Лайм

theLime слухає пісні учасників Нацвідбору на Євробачення-2020 року - хто і з чим зібрався на конкурс

До старту Національного відбору залишилося менше тижня. Ось що для нього готують учасники

20 січня організатори Національного відбору на Євробачення-2020 оголосили список з 16 артистів, які вже 8, 15 та 22 лютого позмагаються за право представити Україну на пісенному конкурсі в Нідерландах. Традиційно були названі їхні імена, пізніше - порядок виступів. Що ж стосується конкурсних пісень, оприлюднити їх до старту відбіркового етапу за власним бажанням можуть лише самі виконавці.

До старту першого півфіналу залишається трохи менше тижня, і до цього часу розкрити свої конкурсні треки вирішили не всі. theLime зібрав в одному матеріалі всі представлені на сьогоднішній день пісні учасників обох півфіналів Нацвідбору. Давайте-но подивимося, хто і з чим зібрався цього року на конкурс (з появою нових, матеріал буде доповнюватися).

Олександр Порядинський - Savior

У числі перших свою конкурсну пісню презентував наймолодший переможець шоу "Х-фактор" Олександр Порядинський. На момент перемоги юному вокалістові було всього 15, сьогодні Олександру вже 21 рік - хлопець виріс і помітно змінився не тільки зовні. Його голос змужнів і віддає нотками Rag'n'Bone Man, які можна розчути і в треку Saviour.

Порядинський як і раніше захоплюється поп-музикою з елементами ледь не оперного співу. Композиція звучить потужно, притягує атмосферою і, звичайно, її похвалять за сильний вокал. Але потенційно вірусним назвати Savior відверто важко. Як балада сплеску емоцій вона теж, на жаль, не викликає і вивітрюється буквально відразу після фінального "saaaviooor", на що явно в ефірі вкаже Андрій Данилко.

GARNA - Who we are?

Сольний проект співачки Альони Левашевої в колаборації з продюсером Олексієм Хорольським представить доволі драйвовий та сіруватий за мірками Євробачення трек Who we are? Приємний саунд, яскравий приспів, впевнений вокал - трек звучить дуже стильно і бадьоро, що цілком при наявності хорошого візуального супроводу може зробити його одним з найсильніших у рамках Нацвідбору. Як щодо Євробачення? Тут шанси будуть набагато нижчими, адже суперників буде вже 40, а схожих на GARNA - з десяток.

Еліна Іващенко - Get up

Згадайте номери представниць Великобританії на Євробаченні 2017 чи 2018 років? Навряд чи. І в цій категорії навіть в разі перемоги на Нацвідборі ризикує опинитися Еліна Іващенко, переможниця проектів "Х-фактор" та "Голос країни".

Її конкурсна пісня Get up вперше прозвучала на сцені шоу і там їй було якраз місце. Адже в цей час інші конкурсанти виконували кавери на чужі хіти, а Еліна проявила себе не тільки як талановита вокалістка, а й як співачка, здатна запропонувати хороший авторський матеріал. Що ж стосується Євробачення, шаблонних поп-композицій з емоційним піднесенням на приспівах на Євробаченні щороку хоч відбавляй. Знов-таки, це перше, на що кожен раз вказує Андрій Данилко. Але треба не забувати, у дівчини в руках два великих козиря - співпраця з Русланом Квінтою, музичним продюсером Нацвідбору, і теплі відносини з Тіною Кароль, її наставницею на шоу "Голос країни".

CLOUDLESS - Drown me down

"Drown me down", за словами учасників гурту, - пісня чемпіонів, пісня-заклик ніколи не здаватися. І так, це легкий, бадьорий інді-рок, з доволі чіпляючим "у-ху" у приспіві, який так і врізається у свідомість. Хлопці співають стильно, просто і без зайвого пафосу. Все це цілком може принести їм успіх на Нацвідборі, але на конкурсі в Роттердамі доведеться складніше. Зазвичай фаворитами Євробачення стають поранені в серце, або просто в голову. На їх фоні про пересічний якісний інді одразу ж забувають.

David Axelrod - HORIZON

Просто йдемо далі...

Гаразд, ми жартуємо і жодним чином не хочемо образити Володимира Ткаченка чи сьогодні вже Девіда Аксельрода. Але хіба ми не наступаємо на одні ті ж граблі? Так, Аксельроду вдалося зірвати куш на проекті "Голос країни", але ж першопричиною хайпу все одно стало те, що "відомий співак змінив ім'я і прийшов на шоу". І як би того не хотілося, в ході Євробачення українські жінки та бабусі проголосувати за красеня-брюнета все одно не зможуть. А щоб достукатися до тисяч глядачів, розбещених сьогодні всілякими жанрами музики й форматами шоу, найпростішої поп-балади HORIZON з душком початку 2000-х буде відверто мало.

[О] - "Там, куди я йду"

Перше, що кидається в даному випадку до вух, - українська мова. Віртуози [O] і тут сміливо забили на стереотип, що, мовляв, у англомовної пісні апріорі більше шансів перемогти, і збираються на Нацвідбір з бадьорою піснею "Там, куди я йду".

Стильно, яскраво, під цей трек охоче затанцює зал. Але все ж "Там, куди я йду" - далеко не найсильніша пісня гурту. Це далеко не все, на що здатні його учасники. І чомусь є підозри, що [O] в деякій мірі повторять долю YUKO на торішньому Нацвідборі - дуже добре зарекомендують себе, отримають підтримку аудиторії, масу нових слухачів і передплатників, але поступляться більш "вірусному" суперникові.

Go-А - "Соловей"

Гарна українська ще й цілий набір етнічних мотивів на відбіркових етап везуть з собою і учасники Go-A. Незважаючи на деяку затертість цього прийому, "Соловей" звучить дуже свіжо і правдиво по-українськи. Ця пісня могла б чудово представити країну і мелодійність нашої культури, але стати хітом в масах зазвичай подібним трекам досить важко. Як би там не склалося на Нацвідборі, після нього музиканти явно знайдуть велику кількість нових слухачів і отримають відмінний заряд натхнення. Його добре б скерувати на створення цілої нової платівки в тому ж дусі.

TVORCHI - Bonfire

Хлопці з Тернополя претендують на звання найстильнішого колективу на Нацвідборі. Саме так звучить їх конкурсний трек Bonfire. Але дуже проситься іскра. Хочеться, щоб неспішний ритм виріс у щось більше і подарував під кінець спалах емоцій, яки зробить пісню ефектнішою, заразливою, яка змусить запустити його на повторі.

Assol - Save it

За останні роки Assol помітно змінила стиль і манеру виконання. Підтягнулася ближче до трендових жанрів та прийомів у музиці. Її пісня Save it дещо здивувала, позаяк звучить значно жвавіше та якісніше більшості попередніх. Але не дивлячись на те, що трек цілком форматний для конкурсу Євробачення, на жаль, чогось примітного і особливого в ньому відверто мало.

FO SHO - BLCK SQR

В YouTube правильно підмітили - так Україну ще ніхто не представляв. Сестри Бетті, Маріам та Сіона цілком могли б внести такий яскравий коректив до історії участі країни в Євробаченні. Інше питання - чи готова до цього аудиторія?

Знову-таки, конкурсний трек BLCK SQR відображає далеко не все, на що здатен гурт FO SHO. Якщо ви чуєте про нього вперше, почніть, наприклад, з хіта XTRA. Долю сестер на Нацвідборі передбачити важко, проте якості і справжньої унікальності в переліку суперників колективу не позичати.

Jerry Heil - VEGAN

Як би ви не ставилися до пісні "Охрана_Отмєна", у конкурсного треку Яни Шемаєвої VEGAN є всі шанси потрапити не тільки до фіналу Нацвідбору, а й на сам конкурс Євробачення. Це ідеальний приклад "вірусності", про який ми неодноразово згадували вище, і цифри під лірик-відео служать цьому лише підтвердженням.

Так, пісня VEGAN не про вокал, і не про музику. Але в силу існуючої сьогодні різноманітності Євробачення лише формально є конкурсом пісні. По факту це велика тусовка, в якій нерідко перемагають так звані "фріки" - яскраві неординарні особистості, які запам'ятовуються явно не вокальними даними. Крім "вірусності" у пісні VEGAN є актуальний і трендовий посил до світу, який виражений в легкій та гумористичний формі (хоча, здавалося б, чому когось мають хвилювати гастрономічні уподобання дівчинки з України?) Чи не це "заходить" більшості аудиторії конкурсу зі свистом?

KHAYAT - CALL FOR LOVE

Після торішньої мантри Ever Андрій Хаят повертається на Нацвідбір із значно живішим і навіть танцювальним треком Call For Love. Дуже бадьорий саунд, в композицію майстерно вплетені нотки етніки та характерні артисту вокальні партії. Пісня звучить багатообіцяюче, але в підсумку не переростає ні в що більше. Останні 30 секунд музикант приділяє повтору затяжної вокальної частини, яка передувала рефрену, хоча на це місце дуже проситься потужна кульмінація. Call For Love - хороша і свіжа робота, гарантія якісного і не соромно виступу KHAYAT'а на сцені Нацвідбору, але не Євробачення. На жаль.

GIO - Feeling So Lost

З чого б почати ... не найприємніший початок, але, напевно, з того, що пісня дуже нагадає вам хіт Еда Ширана Perfect. Місцями ну прям дуже-дуже. Не варто відразу кричати "фу, плагіат!", назвемо це просто навіюванням. Якщо абстрагуватися від цього незручного збігу, то Feeling So Lost звучить доволі якісно і по-західному, це може бути відмінний трек в авторському альбомі музиканта. Але з огляду на те, що лише на YouTube під піснею Ширана Perfect зібралося понад 2 млрд переглядів, їхати на Євробачення з її копією буде якось вже й зашкварно, вам не здається?

MOONZOO feat. F.M.F. Sure - Maze

Забавно, що спершу на адресу Національного відбору-2020 полетіли закиди, мовляв, "парад ноунейомов", "скоро взагалі не буде кого відправити на Євробачення", а за фактом бачимо, що відбірковий етап може вийти ледь не найбільш яскравим і якісним за змістом. І одним з таких сюрпризів буде коллаба MOONZOO feat. F.M.F. Sure з піснею Maze. Дуже стильні хлопці, дорослий, витриманий трек, до якого проситься не менше майстерна візуалізація без зайвого пафосу і фарб. Це не заявка на перше місце в Європі, але точно варіант якісного, іміджевого виступу на міжнародній арені.

KRUTь - "99"

Конкурсна пісня авторського проекту бандуристки Марини Круть - традиційний витончений тандем електроніки та фолку, в якому є все - стиль, вокал, красива струнна мелодика, а головне - почуття міри. Все дуже по-доброму і казково, при цьому без перебільшень. Шкода визнавати, що в рамках Євробачення та відбіркового етапу виконавицю обійдуть з чимось більш ритмічним, строкатим та хайповим. "99" занадто хороша для фрік-паті.

Нагадаємо, список конкурсних пісень артистів буде поповнюватися одразу після їх презентації.

  • Тим часом організатори Євробачення-2020 провели перше жеребкування і розподілили країни-учасниці за двома півфіналами конкурсу, які пройдуть у Роттердамі (Нідерланди) 12 та 14 травня.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами