RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Борги "зеленим" будуть рости: як уникнути катастрофи в енергетиці України

Український "зелений" тариф найвищий в Європі

Український "зелений" тариф найвищий в Європі Фото: Getty Images

Українська влада збираються знизити ціну закупівлі електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел - так званий "зелений" тариф. Крім того, виробники "зеленої" енергії будуть нести фінансову відповідальність за небаланси. Уряд зі свого боку обіцяє погасити багатомільярдні борги перед виробниками. При цьому далеко не всі учасники ринку в захваті від пропозицій Кабміну. "Апостроф" з'ясовував, чи допоможуть нові правила вирішити проблему неплатежів, і чи варто чекати судових позовів від незадоволених.

Кабінет міністрів і виробники "зеленої" енергії підписали меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики.

Свої підписи під документом поставили прем'єр-міністр Денис Шмигаль, в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець, а також представники Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА) і Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА).

При цьому Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ) відмовилася підписувати меморандум.

Сторони дійшли згоди про добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів, тобто по суті, про їх зменшення. Так, для сонячних електростанцій (СЕС) потужністю до 1 мегавата зниження тарифу повинно скласти 10%, для СЕС потужністю понад 1 мегават - 15%. Для вітрових електростанцій (ВЕС) передбачено скорочення тарифу на 7,5%. Це - якщо об'єкти були введені в експлуатацію до 2020 року. Якщо вони почали працювати вже в цьому році, передбачено зменшення тарифу ще на 2,5%.

Крім того, меморандум вводить відповідальність для виробників за небаланси. З 2021 року ці фірми нестимуть фінансову відповідальність за похибки в прогнозуванні виробництва електроенергії у розмірі 50% небалансів, з 2022 року - у розмірі 100%.

Також нові сонячні електростанції (на вітрові ця норма не поширюється) потужністю понад 1 мегават зможуть бути введені в експлуатацію і розраховувати на допомогу держави тільки в разі участі в аукціонах з розподілу квот підтримки відновлюваної енергетики.

Зазначені нововведення не стосуються домашніх електростанцій.

Держава зі свого боку бере на себе зобов'язання своєчасно оплачувати поставлену по "зеленому" тарифу електроенергію, а також погасити борги перед "зеленими" виробниками, які становлять близько 14 мільярдів гривень.

Положення меморандуму повинні бути закріплені відповідним законом.

Тариф є, грошей немає

Чому в принципі виникла ідея меморандуму?

З одного боку, в Україні діє найвищий в Європі "зелений" тариф. Він зменшується з кожним роком (держпідтримка зеленої енергетики закінчиться у 2030 році) і зараз становить для СЕС 15,03 євроцента за 1 кіловат-годину (без місцевої складової), а для ВЕС - 10,2 євроцента за 1 кіловат-годину.

Держава зобов'язана викуповувати всю вироблену "зеленими" електростанціями електроенергію за цими вкрай високими тарифами. Однак за фактом держава не в змозі розплачуватися з виробниками, тому і з'явилася величезна заборгованість.

При тому, що частка зеленої енергетики в загальному балансі становить всього 8%, витрати на її оплату перевищують 25% всіх коштів на закупівлю державою електроенергії у виробників.

Сонячні панеліФото: Getty images

Як зазначив у розмові з "Апострофом" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, в українському бюджеті немає грошей на оплату "зеленої" електроенергії і абсолютно незрозуміло, де їх взяти - хіба що забрати у бюджетників, з коштів на соціальну допомога тощо.

Медіадиректор асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна висловлюється в тому ж ключі.

"У "Гарантованого покупця" (держпідприємство, яке купує електроенергію у її виробників за встановленими тарифами, - "Апостроф") просто немає грошей", - сказала вона "Апострофу", додавши, що навіть вказане в меморандумі зниження "зелених" тарифів не вирішить проблему, а це означає, що борги будуть тільки рости.

Сонячна тінь братів Клюєвих

Тут потрібно зробити невеличкий відступ, щоб згадати, як все починалося. Як вже було сказано, в Україні на сьогодні зберігається мало не найвищий "зелений" тариф в світі. При цьому на "сонячний" тариф в півтора рази вище "вітряного". Тут свою роль зіграли бізнесмени-втікачі, колишні "регіонали" Андрій і Сергій Клюєви (перший працював в уряді Миколи Азарова, другий був народним депутатом), з якими пов'язують зареєстровану в Австрії компанію Activ Solar. Ця компанія активно будувала сонячні станції на півдні України, зокрема в Криму.

Через такий високий "сонячний" тариф кількість СЕС істотно перевищує кількість ВЕС. За словами Ольги Кошарної, у нас 75% всієї альтернативної енергетики - це сонячна генерація: "Попри те, що в усьому світі все навпаки, вітрових удвічі більше, ніж сонячних". Це пов'язано з тим, що ВЕС менше залежать від погодних умов, наприклад, вони можуть працювати вночі.

Брати Клюєви давно в бігах, але їхня справа живе. І перемагає. Як зазначила Ольга Кошарна, в 2017 році в законі про ринок електроенергії виробники "зеленої" енергії пролобіювали цілий ряд положень. Наприклад, вони змогли відстояти незастосування до них санкцій за небаланси.

Виробників "зеленої" енергії теж не зобов'язали будувати маневрені потужності для балансування.

При цьому держава абсолютно не регулювала будівництво генеруючих потужностей. Мало того, що стався згаданий перекіс на користь сонячних електростанцій, так вони ще здебільшого будуються на півдні, що зрозуміло, так як там більше сонця, але там же стоять дев'ять атомних енергоблоків - шість на Запорізькій і три на Південно-Українській АЕС. А це - куди більший перекіс.

Закон і суд

Потужності "зеленої" генерації в Україні збільшуються через зазначені вище причини - високі закупівельні тарифи, держгарантія викупу виробленої електроенергії при мінімумі відповідальності для виробника. Якщо в 2018 році загальна встановлена потужність "зеленої" енергетики становила 2,1 гігавати, то в 2019 році вже було 6,8 гігават. А зараз - вже 7 гігават, і дозволів видано до 12 гігават, каже Ольга Кошарна.

Фото: Getty images

"При тому, що "Укренерго" заявляло, що максимум, що може прийняти енергосистема через відсутність маневрених потужностей балансування, - це 6 гігават", - підкреслила Ольга Кошарна.

Меморандум, звичайно ж, покликаний хоч якось виправити ситуацію. Але він її кардинально не змінить.

Крім того, поки це тільки меморандум про взаєморозуміння, а не закон - і все ще може неодноразово змінитися.

Експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп нагадав, що не всі учасники ринку задоволені умовами меморандуму. "У мене складається враження, що ситуація ще не врегульована", - сказав фахівець в коментарі "Апострофу".

Геннадій Рябцев погоджується з цим. За його словами, поки немає закону, не можна повноцінно аналізувати домовленості між Кабміном і "зеленими" енергетиками: "Вирішення цього питання ще не сформувалося. Меморандум можуть як взяти до уваги, так і успішно проігнорувати. Різні групи впливу продовжують намагатися просувати свої інтереси".

Однак, якщо в майбутній закон увійдуть основні положення меморандуму, то як це вплине на енергетичну карту України? Чи стануть в нашій країні будувати менше об'єктів альтернативної енергетики? Це цілком можливо. Тим більше, вже поточна встановлена потужність таких об'єктів стала критичною для вітчизняної енергосистеми.

Однак далеко не факт, що інвестори побіжать з України. "Навіть зі зниженням тарифу на 15%, куди вони підуть? До Німеччини, Австрії, в Норвегію чи у США?", - іронізує Геннадій Рябцев.

Але є більш серйозна проблема. Андріан Прокіп вважає, що виробники, які не погодяться з новими умовами, теоретично зможуть звернутися до суду.

Ольга Кошарна також вважає цей ризик цілком реальним: "Сонячні" звернуться в суди і виграють їх. І не зрозуміло, що робити в цій ситуації".

Енергетична демократія в дії

Однак, як то кажуть, інвестори бувають різні.

За словами Ольги Кошарної, треба насамперед підтримувати розвиток сонячної енергетики для домогосподарств.

За словами Геннадія Рябцева, Україні не потрібні "інвестори з Британських Віргінських островів" та інших офшорних зон.

"Але є люди, які за свої гроші реалізують проекти з використання енергії сонця, вітру, біопалива тощо, і їхню діяльність потрібно всіма способами підтримувати, і про них треба дбати", - заявив фахівець.

Саме тому в підготовлюваному законі на домогосподарства не повинні поширюватися обмежувальні положення, які збираються застосовувати до бізнесу (на сьогодні положення меморандуму не поширюються на "зелені" станції в домогосподарствах, - "Апостроф").

"Їх (домогосподарства, які використовують автономне "зелене" енергопостачання) потрібно стимулювати. Адже майбутнє енергетики - це енергетична демократія", - резюмував Геннадій Рябцев.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі