різкого стрибка цін для населення статися не повинно. Але що буде з тарифами, коли ПСО все-таки ліквідують?

Пільгові тарифи на електроенергію для населення діють до кінця 2020 рокуФото: Getty images

Андріан Прокіп зазначив, що, коли це станеться, через те, що великі обсяги електроенергії будуть надходити на ринок, її ціна знизиться, як для непобутових споживачів, так і для населення. "Але скільки конкретно коштуватиме електроенергія, сказати зараз складно", - додав експерт.

Геннадій Рябцев теж не береться оцінити, на скільки виростуть тарифи для населення. За його словами, "карти сплутало" звільнення глави НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського. У віданні цієї компанії перебувають всі атомні електростанції України, які виробляють близько половини всього обсягу електроенергії країни. Експерт зазначив, що, якби Недашковський зберіг свою посаду, зростання цін можна було б прогнозувати до +/- 2 гривень за 1 кіловат/годину (тобто вдвічі, порівняно з нинішнім середньозваженим тарифом - 1,03 гривні за 1 кіловат/годину, - "Апостроф"), але після цієї відставки щось прогнозувати дуже непросто. "Додалася невизначеність", - пояснив експерт.

За словами Рябцева, не виключено, що відпуск електроенергії буде здійснюватися в збиток, "аби рейтинг не падав, а може, буде й так, що давайте продавати електроенергію по 10 гривень". "При цьому ніхто не скасовував паритету імпорту, а роздрібна ціна за кордоном - це не 2 гривні", - зазначив фахівець.

Варто зазначити, що чинний тариф на електроенергію для населення покриває приблизно половину її собівартості. Як було сказано, середньозважена ціна електроенергії для населення в Україні становить 1,03 гривні за 1 кіловат/годину, тоді як в ЄС – більш як 20 євроцентів (близько 6 гривень). Якщо брати сусідні з Україною країни, то і тут середня ціна становить 12-16 євроцентів (3-4 гривні). Тому, як то кажуть, є куди рости. І, навіть якщо тарифи на електроенергію в нашій країні не досягнуть рівня європейських вже в наступному році, то все одно очевидно, що Україні цього не уникнути.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі