Лайм

У Нідерландах останки корабля, який затонув у 1749 році, перетворять на підводний музей: фото

Музей планують відкрити біля берегів Амстердама в 2025 році

Архітектурна фірма в Нідерландах побудує підводний музей навколо останків вантажного судна Голландської Ост-Індської компанії "Амстердам", яке затонуло в 1749 році. Таким чином корабель зможуть побачити всі бажаючі.

Як пише Artnet News, 271 рік тому вантажне судно поверталося з першого рейсу, але його заскочив сильний шторм. Капітану довелося вирулити до суші неподалік від англійського міста Гастінгс, де корабель сів на мілину й затонув. Всі ці роки його останки знаходяться в товщі піску.

Останки судна Фото: news.artnet.com

Судно планують підняти з дна Ла-Маншу і перевезти до узбережжя Нідерландів у спеціальному рятувальному доці. Архітектори зведуть навколо корабля подобу капсули зі скла та сталі, яка дозволить відвідувачам музею обійти 40-метровий борт і розглянути останки, які вціліли. Зокрема, фрагменти самого корабля, пляшки з-під вина, столові прибори моряків та інші предмети.

У залах музею також облаштують маленькі кімнати-лабораторії, де можна буде розглянути різноманітні артефакти, знайдені на дні.

Макет підводного музею Фото: news.artnet.com

Фото: news.artnet.com

Фото: news.artnet.com

Точне місце розташування музею ще обговорюється, при цьому архітектори вважають, що найкращим варіантом буде берег Амстердама. Що ж стосується термінів, вони теж ще не визначені. За попередніми оцінками, транспортування останків судна може зайняти не один рік. В цілому ж відкриття музею може відбутися у 2025 році.

  • Читайте також на theLime, як родина загиблого у Першій світовій солдата вперше за 90 років відкрила його валізу і дізналася, як виглядає "набір справжнього чоловіка". Ніхто й не підозрював, які унікальні речі весь цей час припадали пилом на горищі.
  • А ось історія про те, як фотограф успадкував цілу колекцію плівок свого діда - вона виявилася справжньою машиною часу з доставкою у 50-ті, адже дідусь встиг наклацати близько п'яти тисяч унікальних кадрів.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil