RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відкриття ринку газу для населення: чи зростуть ціни

Ринок мали запустити ще в травні

Ринок мали запустити ще в травні Фото: Getty images

Відкриття ринку газу для населення, як очікується, відбудеться 1 серпня. Це вже третя запропонована дата і, як вважають експерти, можливо, не остання. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко розбирався, що заважає повноцінному запуску газового ринку в Україні, і чи виростуть ціни на паливо, коли він, нарешті, запрацює.

В Україні 1 серпня має бути запущений вільний ринок газу для населення. Така модель передбачає можливість для споживачів самостійно вибирати постачальника, тобто, за логікою, виникне конкуренція між компаніями за того самого споживача.

Споживчий ринок газу мав запрацювати ще 1 травня, але через коронавірус його запуск перенесли на 1 липня. Однак уряд знову переніс запуск ще на місяць.

Ринок "останньої надії"

Насправді, мова не йде про власне ринку газу, який все ніяк не можуть відкрити для побутових споживачів, заявив у коментарі "Апострофу" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Він нагадав, що ринок природного газу функціонує в Україні з 2015 року. "Для того щоб вся система роздрібного сегмента ринку природного газу запрацювала, потрібно передбачити, як і на ринку електричної енергії, постачальника "останньої надії". І він мав з'явитися з 1 липня. Потрібно було провести конкурс, але його з різних причин не встигли провести. А без цього повноцінне функціонування ринку неможливе", - пояснив експерт.

Постачальник "останньої надії" - це компанія, яка повинна протягом 60 днів постачати газ споживачеві, якщо він залишається без постачальника.

На сьогодні конкурс оголошений. Уже відомо, що для участі в ньому подала заявку держкомпанія НАК "Нафтогаз України", а, точніше, дві заявки, тому що в конкурсі окремо беруть участь, власне, НАК і ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", що входить до групи "Нафтогаз".

До речі, сам конкурс, а також участь в ньому "Нафтогазу", зазнали критики зі сторони інших учасників ринку. Асоціація постачальників енергоресурсів, яка об'єднує кілька десятків компаній, назвала конкурс дискримінаційним. У заяві організації йдеться, що умови конкурсу, зокрема, вимога мати в своєму розпорядженні не менш ніж 3,5 мільярди кубометрів газу, відсікає практично всіх потенційних постачальників за винятком "Нафтогазу".

Проте, конкурс, швидше за все, відбудеться і, цілком можливо, постачальник "останньої надії" з'явиться до 1 серпня.

Монополія замість ринку

При цьому потрібно розуміти, що якщо ринок дійсно офіційно запрацює з 1 серпня, то не варто розраховувати на те, що відразу ж з'явиться велика кількість постачальників газу, розповів виданню президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар. "Якщо говорити про більш віддалену перспективу, то буде так, як це зараз відбувається в країнах Центральної Європи, де це також сталося не за один день. А зараз буде квазі-ринок", - вважає експерт.

Робочий біля газових трубФото: УНІАН

Гончар зазначив, що у більш ніж 70% газопостачальних компаній - один кінцевий бенефіціар (олігарх Дмитро Фірташ, який перебуває у вимушеній еміграції), тому на побутовому газовому ринку буде зберігатися прихована монополія.

"Тому тут велике значення матиме ефективне функціонування регулятора - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) і Антимонопольного комітету. Але ми бачимо, що Антимонопольний комітет в упор "не бачить" монополію там, де вона помітна неозброєним оком", - підкреслив Михайло Гончар.

Геннадій Рябцев також вважає, що на сьогодні в Україні на ринку газу реального роздрібного сегменту немає. Інша справа, що, за його словами, у багатьох випадках будь-якого сенсу для споживачів переходити до нового постачальника просто немає. Він зазначив, що, можливо, в боротьбі за клієнта постачальні компанії будуть пропонувати якісь додаткові послуги, але поки незрозуміло, якими вони можуть бути.

"Але, головне, як були наші права як споживачів незахищеними, такими вони і залишилися", - додав експерт.

Без зобов'язань

Крім тривалого конкурсу на визначення постачальника "останньої надії", є ще один фактор, який стримує повне відкриття ринку газу для населення - так звані публічні спеціальні зобов'язання (ПСО), покладені на "Нафтогаз". Суть їх полягає в тому, що тарифи для побутових споживачів встановлюються не ринком, а спеціальним рішенням уряду.

Дію ПСО продовжено також до 1 серпня, і, якщо ринок з цієї дати буде вирішено відкрити, спецзобов'язання, по ідеї, скасують.

В умовах високих цін на газ ПСО покликані захистити населення від непомірних тарифів, проте останнім часом цінова кон'юнктура на світовому ринку вкрай сприятлива для споживачів.

"Зараз ціни на хабах - рай для споживача, як промислового, так і побутового", - заявив Михайло Гончар. Він нагадав, що саме з цієї причини "Нафтогаз" зараз знижує тарифи.

Швидше за все, протягом найближчого року світові ціни на газ будуть залишатися низькими, але потім ситуація може змінитися. Відповідно, якщо світові ціни на газ зростуть, тарифи для населення також пропорційно збільшаться - ринок є ринок.

Фото: УНІАН

Але за традицією в цьому звинуватять владу, яка навряд чи буде цьому рада, зазначив у розмові з "Апострофом" експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп.

Він нагадав, що приблизно рік тому на світових ринках почався обвал газових цін, що відбилося на тарифах і всередині України, але це було піднесено в тому ключі, що ціни знизила влада, відповідно, влада відповідальна і за подорожчання палива.

Але чи буде дорожчати газ, і коли це може статися? Андріан Прокіп зазначає, що цей ринок вкрай складно прогнозувати. "Хоча всі зараз перенасичені газом, є ймовірність, що ціни будуть рости, і, якщо не в цьому році, це може статися через рік-два", - підкреслив він.

Крім того, варто очікувати сезонних цінових коливань. "Чим ближче до осені, тим більше ситуація буде ускладнюватися, тому що, ймовірно, буде рости ціна на газ, а тому владі буде все страшніше (її) відпустити", - говорить експерт.

МВФ - не указ

У зв'язку з цим є велика ймовірність, що 1 серпня не стане останнім терміном запуску ринку газу для населення.

"Напевно, буде чергове перенесення, - вважає Михайло Гончар. - Раціонального пояснення цьому (переносу запуску ринку) немає, принципово нічого не змінилося. І, раз не наважилися, то, швидше за все, йдуть по шляху поетапного відкладання".

Андріан Прокіп також не виключає, що повноцінного запуску ринку газу з 1 серпня не відбудеться. Це пов'язано з уже згаданим ймовірним сезонним зростанням цін восени-взимку, тобто в опалювальний сезон - адже поки ніхто не знає, холодною чи теплою буде майбутня зима. "Якщо вони дотягнуть до осені, питання - чи підуть вони на це (підвищення тарифів) взимку?" - зазначив експерт.

За словами фахівця, з одного боку, є меморандум з Міжнародним валютним фондом (МВФ), в якому зафіксовано зобов'язання України перейти на ринкові ціни на газ, але, з іншого боку, воно було і раніше, проте все одно український уряд всіляко намагався відтягнути його виконання.

"Тому в повноцінний запуск ринку я не вірю", - резюмував Прокіп.

Читайте також

Сонячні перспективи: в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами

Чи зможе встановлення сонячних батарей на висотних будинках в Україні розв'язати проблему дефіциту електрики

Зіскочити з ядерної голки: Захід відмовляється від російського "мирного атому"

Скільки часу знадобиться Заходу, щоб повністю відмовитися від російських ядерних технологій

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки