RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні системна помилка в секторі ЖКГ, ситуація там некерована - колишній міністр енергетики

Що відбувається з боргами за комуналку

Що відбувається з боргами за комуналку Иван Плачков Фото: golos.ua

В Україні продовжує стрімко зростати борг населення за комунальні послуги. За даними Держстату, станом на 1 березня 2021 року українці заборгували 82 млрд гривень. Боротися з неплатниками особливо важко у багатоквартирних будинках, оскільки відключити від послуг весь будинок неможливо - там живуть люди, які справно сплачують комірне. Утім, це не найстрашніша проблема. Влада планує майже удвічі збільшити ціни на електроенергію, тому борги можуть зростати ще швидше. Як вирішити проблему неплатників та чому підняття цін на житлово-комунальні послуги неминуче - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр енергетики у 1999 році і міністр палива та енергетики України у 2005-2006 роках ІВАН ПЛАЧКОВ.

- На вашу думку, яка реальна картина по боргах?

- Те, що дав Держстат - це цілком реальна картина. Це тепло, електроенергія, обслуговування будинків, газ тощо. Це не завищена цифра, і борги зростають.

У нас є системна помилка. Коли ми свого часу реформували ЖКГ, то не визначили таку особу, як власник будівлі, що забезпечує виконання послуг. Зараз всі мешканці укладають прямі договори з Київгаз, Київенерго, Київтеплоенерго. Якщо люди не платять, то немає важелів впливу на них. Будинок же не відключиш – там хтось інший платить.

А ось з власником будівлі все розмите. Ось є ОСББ, але це дуже розмита структура. В ОСББ має бути керівник, збори, прийняття рішень тощо. Тільки 10-15% ОСББ працюють більш-менш, а всі інші – не працюють та абсолютно немає важелів впливу, майже немає контакту з мешканцями.

Тому для того, щоб зупинити зростання цих боргів, треба змінити саму систему взаємовідносин. По-перше має бути визначений власник будівлі. Він має відповідати за все в його будівлі. А договори треба заключати з юридичною особою, яку визначив власник будівлі. Це тепло, газ, житлово-комунальні послуги. А вже сам власник має будувати взаємовідносини з мешканцями. Пам’ятаєте, був управдом. Зараз цього немає, тому ситуація некерована. Вона буде продовжуватися, що призведе до багатьох негативних явищ.

- Є інформація, що з 1 липня 2021 року ціна на електроенергію в Україні може зрости майже вдвічі. Це заявляв Юрій Бойко – заступник міністра енергетики. Чи помірні такі ціни на сьогоднішній день? І чи не призведе це до збільшення боргів?

- Мені важко спрогнозувати, чи збільшаться борги. Єдине, що я можу сказати, - ціни на електроенергію для населення в Україні нижчі за ціни, наприклад, у Молдові, Росії, Грузії, Білорусі навіть. Уявляєте, в Росії ціни на електроенергію для населення вищі, ніж в Україні. Тому компенсують цю різницю державні підприємства "Енергоатом" та "Укргідроенерго", у яких борги. Вони не можуть проводити роботи з реконструкції, модернізації.

Рішення про підвищення цін проситься, тому що не можна дотувати. Вже немає джерел для дотацій. На скільки вони підвищаться, мені важко сказати. Я думаю, на 50-60% на першому етапі вони зростуть. Я б, наприклад, зробив таку систему: поступово кожен місяць підвищувати на рівень інфляції ціни на електроенергію, і вони б відповідали собівартості, бо зараз - не відповідають.

Платоспроможність населення низька, зарплати низькі. Але при цьому ми будуємо торгові центри по всій України. Уже в районних центрах є мегамаркети, супермаркети. Торгівля процвітає, значить є покупці, є гроші, за які купуються всі ці товари. А на електроенергію грошей немає.

Однак електроенергетичний комплекс сьогодні в занепаді. Він став ретро комплексом, тому що грошей немає для того, щоб його модернізувати. З кожним роком собівартість виробництва 1 кВт/ч збільшується. У нас дуже застаріле обладнання. Зрозуміло, що тарифи мають збільшуватися. Якби ми своєчасно зробили реконструкцію та модернізацію, у нас собівартість була б нижчою. І не було б такого навантаження на тарифи.

- Вже втрачено час на модернізацію? Чи ніколи не пізно?

- Ніколи не пізно. Просто чим пізніше ми почнемо, тим дорожче це коштуватиме. Роботу з модернізації та реконструкції треба проводити постійно, як в усіх розвинених країнах.

Коли ми використовуємо сучасне обладнання, як, наприклад, автомобіль, то з кожним роком новий автомобіль на 100 км витрачає все менше бензину. Тому купується новий автомобіль. Ми витрачаємо менше на бензин, і це таким чином балансується. У нас навпаки. У нас ретро енергетика, ми витрачаємо більше вугілля, ми витрачаємо більше газу на виробництво одного кВт. Ми вимушені піднімати тарифи на тепло, на електроенергію, на воду, бо там 70% собівартості – це електроенергія.

Новини партнерів

Читайте також

Сонячні перспективи: в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами

Чи зможе встановлення сонячних батарей на висотних будинках в Україні розв'язати проблему дефіциту електрики

Зіскочити з ядерної голки: Захід відмовляється від російського "мирного атому"

Скільки часу знадобиться Заходу, щоб повністю відмовитися від російських ядерних технологій

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки