RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці купують дорогий газ з однієї причини - голова Спілки споживачів комунальних послуг

Олег Попенко про ціну за газ і її вплив на бюджет

Олег Попенко про ціну за газ і її вплив на бюджет Фото: facebook.com

Ціна на газ для українців може бути на рівні 3-4 гривень за кубометр, оскільки "Укргазвидобування" добуває український газ по ціні 1,4 грн за куб. Однак НАК "Нафтогаз" змушений ставити ціну на газ на рівні 6-7 грн, тому що він є найбільшим податковим агентом у країні на сьогоднішній день. Що стосується наступного опалювального сезону, то тут є певні проблеми, пов'язані з високою ціною за газ для теплокомуненерго. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг ОЛЕГ ПОПЕНКО.

- Якою має бути ціна на газ в Україні? Юлія Тимошенко пропонує продавати блакитне паливо по 3 грн. Наскільки реалістична ця пропозиція?

- Ми можемо подивитися реальну ціну газу за звітами "Укргазвидобування". У 2019 році собівартість видобутку газу становила 1,40 грн за метр кубічний. В систему "Нафтогазу" цей газ передавався від "Укргазвидобування" за ціною 2,60 – 2,80 грн. Тобто в цій вартості враховані майже всі витрати навіть НАК "Нафтогаз України". Тому 3 грн – це реальна ціна. Я б тільки додав до неї десь 20%, щоб у нас була можливість залучити кошти для реновації житлового фонду, щоб зменшити споживання в багатоквартирних будинках.

- Якщо ця пропозиція є реалістичною, чому влада її не підтримує? Напевно, є якісь причини, розрахунки.

- Так, дійсно, є причини. І влада це визнає, і НАК "Нафтогаз" визнає. "Нафтогаз" зараз виконує роль податкового агента. Вони – найбільший податковий агент на сьогодні. Вони відповідають за збір податків, які сплачуються в державний бюджет. Тому їх завдання – якомога більше і дорожче продати газу і сплатити ці кошти до державного бюджету.

- Як ви вважаєте, звернення пана Вітренка до Шмигаля стосовно "Нафтогазу" та його очільника Коболєва якось може вплинути на платіжки українців?

- В короткому періоді – якщо говорити про зараз чи як це відобразиться на платіжках у березні – я не бачу ніякого впливу від звільнення Коболєва сьогодні, щоб завтра платіжка була по 3 грн. Там є певні зобов’язання.

Але в середньостроковій перспективі – наприклад, протягом трьох місяців – можливо підготувати пакет документів і зробити так, щоб на наступний опалювальний період і теплокомуненерго, і приватні споживачі змогли отримувати газ українського видобутку в середньому по 3 – 3,5 гривні за кубометр.

- Є заяви про те, що зараз критично мало вугілля. Чи справді все так погано?

- Потрібно трошки ширше дивитися – не лише на вугілля, а взагалі на стан енергетичної системи України. Так, дійсно, запаси вугілля на складах набагато нижчі, ніж, наприклад, торік. Але в нас зараз запрацював один блок на Хмельницькій АЕС. Тобто ми на сьогодні можемо компенсувати те, що не працює низка блоків на ТЕС. Зараз це компенсується роботою одного блоку на Хмельницькій АЕС.

Я вважаю, що ми цей опалювальний період пройдемо спокійно. На сьогодні я не бачу серйозних моментів, які вплинуть на те, що у нас не буде, наприклад, електроенергії. Так, немає вугілля, але в нас є газ – закачано досить багато газу. Наприклад, той самий Центренерго, коли не було вугілля, спокійно переходив на газ. Так, це вплинуло на собівартість електроенергії. Але якщо казати про послугу, яку вони надають, то тут проблем я поки що не бачу.

- Ви кажете, що в цьому опалювальному сезоні проблем не буде. Що треба зробити, щоб цих проблем не було і в наступному? Чи є вже певна стратегія?

- Я взагалі не бачу ніякої стратегії - ні в області енергетики, ні в житлово-комунальному господарстві. У нас рік немає міністра енергетики – Вітренко двічі був провалений. А очільник Мінрегіону взагалі десь у хмарах.

Я взагалі не розумію, чим займається Мінрегіон, і якою в нас буде стратегія на наступний опалювальний період. Якщо голова Мінрегіону радіє, що газ для теплокомуненерго буде по 9 гривень, значить щось у нас не так у Датському королівстві.

В цьому опалювальному періоді у нас не буде відключень електроенергії. Я думаю, ми якось пройдемо цю ситуацію, але вже сьогодні ми маємо готуватися до наступного опалювального сезону. І тут я бачу серйозні проблеми.

В першу чергу це проведення ремонтів на ТЕЦ, які надають послуги з теплопостачання та гарячої води. На сьогодні всі міські ТЕЦ будуть змушені викупати у НАК "Нафтогаз" газ за ціною більшою в середньому на 20% за ринкову. Компенсацію вартості цього газу з бюджету вони не отримають, бо в меморандумі прописано тільки про відтермінування платежу, а не про зниження ціни. Фактично всі кошти, які ми сплачуємо, як споживачі, на ТЕЦ будуть сплачені за газ. А ремонти, капітальні ремонти мереж, капітальні ремонти обладнання не будуть проведені. Я чомусь у цьому впевнений. І все це позначиться на наступному опалювальному сезоні.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі