RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На межі локдауна: чи перейде Київ в "червону зону"

Захворюваність коронавірусом в столиці наближається до небезпечної межі

Захворюваність коронавірусом в столиці наближається до небезпечної межі Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Епідеміологічна ситуація в Києві погіршилася. У зв'язку з різким стрибком хворих на коронавірус, місто опинилося на межі переходу в "червону" карантинну зону, що передбачає введення жорстких обмежень. У МОЗ пропонують столиці ввести додаткові заходи, аби утримати ситуацію під контролем, а в столиці стверджують, що рішення щодо встановлення обмежувальних заходів може ухвалити тільки Кабмін. У той же час мер міста Віталій Кличко оголосив рішення почати весняні шкільні канікули на кілька днів раніше, аби не допустити ще більшого зростання захворюваності. Що відбувається в столиці та в інших містах, читайте в матеріалі "Апострофа".

Київ залишається в лідерах за добовими темпами інфікування коронавірусом. За 15 березня в столиці зареєстрували 999 нових фактів коронавіруса, що стало найбільшою кількістю хворих за добу з 30 грудня 2020 року.

Станом на 16 березня, в столиці зафіксовано вже 147 710 випадків захворювання на коронавірус, внаслідок чого померли 2 936 хворих. У той же час одужали 99 589 чоловік, з них 408 за минулу добу.

Поки місто залишається в "помаранчевій" карантинній зоні, однак, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, столиця, а також Вінницька область наблизилися до переходу на "червоний рівень".

У зв'язку з цим, міністр охорони здоров'я звернувся до місцевої влади з проханням вжити заходів, аби не допустити запровадження жорстких карантинних заходів, можливо навіть ціною введення додаткових обмежень.

Які заходи вживатимуть в Києві

Як повідомив мер столиці Віталій Кличко, в зв'язку із захворюваністю в місті вирішили почати весняні канікули для учнів 5-11 класів на два дні раніше - з четверга, 18 березня. Дитячі садки та початкова школа поки будуть працювати в звичайному режимі.

Крім того, столична влада вимагає повернути органам місцевої влади право самостійно ухвалювати рішення про встановлення обмежувальних заходів. Оскільки, починаючи з 17 лютого поточного року, міста не мають права посилювати карантин на своїх територіях.

"І звертаємося до уряду з проханням розширити перелік протиепідемічних обмежень, що діють в" помаранчевій "зоні. Тобто, зробити те, що сьогодні знаходиться виключно в компетенції уряду. Також звертаюся до МВС, МОЗ, Мінінфраструктури та Держспоживслужби посилити контроль над дотриманням встановлених протиепідемічних заходів", - заявив Кличко.

Зокрема, мова йде, про проведення масових зібрань, дотримання маскового режиму, роботу торгових, розважальних закладів, ресторанів і кафе, можливість регулювати заповнення громадського транспорту та вирішувати питання проведення спортивних змагань.

У коментарі "Апострофу" глава Держспоживслужби Києва Олег Рубан розповів, що, справді, згідно чинної постанови Кабміну, місцева влада не може самостійно посилювати карантинні заходи, тільки за умови входження в будь-яку з "кольорових" зон.

"Сьогодні необхідно вирішити питання про перехід до цивілізованого адаптивного карантину, який був у нас в минулому році. Тоді кожен регіон визначав правила і в результаті ми подолали захворюваність", - говорить Рубан.

Зараз місцева влада запровадила тільки ті заходи, які знаходяться в межах її компетенції, але це, за словами голови столичної Держспоживслужби, не допоможе зупинити поширення коронавіруса. А, отже, Київ знаходиться на межі входження в "червону" зону.

"На жаль, реєструється більше важких випадків - це 71%. Є загроза входу в "червону" зону. Якщо ми не зможемо стримати епідемію, то все йде до того, що у нас буде локдаун, по типу того, що був навесні минулого року. Але місцева влада робить все, щоб цього не сталося - в Києві щодня розглядається питання збільшення кількості ліжок", - повідомив Рубан.

Тести на Covid-19Фото: pixabay.com

Які обмеження діють в "червоній" зоні

"Червоний" рівень карантину вводиться в області, якщо в ній протягом трьох днів поспіль спостерігається перевищення хоча б двох епідеміологічних показників. А саме:

  • завантаженість ліжок з киснем в регіоні більше 65%;
  • більше 60 госпіталізацій з COVID-19 або з підозрою на захворювання на 100 тис. населення протягом 7 днів;
  • зростання числа госпіталізацій в регіоні на 50% за тиждень;
  • менше 300 ПЛР-тестів і тестів на антиген за 7 днів на 100 тис. населення;
  • коефіцієнт виявлених випадків коронавіруса серед протестованих становить більше 20%.

У "червоній" зоні заборонено:

  • роботу громадського харчування, крім адресної доставки та замовлень на винос;
  • роботу ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів;
  • роботу закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • роботу непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів та матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • роботу закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно- і відеозйомки;
  • здійснення регулярних та нерегулярних транспортних перевезень пасажирів (крім транзитних перевезень).

У той же час під обмеження не потрапляють перевезення пасажирів легковими автомобілями в кількості 5 чоловік (включаючи водія), але без урахування дітей; перевезення пасажирів службовим або орендованим автотранспортом в межах кількості місць для сидіння і за умови інформування Нацполіціі; перевезення пасажирів спеціальними залізничними рейсами у внутрішньому сполученні, узгодженим з Міністерством охорони здоров'я та Міністерством інфраструктури; перевезення пасажирів спеціальними залізничними рейсами в приміському сполученні за погодженням з ОДА.

Дозволена робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів.

Не лише в столиці

До прохання Степанова прислухалися і в Київській області. Наприклад, в Ірпені склалася непроста ситуація - в центральній міській лікарні інфекційне відділення, а також всі палати для лікування хворих на коронавірус заповнені на 100%. Тому міський голова Ірпеня Олександр Маркушин з 17 березня по 5 квітня ініціював:

  • скасування всіх спортивних і культурно-масових заходів;
  • переведення шкіл на дистанційне навчання (з урахуванням канікул з 22 по 28 березня);
  • переведення прийому громадян в комунальних службах міста в онлайн-режимі;
  • скасування прийому громадян працівниками виконавчого комітету ІМС, переведення роботи ЦНАП в онлайн-режим (крім здійснення реєстрації місця проживання та державної реєстрації фізичних і юридичних осіб, які відбуватимуться за попереднім записом);
  • посилення контролю над дотриманням карантинних санітарних норм в місцях загального користування.

За півкроку від "червоної" зони опинився і Львів, за рішенням місцевої влади з 16 березня 5-11 класи перевели на дистанційне навчання. Крім цього, припинять роботу дитячі клуби та дитячі гуртки. Працюватимуть тільки дитячі сади і молодша школа.

Львів Фото: Getty images

Посилили карантин і в Миколаєві, хоча ситуація там не така критична. У той же час, за рішенням місцевої комісії, з 17 березня вихованців позашкільних і загальноосвітніх установ переводять на дистанційне навчання. А з 22 березня всі школярі підуть на канікули, які триватимуть до 3 квітня.

Керівникам вищих навчальних закладів пропонують також перенести початок навчання на 10:00 ранку. Це має зменшити транспортне навантаження в ранковий час пік та попередити скупчення людей на зупинках.