RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Усі - на пляж: де у Києві безпечно купатися і гарно відпочити

Не на всіх пляжах можна купатися, деякі - небезпечні для здоров'я

Не на всіх пляжах можна купатися, деякі - небезпечні для здоров'я Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У спеку людей тягне на пляжі, до води, а відтак потреба в обладнаних місцях для купання стає насущною. "Апостроф" дізнавався, де в Києві найкраще купатися, та чому комунальники не радять заходити у воду в необстежених місцях.

Цього року фахівці "Плесо" (спеціалізоване комунальне підприємство, що дбає про пляжі) підготували у столиці 14 пляжів та 18 зон відпочинку. Принципова різниця між пляжем і зоною відпочинку в тому, що на пляжах можна купатися, а зони відпочинку з різних причин для цього не пристосовані.

"Київ одне з небагатьох "неморських" міст не лише України, а й Європи, де розташована така кількість придатних для купання пляжів", - сказав "Апострофу" заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

За словами чиновника, усі ці пляжі отримали санітарні паспорти, які погоджуються з низкою служб та відомств. Це значить, що пляжі безпечні та відповідають нормам і правилам.

"Державна установа "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" здійснює щотижневий забір проб для лабораторних аналізів, зокрема за мікробіологічними та хімічними показниками", - коментують "Апострофу" у КМДА.

Окрім того, що воду перевіряють на предмет небезпечного вмісту, фахівці також обстежують дно.

"Перед початком сезону штатні водолази КП "Плесо" проводять обстеження дна акваторій усіх пляжів. Метою таких водолазних занурень є виявлення та усунення травмонебезпечних предметів, які зазвичай приносить течією під час весняних повеней. Також перевіряється стан води, забезпечуються умови для відпочинку – роздягальні, вбиральні, фонтанчики питної води", - коментує заступник мера.

Отже, купаючись у встановлених місцях, є впевненість не лише у відсутності кишкової палички, а й іржавих цвяшків на річковому дні.

Залишилось дізнатися, що це пляжі й де вони знаходяться.

Гідропарк

КП "Плесо" дало зелене світло на купання в Гідропарку. Дозвіл отримали п'ять пляжів - "Молодіжний", "Венеція", "Дитячий", "Передмістна слобідка" та "Золотий". Три перших знаходяться по обидва боки Венеціанської протоки, а два останні – на березі Дніпра, з чарівним видом на правобережні пагорби та Батьківщину-Мати.

У районі Венеціанського мосту панує курортна атмосфера: розлогий пісок, навіси, водні атракціони, смачні запахи. Відпочивальники задоволені і на пляжі не нарікають.

"Усе подобається. Є роздягальні, є де помити ноги, поряд безкоштовні туалети. Ми сюди приходимо кілька разів на тиждень, мешкаємо на Воскресенці, тож часто їздимо сюди", - говорять "Апострофу" дві літні пані, які відпочивають у затінку.

Пляж "Венеція"Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Тут трохи глибоко, як для дітей, - говорить мама 6-річного хлопчика. – Але в іншому все чудово: широкий пляж, купа піску і майданчик поряд. На Гідропарк їздимо доволі часто. Мешкаємо на Троєщині".

На пляжі майоріє зелений прапор, а отже тут можна спокійно купатися, без побоювань за власне здоров’я. Лайфгарди, які присутні на кожному пляжі, пильно стежать за відпочивальниками.

"Щодня нам говорять про чистоту води, і відповідно до цієї інформації ми вивішуємо прапор, - розповідають "Апострофу" хлопець та дівчина на позиції рятувальників. – Жовтий прапор вивішуємо здебільшого тоді, коли дуже сильна злива пройшла, але таких випадків за це літо було небагато".

Для тих, хто хоче відпочивати подалі від людей, найкращим місцем буде пляж "Золотий" - він знаходиться у найвіддаленішому східному куточку Гідропарку, ближче до моста Патона. Там немає шезлонгів та кафе, але й немає натовпів відпочивальників. А широкий пляж, що у променях сонця й справді має золотавий відтінок, дає змогу на повну насолодитися відпочинком на піску.

Пляжі на лівому березі

"Веселка" та "Нікольська Слободка" - ідеально пасують для тих, хто неподалік від станції метро "Лівобережна". Ці пляжі знаходяться на березі живописної Русанівської протоки. Подейкують, вода там чистіша, аніж у Дніпрі. Та у КМДА цю інформацію не підтверджують. Як би там не було, але тут вельми затишно, а також є місця для перевдягання, туалети, душ, зони відпочинку в затінку, а також спортивні майданчики. Є навіси, а є й дерева, що створюють затінок. До речі, "Веселку" нещодавно реконструювали, і тепер тут, окрім модернових кабінок і туалетів, з’явився й баскетбольний майданчик.

Сюди ж можна віднести ще один пляж, "Тельбін" - він знаходиться на Березняках, на березі озера із такою ж назвою. Тельбін вважається одним із найбільших озер у столиці. Воно доволі глибоке – до 7 метрів. На ньому присутня вся необхідна пляжна атрибутика: шезлонги, прокат човнів та іншого водного транспорту. І, звичайно ж, рятувальний пункт і медпункт.

Пляж "Центральний"

Хто не любить відпочивати на Трухановому острові? Комунальники підтвердили, що вода на пляжі з видом на Поділ і Арку дружби народів придатна для купання, тож літній відпочинок тут виходить повноцінний. На пляжі вистачає кабінок для перевдягання, туалетів і сміттєвих баків. Поряд – алея, де можна прогулятися в затінку, і чимало кав’ярень, де можна взяти що завгодно – від кави до повноцінного обіду.

Але найбільше цю зону люблять прихильники активного способу життя. Бо поряд – і тенісні корти, і прокат велосипедів, і скеледром, і парашутна вишка, і купа інших розваг для тих, хто втомився лежати горілиць.

Оболонський район

Як не дивно, купатися в Оболонському районі комунальники дозволили не на Дніпрі. Пляжі з обстеженою водою – це "Вербний", що на однойменному озері, акурат біля проспекту Романа Шухевича, та "Пуща-Водиця".

Пляж "Вербний"Фото: wikipedia.org

Пляж "Вербний" - невеличке озеро, обладнане усією необхідною інфраструктурою, включаючи рятувальний пост. Єдина проблема – після сильних опадів купатися там не можна.

Співробітники КП "Плесо" перевіряють воду в озері щотижня, і на початку сезону з’явилась інформація про перевищення індексу лактозопозитивної кишкової палички.

Втім у КМДА запевняють, що нині з водою в озері все гаразд.

"Один з необхідних факторів для роботи пляжу - стан води, який може змінюватись залежно від погоди. Дуже часто на пляжах стан води може не відповідати певним показникам після потужних злив. Але це тимчасово, - говорять у прес-службі заступника голови КМДА Петра Пантелєєва. - Лабораторний контроль здійснюється постійно, і щодо індексу ЛКП (лактозопозитивних кишкових паличок) перевищень не виявлено".

Безпечно купатися й у озері Горащиха, на якому розташований пляж "Пуща-Водиця", оточений сосновим лісом. Туалети, кафе, кабінки, лавочки й шезлонги – усе в наявності. До речі, пляж двічі отримував нагороду "Блакитний прапор" - себто відповідає всім міжнародним стандартам.

Пляжі біля Троєщини

Пляж "Райдуга" знаходиться на озері Радунка, на Райдужному масиві. Він найбільше пасує для відпочинку з дітьми – адже тут чимало дитячих майданчиків та атракціонів для малечі, наприклад, батут. Є тут і прокат катамаранів.

Пляж "Троєщина" знаходиться на березі річки Десенка, притоці Дніпра. Раніше тут був просто пісок, а нині – повноцінна зона відпочинку з усім необхідним антуражем: кабінки, доріжки, душ, навіси тощо. За поведінкою відпочивальників нині стежать лайфгарди.

Пляж "Чорторий" є одним із найбільших у Києві пляжів. З нього відкривається прекрасна панорама на Оболонську набережну. Є прокат шезлонгів, навіси від сонця, кабінки для перевдягання. Поряд можна знайти туалети. Тут немає якихось спеціальних майданчиків, тому доводиться розважатися самостійно. Натомість є прокат велосипедів. А ще – чиста вода та чимало місця. До слова, дехто попереджає, що у воді можна поранитися об водний каштан, тому краще пильнувати.

Пляж "Галерна", Корчувате

Пляж на Галерній затоці в селі Корчувате називають досконалим місцем для усамітнення. Тут не велелюдно. Але й місця не так багато. Натомість чимало дерев і затінку, що дуже рятує в спеку. Пляж оновили в 2018 році, і тепер тут є доріжки, вбиральні, рятувальники і освітлення. Є тут і ресторан на воді. За рахунок того, що пляж доволі далеко від міста та доріг, тут можна по справжньому відпочити й відчути природу.

Пляж "Галерний"Фото: wikipedia.org

Якість і безпека - понад усе

До речі, міжнародну екологічну відзнаку "Блакитний прапор" у 2021 році отримали 9 пляжів: "Дитячий", "Золотий", "Пуща-Водиця", "Веселка", "Венеція", "Троєщина", "Чорторий" і "Галерна".

"Відзнака "Блакитний прапор" дається раз на рік. Пляжі, які її отримали, вносяться в лист міжнародної туристичної організації, як рекомендовані для відвідування та відповідають 33-ти критеріям, які стосуються екологічної освіти та інформації, якості води, екологічного менеджменту, безпеки і послуг", - говорить Петро Пантелєєв.

До слова, червоний прапор вивішується лише у тих випадках, коли вода не відповідає нормам і проводяться технічні роботи. За словами Петра Пантелєєва, у Києві наразі таких пляжів немає.

Стан води – не єдина причина, яку варто враховувати, обираючи місце для купання. Не менш важливим є наявність рятувальників та медпункту, адже вода – зона ризику, і ніхто не знає, звідки може чатувати небезпека. Банальний перегрів чи судоми можуть стати причиною серйозних наслідків, якщо вчасно не надати допомогу.

Щодня лайфгарди рятують 5-10 осіб, а медична допомога надається близько 20 відпочивальникам.

"На пляжах облаштували 26 рятувальних постів. Оперативні чергові та рятувальні підрозділи знаходяться на постійному чергуванні та готові до реагування. При цьому, безпосередньо на рятувальних постах в межах пляжів чергують лайфгарди "Пляжного Патруля" (близько 150 осіб). Лайфгарди здійснюють постійне спостереження за водою, а також спільно із органами Національної поліції України стежать за громадським порядком та безпекою", - говорять у КМДА.

Рятувальники наголошують на тому, щоби люди більш відповідально ставилися до себе на відпочинку. Зокрема це стосується любителів перебувати на сонці та у воді під дією алкогольних напоїв.

"Ключовим є дотримання правил купання і перебування на пляжі. Найпоширенішою причиною, що може призвести до надзвичайних подій на воді, є купання в стані алкогольного сп’яніння. Тому купатися нетверезим – заборонено", - наголошують працівники комунальної служби.