RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди просто не можуть платити за газ або віддають всі гроші - це не ринок - експерт

Валерій Клочок про зниження тарифів на газ для населення

Валерій Клочок про зниження тарифів на газ для населення Валерій Клочок Фото: Апостроф

У понеділок, 18 січня, Кабмін затвердив встановлення граничної ціни 6,99 грн за кубометр газу для населення. Таким чином, уряд знизив ціну на газ для українців на 30 відсотків, тоді як президент давав доручення знизити тариф на 50%. До того ж, нова ціна, затверджена Кабміном, залишається дуже високою для населення. Українці справедливо говорять, що таких тарифів при таких заробітних платах бути не може. А проблема в тому, що ухвалене відповідне законодавство. Лише через зміну законодавства можна врегулювати тарифи. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів політичний і економічний експерт ВАЛЕРІЙ КЛОЧОК.

- Кабінет міністрів знизив ціну на газ для українців на 30% та встановив граничну ціну на рівні 6,99 грн за кубометр блакитного палива.

- Але ж президент дав доручення знизити тариф на 50%. Звісно, мене завжди дивувало, чому президент втручається в роботу Кабінету Міністрів, хоча це не його завдання.

- Але він рік тому це пообіцяв на біговій доріжці.

- Звичайно. Через всі обставини, які сказалися через роботу Кабміну та парламенту, він був вимушений цей зробити. Тепер подивимося на реакцію Кабінету Міністрів. Збирається нарада, ухвалюється рішення про зниження тарифів чомусь не на 50%, а на 30%. Від верхньої межі до тієї, яка може бути.

Взагалі дуже цікаве порівняння дав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коли він порівнював суму платіжок із мінімальною заробітною платою 2017-2018 років та нинішньою у відсотковому співвідношенні. Це чистої води маніпуляція, тому що таке порівняння є некоректним. Так само, як сьогодні говорять, що долар за Януковича був по 8 гривень, а тарифи збільшилися у 50 разів. Там є низка економічних та фінансових факторів, які вплинули на таку кратність росту. Тут є трішки маніпуляції, але в історії зі Шмигалем вона абсолютно очевидна.

Завдання президента, як на мене, не виконане. Я не знаю, як він відреагує на це. Тут треба розуміти природу та причину цього всього. Українці справедливо говорять, що таких тарифів при таких заробітних платах бути не може. А проблема в тому, що ухвалене відповідне законодавство. Лише через зміну законодавства можна врегулювати тарифи.

- Чи є імовірність, що дорожчання тарифів приведе до збільшення заробітних плат?

- На ринку немає можливості платити більше. Я, наприклад, як підприємець теж з цим свого часу зіткнувся, коли в Польщу виїхало багато фахівців. Тоді люди були вимушені підвищувати зарплату. Але ти не можеш платити заробітну плату в збиток підприємства. Це не держава, яка тобі дасть дотацію. Там такого немає.

Так, провокативні запитання будуть, але це не означає, що зарплати підвищаться. Я маю на увазі провокації справедливі, тому що треба платити за комунальні послуги. Але будь-який власник бізнесу скаже: "Я до чого? Я ці тарифи не встановлював, але тобі більше я платити не можу".

Тому тут реально є дуже серйозний фактор. Мене питали, як узгодили цей "новий" тариф із МВФ? Ніхто його не узгоджував і робити цього, як правило, не потрібно. Так, у меморандумі вже кілька років прописують побажання МВФ привести вартість газу та електроенергії до європейського паритету.

- Нам кажуть відкрити ринок, щоб були тарифи конкурентоспроможними.

- Якщо такий ринок, то навіщо він потрібен. Якщо він ставить нас у такі умови, то такий ринок не потрібен. Ринок має бути цивілізованим.

- В Україні продовжуються тарифні протести. Їх буде більше?

- Люди не вперше виходять.

- Чи будуть якісь національні протести?

- Можуть бути, але, як показує історія, тарифні протести ніколи не завершувалися чимось глобальним. Тим паче, уряд також діє дуже цинічно. Розрахунок у нього абсолютно прагматичний в тому плані, щоб придушити цю історію. Вони все ж таки трохи підняли субсидії. Вони дали людям компенсацію. 3 млн домогосподарства отримають цю субсидію.

Більше того, з урахуванням скасованого пільгового тарифу на електроенергію, для помешкань, які опалюються за допомогою електроенергії, вони з 1 січня виплачуватимуть живі кошти. Вони збалансують ці моменти і таким чином придушать протести.

Але це не вирішує проблеми. Ринок регулюється законами. Саме надання монопольного права державному підприємству НАК "Нафтогаз-Україна" встановлювати ціну разом із Кабміном створює таку ситуацію. Ви зверніть увагу, справедливо говорять про вартість газу на рівні 2,5-4 гривень. Продають його удвічі дорожче, а "Нафтогаз" у нас навіть збитковий за підсумками 2020 року. Тому виникає риторичне запитання: "А чому так?". І чому до цього часу керівництво не притягнуте до відповідальності за те, що воно в умовах монопольного становища на ринку газу працює неефективно і в збиток? Це державне підприємство, тобто наше з вами. Мені дивно, чому не міняють керівництво. У такій ситуації воно має бути змінено. Якщо в мене, наприклад, приватне підприємство, і якась його частина працює неефективно, то звісно, що я ухвалюю кадрове рішення.

- Але вони кажуть, що таким чином в нас є ринок, ми можемо купити в "Нафтогазу" дешевше.

- Ні, немає такого ринку. Дешевше у порівнянні із чим, та чи підйомна ціна дешевше до сплати? Треба співставляти такі речі. Дешевше може бути порівняно з якоюсь приватною компанією. Можна зробити порівняння з будь-яким базовим періодом, і буде видаватися, що ти взагалі герой. Але коли доходить справа до фактичної оплати такого газу чи комунальних тарифів, то люди просто не можуть їх платити або віддають всі гроші. От вам і ринок. Це не ринок.

- Через протести тарифи трохи знизили до завершення карантину. За усіма розрахунками, потім вони стануть вище, ніж були до цього підняття. Чи знову наша влада потім повернеться до перегляду тарифів? Не можна не побачити цієї кореляції: щоб не знизити рейтинг, давайте ми трохи знизимо тарифи.

- Так, є така залежність. Я маю великий сумнів, що по закінченню опалювального сезону тарифи будуть переглянуті. Зокрема, ціна на газ. Вона може бути зменшена. Але вона, як правило, зменшується в літній період через незначні обсяги споживання. А зимовий період сприяє тому, що "Нафтогаз" заробляє нібито великі гроші, але чомусь він є збитковим. Я не розумію, чому так відбувається, де причина.

- Може, вони дивляться на рейтинги? У нас іще є зобов’язання перед нашими міжнародними партнерами.

- Як на мене, тут не та історія. Я не випадкового нас повертаю до законодавчого регулювання ринку газу та електроенергії. До того часу, поки Кабмін, президент та парламент не усвідомлять, що треба змінювати законодавство, яке регулює в нас вироблення електроенергії і мінімізує монопольне становище окремих олігархів зокрема, у нас толку не буде ніякого, і люди будуть виходити.

Коли ви говорите про зниження тарифів, я не бачу такої перспективи. Фактично створене таке законодавче поле, в рамках якого ухвалюються рішення. І ви не можете пред’явити претензії, що хтось щось порушив, встановлюючи такі тарифи. Я навіть тут підтримую ідею одного з депутатів, що "Нафтогаз" треба ліквідувати як монополію, тому що він не справляється з завданнями регулювання ринку в інтересах українців. Можна встановити ціну і в 20 тисяч гривень за кубометр, але хто його купуватиме?

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі